Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką😋
Składniki:
40 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
120 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
100 g masła roztopionego i ostudzonego
1 jajko
szczypta soli
500 g mąki pszennej
2-3 jabłka średniej wielkości obrane i pokrojone w kostkę
Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g zimnego masła
Szczypta soli
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i mieszamy z 100 ml mleka. Odstawiamy na 15 minut.
Resztę mleka mieszamy z masłem. Masło można rozpuścić z mlekiem w rondelku i ostudzić.
Resztę cukru oraz mąkę sól cukier waniliowy i jajko mieszamy w misce. Wlewamy powoli mleko z masłem i na koniec dodajemy drożdże. Wyrabiamy ciasto. Najpierw mieszamy drewnianą łyżką a następnie wyrabiamy ręką . Można też wyrobić ciasto za pomocą miksera z hakiem. Jeśli bardzo się klei podsypujemy mąką ale nie za dużo. Ciasto jest dość klejące lecz powinno odchodzić samo od ręki.
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1do 2 godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do formy (u mnie zwykła okrągła). Wierzch delikatnie smarujemy rozpuszczonym masłem. Przykrywamy znów ściereczką i odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na ok. godzinę.
W międzyczasie można a nawet trzeba przygotować kruszonkę ucierając wszystkie składniki ze sobą.
Gdy otrzymamy gładkie ciasto odkładamy je do lodówki na 15-20 minut.
Po wyrośnięciu ciasta na wierzchu układamy jabłka(ja dodatkowo posypałam wierzch cynamonem dość obficie) i ścieramy na tarce (tam gdzie ogórki) naszą kruszonkę.
Pieczemy ok. 30-40 minut w 200 stopniach do suchego patyczka.
Po wystudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.
SMACZNEGO.
Ja do kruszonki dodałam nieco więcej masła.
Wyrosło super a zapach w domu rewelacja😍.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz