poniedziałek, 3 czerwca 2019

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką😋

Składniki:
40 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
120 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
100 g masła roztopionego i ostudzonego
1 jajko
szczypta soli
500 g mąki pszennej
2-3 jabłka średniej wielkości obrane i pokrojone w kostkę

Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g zimnego masła
Szczypta soli

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i mieszamy z 100 ml mleka. Odstawiamy na 15 minut.
Resztę mleka mieszamy z masłem. Masło można rozpuścić z mlekiem w rondelku i ostudzić.

Resztę cukru oraz mąkę sól cukier waniliowy i jajko mieszamy w misce. Wlewamy powoli mleko z masłem i na koniec dodajemy drożdże. Wyrabiamy ciasto. Najpierw mieszamy drewnianą łyżką a następnie wyrabiamy ręką . Można też wyrobić ciasto za pomocą miksera z hakiem. Jeśli bardzo się klei podsypujemy mąką ale nie za dużo. Ciasto jest dość klejące lecz powinno odchodzić samo od ręki.

Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1do 2 godziny.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy je do formy (u mnie zwykła okrągła). Wierzch delikatnie smarujemy rozpuszczonym masłem. Przykrywamy znów ściereczką i odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na ok. godzinę.
W międzyczasie można a nawet trzeba przygotować kruszonkę ucierając wszystkie składniki ze sobą.
Gdy otrzymamy gładkie ciasto odkładamy je do lodówki na 15-20 minut.

Po wyrośnięciu ciasta na wierzchu układamy jabłka(ja dodatkowo posypałam wierzch cynamonem dość obficie) i ścieramy na tarce (tam gdzie ogórki) naszą kruszonkę.

Pieczemy ok. 30-40 minut w 200 stopniach  do suchego patyczka.
Po wystudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.
SMACZNEGO.



Ja do kruszonki dodałam nieco więcej masła.
Wyrosło super a zapach w domu rewelacja😍.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...