Polecam
Składniki:
400 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Opakowanie suchych drożdży
240 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy lub oleju
Farsz:
Średniej wielkości cebula
6 plastrów karkówki w marynacie na grilla
Rozmaryn
Sposób przygotowania:
Do szklanki dodajemy łyżkę mąki łyżeczką cukru drożdże 50ml wody i odstawiam na około kwadrans.
Do mąki dodajemy sól drożdże resztę wody oraz oliwę zagniatamy przez kilka minut ciasto.
Odstawiamy na 5-10 minut żeby odpoczęło i ponownie zagniatamy tym razem tak długo aż powstanie gładkie ciasto.
Wkładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę żeby podwoiło swoją objętość.
Gdy ciasto jest gotowe przebijamy je pięścią chwilę zagniatamy. Robimy wałek i dzielimy go na 6 części. Każdą bułeczkę formujemy w podłużny placek lekko go spłaszczamy i układamy na nim podsmażoną na maśle cebulę oraz karkowke wcześniej smażoną na patelni.
Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiam do drugiego wyrośnięcia na 10-20 minut.
Etap końcowy bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy rozmarynem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut. Gdy nabiorą złoto brązowego koloru są gotowe.
Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami.
Kiełki na takiej bułce pasują idealnie.
SMACZNEGO
Do ciasta można dodać również przyprawy np. po łyżeczce bazylii i papryki czerwonej słodkiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz