Faszerowana mozzarella to jest to co Czyżaki uwielbiają.
Mam nadzieję że i wam przypadnie ten przepis do gustu.
Polecam
Składniki:
2 mozzarelle
Oliwki czarne według uznania (10 sztuk)
Łyżka siekanej pietruszki
2-3 plastry szynki (konserwowa)
Jajko
Tarta bułka
Przygotowania:
Ser wyjmujemy z opakowania i odsączamy z nadmiaru wody.
Kulkę mozzarelli dzielimy na 4 części.
Oliwki drobno kroimy.
Szynkę kroimy w paski.
Jajko rozbijamy i wlewamy do miski.
Doprawiamy do smaku solą.
Na środek plastra sera układamy porcję oliwek wymieszanych z pietruszką i szynki.
Wszystko przykrywamy drugim plastrem sera mocno dociskamy brzegi do siebie i panierujemy jajko tarta bułka.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoto brązowy kolor.
SMACZNEGO
Ser musi być dobrze oblepiony panierką inaczej może się wszystko rozpaść.
Z podanej ilości wychodzą 4 kotlety.
Jeśli ktoś chce to może zrobić z całej mozzarelli tylko przekroić na pół to już zależy od nas.
▼
poniedziałek, 29 lipca 2019
niedziela, 28 lipca 2019
Skrzydełka w ketchupie
Skrzydełka w ketchupie to kolejny przepis o którym słyszałam od dawna ale jakoś nie było okazji go wypróbować.
Jeśli ktoś jeszcze nie robił to polecam.
Składniki:
6 skrzydełek z kurczaka (około 700g)
1-2 ząbki czosnku
Sól pieprz do smaku
4-5 łyżek ketchupu (czosnek z bazylią)
Przygotowania:
Skrzydełka myjemy osuszamy i przecinamy na pół.
Czosnek siekamy.
Do miski dodajemy kurczaka ketchup czosnek oraz przyprawy.
Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki (najlepiej na noc) .
Tak przygotowane skrzydełka wykładamy na blachę do pieczenia .
Pieczemy około 30-40 minut z termoobiegiem w 180 stopniach.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO.
Ketchupu oczywiście jaki kto lubi.
Czas pieczenia zależy od tego jak bardzo mają być wypieczone nasze skrzydełka.
Zdjęcie nr.1 - 30minut
Zdjęcie nr.4 - 40minut
Jeśli ktoś jeszcze nie robił to polecam.
Składniki:
6 skrzydełek z kurczaka (około 700g)
1-2 ząbki czosnku
Sól pieprz do smaku
4-5 łyżek ketchupu (czosnek z bazylią)
Przygotowania:
Skrzydełka myjemy osuszamy i przecinamy na pół.
Czosnek siekamy.
Do miski dodajemy kurczaka ketchup czosnek oraz przyprawy.
Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki (najlepiej na noc) .
Tak przygotowane skrzydełka wykładamy na blachę do pieczenia .
Pieczemy około 30-40 minut z termoobiegiem w 180 stopniach.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO.
Ketchupu oczywiście jaki kto lubi.
Czas pieczenia zależy od tego jak bardzo mają być wypieczone nasze skrzydełka.
Zdjęcie nr.1 - 30minut
Zdjęcie nr.4 - 40minut
sobota, 27 lipca 2019
Kruche ciasteczka
Do popołudniowej kawy będą jak znalazł.
Pyszne kruche różyczki z czekoladą.
Te małe ciasteczka podbiły serca domowników.
Polecam.
Składniki:
2 szklanki mąki
150 g masła
Pół szklanki cukru pudru (tyle cukru do wersji bez czekolady z czekoladą około 1/3szklanki)
1 jajko
Opcjonalnie łyżeczka wody jeżeli ciasto jest zbyt suche
Tabliczka mlecznej czekolady lub cukier puder
Przygotowanie:
Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z mąką.
Następnie dodajemy jajko i cukier.
Wszystko zagniatamy na jednolitą masę.
Wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut do schłodzenia.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 milimetrów i wycinamy ciasteczka za pomocą kieliszka do szampana.
Układamy po 4 kółka jeden przy drugim tak żeby delikatnie nachodziły na siebie
(tworzymy coś ala łańcuch).
Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon i przecinamy na pół.
Rozchylić płatki róż.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut do zrumienienia.
Tak upieczone ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i pojedyncze ciastka zanurzyć w czekoladzie.
SMACZNEGO
Tym razem użyłam czekolady z orzechami więc moje ciastka były bardziej wzbogacone smakowało:)
Jedną część ciasteczek dodatkowo posypałam cukrem pudrem.
Ciasteczka nie są zbyt słodkie.
Polecam też kruche ciasteczka z cynamonem.
https://www.facebook.com/1584074175245572/posts/2243702242616092/
Pyszne kruche różyczki z czekoladą.
Te małe ciasteczka podbiły serca domowników.
Polecam.
Składniki:
2 szklanki mąki
150 g masła
Pół szklanki cukru pudru (tyle cukru do wersji bez czekolady z czekoladą około 1/3szklanki)
1 jajko
Opcjonalnie łyżeczka wody jeżeli ciasto jest zbyt suche
Tabliczka mlecznej czekolady lub cukier puder
Przygotowanie:
Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki i łączymy z mąką.
Następnie dodajemy jajko i cukier.
Wszystko zagniatamy na jednolitą masę.
Wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut do schłodzenia.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 milimetrów i wycinamy ciasteczka za pomocą kieliszka do szampana.
Układamy po 4 kółka jeden przy drugim tak żeby delikatnie nachodziły na siebie
(tworzymy coś ala łańcuch).
Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon i przecinamy na pół.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut do zrumienienia.
Tak upieczone ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i pojedyncze ciastka zanurzyć w czekoladzie.
SMACZNEGO
Tym razem użyłam czekolady z orzechami więc moje ciastka były bardziej wzbogacone smakowało:)
Jedną część ciasteczek dodatkowo posypałam cukrem pudrem.
Ciasteczka nie są zbyt słodkie.
https://www.facebook.com/1584074175245572/posts/2243702242616092/
środa, 24 lipca 2019
Ser camembert z grilla
Sery camembert z grilla.
Składniki:
Ser camembert
2-3 kajzerki
Kawałek foli aluminiowej
Przygotowania:
Z bułki odcinamy wierzch.
Wydrążyć środek i włożyć ser do środka.
Wszystko zawijamy szczelnie folią aluminiową.
Tak przygotowany ser układamy na grillu.
Pozostałe bułki kroimy w kromki i również układamy na grillu.
Ser smażymy do momentu aż środek będzie miękki.
Po ściągnięciu z grilla wierzch odcinamy.
SMACZNEGO.
Grzanki można posmarować czosnkiem.
Podajemy razem z serem.
Ja użyłam sera z pieprzem.
Składniki:
Ser camembert
2-3 kajzerki
Kawałek foli aluminiowej
Przygotowania:
Z bułki odcinamy wierzch.
Wydrążyć środek i włożyć ser do środka.
Wszystko zawijamy szczelnie folią aluminiową.
Tak przygotowany ser układamy na grillu.
Pozostałe bułki kroimy w kromki i również układamy na grillu.
Ser smażymy do momentu aż środek będzie miękki.
Po ściągnięciu z grilla wierzch odcinamy.
SMACZNEGO.
Grzanki można posmarować czosnkiem.
Podajemy razem z serem.
Ja użyłam sera z pieprzem.
wtorek, 23 lipca 2019
Gotowany omlet z kapustą kiszoną.
Takie omlety to fajna sprawa na szybkie śniadanie.
Do przygotowania możemy użyć wszystkiego na co mamy ochotę.
Ze względu że została mi kapusta kiszona dzisiaj właśnie takie śniadanie.
Polecam.
Składniki:
1-2 łyżki ugotowanej kapusty kiszonej
2 jajka
Kilka plastrów wędliny(u mnie salami)
Sól pieprz do smaku
Pietruszka zielona według uznania
Przygotowania:
Kapustę siekamy i wkładamy do miski.
Wbijamy jajka dodajemy przyprawy wędliny pietruszkę i mieszamy.
Zawartość miski przelewamy do specialnego woreczka do gotowania(można też wykorzystać opakowanie po chipsach).
Gotujemy 10-15minut na średnim ogniu.
Czas gotowania zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać mniej lub bardziej zbitą.
SMACZNEGO
Ja dość często przygotowuje takie omlety .
Zawartość w środku zawsze jest inna ale za każdym razem wychodzi pysznie.
Polecam również tą wersję👇👇👇👇👇
https://kasiapichci.blogspot.com/2018/11/omlet-inaczej-czyli-gotowany.html?m=1
Do przygotowania możemy użyć wszystkiego na co mamy ochotę.
Ze względu że została mi kapusta kiszona dzisiaj właśnie takie śniadanie.
Polecam.
Składniki:
1-2 łyżki ugotowanej kapusty kiszonej
2 jajka
Kilka plastrów wędliny(u mnie salami)
Sól pieprz do smaku
Pietruszka zielona według uznania
Przygotowania:
Kapustę siekamy i wkładamy do miski.
Wbijamy jajka dodajemy przyprawy wędliny pietruszkę i mieszamy.
Zawartość miski przelewamy do specialnego woreczka do gotowania(można też wykorzystać opakowanie po chipsach).
Gotujemy 10-15minut na średnim ogniu.
Czas gotowania zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać mniej lub bardziej zbitą.
SMACZNEGO
Ja dość często przygotowuje takie omlety .
Zawartość w środku zawsze jest inna ale za każdym razem wychodzi pysznie.
Polecam również tą wersję👇👇👇👇👇
https://kasiapichci.blogspot.com/2018/11/omlet-inaczej-czyli-gotowany.html?m=1
sobota, 20 lipca 2019
Jajka w szklance
Metod do przygotowania jajek w szklance jest co najmniej kilka.
Ja postanowiłam zrobić je w ten sposób.
Niby zwykłe jajka gotowane na miękko ale podane w ciekawy sposób.
Polecam.
Składniki:
Ja postanowiłam zrobić je w ten sposób.
Niby zwykłe jajka gotowane na miękko ale podane w ciekawy sposób.
Polecam.
Składniki:
4 jajka
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Sól i pieprz
Opcjonalnie odrobina musztardy lub tabasco dla zaostrzenia smaku
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Sól i pieprz
Opcjonalnie odrobina musztardy lub tabasco dla zaostrzenia smaku
Przygotowanie:
W garnku zagotować około 1 litr wody. Do wrzącej wody włożyć delikatnie 4 jajka. Gotować 4 minuty. Wyjąć i schłodzić około 1-2 minuty w zimnej wodzie. Jajka obrać ze skorupki i przełożyć do szklanki lub filiżanki. Każdą porcję posypać posiekanym szczypiorkiem(u mnie pietruszka) i oprószyć solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Smak jajek można dodatkowo wzbogacić odrobiną musztardy.
Jajka podajemy w towarzystwie świeżej bułki z masełkiem lub bardziej fit z chlebem razowym i twarożkiem.
Z podanej ilości wychodzą 2 porcje.
SMACZNEGO.
piątek, 19 lipca 2019
Pstrąg w soli
Tego przepisu trochę się obawiałam ale zupełnie niepotrzebnie.
Ryba wyszła wspaniale.
Jest soczysta czuć przyprawy smak delikatny jednym słowem PYCHA.
Przepis na pewno zostanie z nami już na długie lata.
Polecam.
Ryba w soli.
Składniki:
2 pstrągi patroszone
1 kg soli
5 g suszonego tymianku
3 ząbki czosnku
1 cytryna sparzona i wyszorowane
4 jaja
4 g ziaren kolendry
mielony biały pieprz
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pstrągi myjemy pod bieżącą wodą z każdej strony (również w środku) osuszamy papierowym ręcznikiem i wycinamy skrzela.
Cytrynę razem ze skórką kroimy w pół plastry i wrzucamy do miseczki dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry niewielką ilość roztartego w dłoniach suszonego tymianku(1-1,5łyżeczki), niewielką ilość oliwy z oliwek (1-2łyżki) doprawiamy pieprzem białym. Całość mieszamy. Następnie pstrągi faszerujemy marynatą.
Około 1 kg soli wsypujemy do miski dodajemy pozostałą ilość suszonego tymianku ziarna roztartej w moździerzu kolendry.
Dodajemy 20-30ml wody i delikatnie mieszamy aż sól zacznie się zbrylać.
Do soli dodajemy 4 białka (lekko podbite) i mieszamy do momentu powstania wilgotnej masy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy cienką warstwę masy solnej (grubość około 1 cm długość warstwy powinna odpowiadać długości pstrąga bez głowy i ogona).
Pstrągi układamy na przygotowanej masie solnej. Dokładnie przykrywamy całą powierzchnię ryby bez głowy i ogona solą (warstwą około 1 cm).
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200°C na 35-40 minut z termoobiegiem (temperatura pieczenia zależy od wielkości ryby o wadze 300-350 g pieczemy około 40 minut).
SMACZNEGO.
Aby rybę wyjąć należy kilka razy uderzyć w skorupę nożem.
Delikatnie od spodu podważyć i wyjąć.
Wyjmuje się ją bez problemu.
Nadmiar soli usunąć i wyłożyć na talerz.
Ryba wyszła wspaniale.
Jest soczysta czuć przyprawy smak delikatny jednym słowem PYCHA.
Przepis na pewno zostanie z nami już na długie lata.
Polecam.
Ryba w soli.
Składniki:
2 pstrągi patroszone
1 kg soli
5 g suszonego tymianku
3 ząbki czosnku
1 cytryna sparzona i wyszorowane
4 jaja
4 g ziaren kolendry
mielony biały pieprz
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pstrągi myjemy pod bieżącą wodą z każdej strony (również w środku) osuszamy papierowym ręcznikiem i wycinamy skrzela.
Cytrynę razem ze skórką kroimy w pół plastry i wrzucamy do miseczki dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry niewielką ilość roztartego w dłoniach suszonego tymianku(1-1,5łyżeczki), niewielką ilość oliwy z oliwek (1-2łyżki) doprawiamy pieprzem białym. Całość mieszamy. Następnie pstrągi faszerujemy marynatą.
Około 1 kg soli wsypujemy do miski dodajemy pozostałą ilość suszonego tymianku ziarna roztartej w moździerzu kolendry.
Dodajemy 20-30ml wody i delikatnie mieszamy aż sól zacznie się zbrylać.
Do soli dodajemy 4 białka (lekko podbite) i mieszamy do momentu powstania wilgotnej masy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy cienką warstwę masy solnej (grubość około 1 cm długość warstwy powinna odpowiadać długości pstrąga bez głowy i ogona).
Pstrągi układamy na przygotowanej masie solnej. Dokładnie przykrywamy całą powierzchnię ryby bez głowy i ogona solą (warstwą około 1 cm).
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200°C na 35-40 minut z termoobiegiem (temperatura pieczenia zależy od wielkości ryby o wadze 300-350 g pieczemy około 40 minut).
Ja tak przygotowaną rybę podałam z taką o to sałatką.
https://kasiapichci.blogspot.com/2019/07/mix-saat-z-ziemniakami.html?m=1SMACZNEGO.
Aby rybę wyjąć należy kilka razy uderzyć w skorupę nożem.
Delikatnie od spodu podważyć i wyjąć.
Wyjmuje się ją bez problemu.
Nadmiar soli usunąć i wyłożyć na talerz.
środa, 17 lipca 2019
Bułki pszenne
Dzień dobry :-)
Kto ma ochotę na domowe pyszne i pachnące pieczywo?
Zapraszam na bułeczki.
Miłego dnia :-*
Składniki:
500 g mąki
150 ml mleka
130 ml wody
15 g świeżych drożdży
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego masła
Przygotowanie:
Z letniego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki robimy zaczyn i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.
Do mąki dodajemy zaczyn, wodę, sól i wyrabiając stopniowo dodawać masło. Wyrabiamy ciasto (ręcznie lub za pomocą robota) do czasu, aż będzie elastyczne i gładkie. Tak przygotowane ciasto odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie, jeszcze raz chwilę wyrabiamy i dzielimy ciasto na równe porcje. Formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułki przykryć czystą ścierką i odstawić na ok. 30 minut. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i w środku (za pomocą tępej strony noża) zrobić nacięcie, prawie do spodu. Bułki wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut lub do czasu, aż zrobią się rumiane. Studzić na kratce.
SMACZNEGO.
Ja tym razem do bułek zamiast masła dodałam oliwy.
Kto ma ochotę na domowe pyszne i pachnące pieczywo?
Zapraszam na bułeczki.
Miłego dnia :-*
Składniki:
500 g mąki
150 ml mleka
130 ml wody
15 g świeżych drożdży
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego masła
Przygotowanie:
Z letniego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki robimy zaczyn i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10-15 minut.
Do mąki dodajemy zaczyn, wodę, sól i wyrabiając stopniowo dodawać masło. Wyrabiamy ciasto (ręcznie lub za pomocą robota) do czasu, aż będzie elastyczne i gładkie. Tak przygotowane ciasto odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie, jeszcze raz chwilę wyrabiamy i dzielimy ciasto na równe porcje. Formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułki przykryć czystą ścierką i odstawić na ok. 30 minut. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i w środku (za pomocą tępej strony noża) zrobić nacięcie, prawie do spodu. Bułki wstawić do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut lub do czasu, aż zrobią się rumiane. Studzić na kratce.
SMACZNEGO.
Ja tym razem do bułek zamiast masła dodałam oliwy.
wtorek, 16 lipca 2019
Mix sałat z ziemniakami
Taka sałatka świetnie pasuje do pieczonej ryby jak i do kotleta schabowego.
Polecam
Składniki:
Opakowanie Mix sałat z jarmużem i rukolą
6 pomidorów koktajlowych
3 małe ziemniaki
Mieszanka ziaren do sałatek
(według uznania)
Sól pieprz czosnkowy
Oliwa lub olej rzepakowy (około 2 łyżki)
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy osuszamy i kroimy w cienkie plastry (jak na chipsy).
Płuczemy przelewamy na sito osuszamy i smażymy do momentu aż uzyskają złoto brązowego koloru i będą chrupiące.
Przekładamy na ręcznik papierowy .
Pomidory kroimy w ćwiartki.
Mix sałat wyjmuje z opakowania dodajemy połowę pomidorów i ziemniaków sól pieprz czosnkowy olej rzepakowy i mieszamy.
Wszystko przekładamy na talerz .
Wierzch udekorować resztę ziemniaków pomidorami i prażonymi ziarnami.
SMACZNEGO
Jeśli nie posiadamy gotowej mieszanki do sałatek możemy wymieszać razem po łyżeczce słonecznika pestek dyni migdałów sezamu i siemienia lnianego.
Polecam
Składniki:
Opakowanie Mix sałat z jarmużem i rukolą
6 pomidorów koktajlowych
3 małe ziemniaki
Mieszanka ziaren do sałatek
(według uznania)
Sól pieprz czosnkowy
Oliwa lub olej rzepakowy (około 2 łyżki)
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy osuszamy i kroimy w cienkie plastry (jak na chipsy).
Płuczemy przelewamy na sito osuszamy i smażymy do momentu aż uzyskają złoto brązowego koloru i będą chrupiące.
Przekładamy na ręcznik papierowy .
Pomidory kroimy w ćwiartki.
Mix sałat wyjmuje z opakowania dodajemy połowę pomidorów i ziemniaków sól pieprz czosnkowy olej rzepakowy i mieszamy.
Wszystko przekładamy na talerz .
Wierzch udekorować resztę ziemniaków pomidorami i prażonymi ziarnami.
SMACZNEGO
Jeśli nie posiadamy gotowej mieszanki do sałatek możemy wymieszać razem po łyżeczce słonecznika pestek dyni migdałów sezamu i siemienia lnianego.
Zapiekanka z makaronem.
Zapiekanka makaronowa to świetny pomysł na pozbycie się resztek z lodówki.
Do przygotowania tej zapiekanki potrzebny nam jest makaron jajka i mleko a reszta to już według uznania i tego co mamy w lodówce.
Moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka z kurczakiem kiełbasą i pomidorami koktajlowymi.
Polecam.
Składniki:
400g makaronu np. rurki
150g kiełbasy
1 pierś z kurczaka pieczonego
5 pomidorów koktajlowych
Koperek według uznania
1,5 szklanki mleka
2 duże jajka
2 ząbki czosnku
Sól pieprz do smaku
Przygotowanie;
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek i koperek drobno posiekać.
Kurczaka pokroić w kostkę a kiełbasę w plastry.
Mleko wymieszać z jajkami i doprawić do smaku.
Wszystko dodać do miski z makaronem wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Zapiekać w 180stopniach z termoobiegiem około 35-40minut.
Ja lubię taki spieczony makaron a jeśli ktoś nie lubi to wyjmuje zapiekankę zaraz po ścięciu się jajek.
SMACZNEGO
Do przygotowania tej zapiekanki potrzebny nam jest makaron jajka i mleko a reszta to już według uznania i tego co mamy w lodówce.
Moja dzisiejsza propozycja to zapiekanka z kurczakiem kiełbasą i pomidorami koktajlowymi.
Polecam.
Składniki:
400g makaronu np. rurki
150g kiełbasy
1 pierś z kurczaka pieczonego
5 pomidorów koktajlowych
Koperek według uznania
1,5 szklanki mleka
2 duże jajka
2 ząbki czosnku
Sól pieprz do smaku
Przygotowanie;
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czosnek i koperek drobno posiekać.
Kurczaka pokroić w kostkę a kiełbasę w plastry.
Mleko wymieszać z jajkami i doprawić do smaku.
Wszystko dodać do miski z makaronem wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Zapiekać w 180stopniach z termoobiegiem około 35-40minut.
Ja lubię taki spieczony makaron a jeśli ktoś nie lubi to wyjmuje zapiekankę zaraz po ścięciu się jajek.
SMACZNEGO
niedziela, 14 lipca 2019
Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem
Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem.
Składniki:
Pół kilograma ugotowanych ziemniaków
Puszka tuńczyka w sosie własnym
1 posiekana cebula
1 jajko
2 łyżki natki pietruszki
Sól i pieprz do smaku
Sok z 1/2 cytryny
Mąka do obtoczenia
Przygotowanie:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Połączyć z odsączonym tuńczykiem, cebulą, jajkiem, natką, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Tak przygotowaną masę odstawić do lodówki na godzinę (to ważne, dzięki temu będzie łatwiej nam formować kotlety i nie będą się one rozpadać podczas smażenia).
Z masy formujemy zgrabne kotleciki i obtaczamy je w cienkiej warstwie mąki.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoto brązowy kolor.
SMACZNEGO.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
Pół kilograma ugotowanych ziemniaków
Puszka tuńczyka w sosie własnym
1 posiekana cebula
1 jajko
2 łyżki natki pietruszki
Sól i pieprz do smaku
Sok z 1/2 cytryny
Mąka do obtoczenia
Przygotowanie:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
Połączyć z odsączonym tuńczykiem, cebulą, jajkiem, natką, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Tak przygotowaną masę odstawić do lodówki na godzinę (to ważne, dzięki temu będzie łatwiej nam formować kotlety i nie będą się one rozpadać podczas smażenia).
Z masy formujemy zgrabne kotleciki i obtaczamy je w cienkiej warstwie mąki.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoto brązowy kolor.
SMACZNEGO.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
sobota, 13 lipca 2019
Parówki z serem
Parówki z serem w chlebie tostowym.
Składniki:
4 kromki chleba tostowego
4 plastry sera topionego
2 parówki
1 jajko
Sól pieprz zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Z chleba odcinamy skórki i za pomocą wałka rozwałkowujemy na cienki placek.
Na środek układamy plaster sera pół parówki i zwijamy w rulon.
Do jajka dodajemy przyprawy i mieszamy.
Każdy jeden rulon moczymy w jajku a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto brązowy kolor.
SMACZNEGO
Podajemy z ketchupem.
Użyłam chleb tostowy pełnoziarnisty.
Składniki:
4 kromki chleba tostowego
4 plastry sera topionego
2 parówki
1 jajko
Sól pieprz zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Z chleba odcinamy skórki i za pomocą wałka rozwałkowujemy na cienki placek.
Na środek układamy plaster sera pół parówki i zwijamy w rulon.
Do jajka dodajemy przyprawy i mieszamy.
Każdy jeden rulon moczymy w jajku a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto brązowy kolor.
SMACZNEGO
Podajemy z ketchupem.
Użyłam chleb tostowy pełnoziarnisty.
Bakłażana z mięsem mielonym
Szaszłyk z mięsa mielonego i bakłażana.
Składniki:
500g mięsa mielonego jakie tam chcecie
(U mnie mielone z indyka)
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
Zielona pietruszki według uznania
Bakłażan lub cukinia
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do miski dodajemy przyprawy posiekany czosnek pietruszkę i mieszamy.
Odkładamy na godzinę do lodówki.
Bakłażana myjemy osuszamy i kroimy na plastry o grubości ok 2cm.
Solimy i odkładamy na 15minut.
Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Z mięsa robimy kulki .
Na patyk nakładamy bakłażana mięso bakłażana i tak do wyczerpania składników.
Wszystko razem dociskamy aby ladnie nam się ułożyło.
Wierzch smarujemy olejem lub oliwą(olej rzepakowy) posypujemy pieprzem czosnkowym solą i ziołami prowansalskiemi.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180stopni z termoobiegiem na około 35-40minut.
Trzeba kontrolować temperaturę ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.
Tak przygotowane mięsko można również przygotować na grillu😍😍😍.
SMACZNEGO.
U mnie jeszcze wersja z żółtą cukinią .
Dla mnie lepsza niż bakłażan ale dla Seby nie więc jak kto lubi.
Mięso mielone z uda indyka razem ze skórą.
Składniki:
500g mięsa mielonego jakie tam chcecie
(U mnie mielone z indyka)
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
Zielona pietruszki według uznania
Bakłażan lub cukinia
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do miski dodajemy przyprawy posiekany czosnek pietruszkę i mieszamy.
Odkładamy na godzinę do lodówki.
Bakłażana myjemy osuszamy i kroimy na plastry o grubości ok 2cm.
Solimy i odkładamy na 15minut.
Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Z mięsa robimy kulki .
Na patyk nakładamy bakłażana mięso bakłażana i tak do wyczerpania składników.
Wszystko razem dociskamy aby ladnie nam się ułożyło.
Wierzch smarujemy olejem lub oliwą(olej rzepakowy) posypujemy pieprzem czosnkowym solą i ziołami prowansalskiemi.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180stopni z termoobiegiem na około 35-40minut.
Trzeba kontrolować temperaturę ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.
Tak przygotowane mięsko można również przygotować na grillu😍😍😍.
SMACZNEGO.
U mnie jeszcze wersja z żółtą cukinią .
Dla mnie lepsza niż bakłażan ale dla Seby nie więc jak kto lubi.
Mięso mielone z uda indyka razem ze skórą.
poniedziałek, 1 lipca 2019
Sakiewki z kaszą i mięsem
Sakiewki to kolejny świetny pomysłu na wykorzystanie gotowanego mięsa ale również na pozbycia się resztek z lodówki.
Można do środka dodać praktycznie wszystko.
U mnie dzisiaj wersja z gotowanym mięsem kaszą pęczak podane na duszonych pieczarkach😋😋😋😋😋😋😋
Było naprawdę dobre 😍😍😍😍
Polecam.
Składniki:
Farsz
350-400 g mięsa gotowanego (łopatki)
100 g kaszy pęczak
2 ząbki czosnku
3-4 cm zielonej pietruszki
Spód:
500 g pieczarek
1 średnia cebula
Sól pieprz do smaku
Łyżka masła
Naleśniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (może być gazowana)
1-2 jajka
Sól
Pół łyżeczki bazyli i kurkumy
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso czosnek i pietruszkę wkładamy do miksera i miksujemy przez chwile.
Przekładamy do miski dodajemy ugotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu kaszą.
Wszystkie składniki doprawiamy do smaku sól pieprz czosnkowy i mieszamy.
Farsz jest dość sypki.
Pieczarki myjemy i kroimy na 3a później w kostkę.
Na rozgrzane masło dodajemy pokrojoną w piórka cebulę odrobinę soli i mieszamy.
Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż woda całkowicie odparuje a pieczarki nabiorą ładnego kolor.
Jeśli jest potrzeba doprawiamy sól pieprz.
Tak przygotowane pieczarki można dodać do kaszy z mięsem bo wtedy nie będzie ten farsz taki suchy.
Ja jedną postanowiłam podać je na spodzie naszych sakiewek bo i tak wszystko się później połączy a efekt wizualny moim zdaniem jest lepszy.
Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski i miksujemy do momentu aż się połączą.
Fajny żółty kolor uzyskamy dzięki kurkumie jeśli nie chcemy takiego koloru nie dodajemy jej.
Odkładamy na chwilę a następnie smażymy na patelni z dwóch stron.
Na usmażone naleśniki układamy porcję farszu i za pomocą łodyg np. z pietruszki związujemy nasze sakiewki(wczesniej łodygi zalałam wrzącą wodą i zostawiłam je na jakieś 5 minut.
Dzięki temu są bardziej plastyczne i się nie łamią).
Na talerzu układamy porcję pieczarek a na pieczarkach nasze sakiewki.
SMACZNEGO.
Można do środka dodać praktycznie wszystko.
U mnie dzisiaj wersja z gotowanym mięsem kaszą pęczak podane na duszonych pieczarkach😋😋😋😋😋😋😋
Było naprawdę dobre 😍😍😍😍
Polecam.
Składniki:
Farsz
350-400 g mięsa gotowanego (łopatki)
100 g kaszy pęczak
2 ząbki czosnku
3-4 cm zielonej pietruszki
Spód:
500 g pieczarek
1 średnia cebula
Sól pieprz do smaku
Łyżka masła
Naleśniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (może być gazowana)
1-2 jajka
Sól
Pół łyżeczki bazyli i kurkumy
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso czosnek i pietruszkę wkładamy do miksera i miksujemy przez chwile.
Przekładamy do miski dodajemy ugotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu kaszą.
Wszystkie składniki doprawiamy do smaku sól pieprz czosnkowy i mieszamy.
Farsz jest dość sypki.
Pieczarki myjemy i kroimy na 3a później w kostkę.
Na rozgrzane masło dodajemy pokrojoną w piórka cebulę odrobinę soli i mieszamy.
Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż woda całkowicie odparuje a pieczarki nabiorą ładnego kolor.
Jeśli jest potrzeba doprawiamy sól pieprz.
Tak przygotowane pieczarki można dodać do kaszy z mięsem bo wtedy nie będzie ten farsz taki suchy.
Ja jedną postanowiłam podać je na spodzie naszych sakiewek bo i tak wszystko się później połączy a efekt wizualny moim zdaniem jest lepszy.
Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski i miksujemy do momentu aż się połączą.
Fajny żółty kolor uzyskamy dzięki kurkumie jeśli nie chcemy takiego koloru nie dodajemy jej.
Odkładamy na chwilę a następnie smażymy na patelni z dwóch stron.
Na usmażone naleśniki układamy porcję farszu i za pomocą łodyg np. z pietruszki związujemy nasze sakiewki(wczesniej łodygi zalałam wrzącą wodą i zostawiłam je na jakieś 5 minut.
Dzięki temu są bardziej plastyczne i się nie łamią).
Na talerzu układamy porcję pieczarek a na pieczarkach nasze sakiewki.
SMACZNEGO.