▼
niedziela, 19 lipca 2020
Zupa jarzynowa z bobem.
Zupa jarzynowa z bobem.
Składniki :
1 marchewka
Kawałek selera
Białka część pora
Kilka różyczek kalafiora
Garść fasolki szparagowej
Szklanka obranego bobu
0.7 l bulionu warzywnego
Pieprz świeżo mielonym
100ml śmietany 30%
Koperek według uznania
Przygotowanie :
Warzywa obieramy myjemy i tniemy marchew i por na talarki, seler w kostkę, kalafior na mniejsze różyczki, fasolkę na 3 części. Bób obieramy.
Warzywa podsmażamy na maśle, zaczynając od najtwardszych. Następnie zalewamy wszystko bulionem doprawiamy i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy warzywa są miękkie zupa jest prawie gotowa.
Można zostawić w tej wersji dodając bób i gotować jeszcze 5 minut. Zupa jest pyszna i czuć wyraźnie smak wszystkich warzyw. A można też dodać śmietanę bób koperek gotować 5 minut i podawać.
Obie wersje są bardzo smaczne. Polecam.
Smacznego.
sobota, 18 lipca 2020
Ślimaczki z jabłkiem i cynamonem
Szybkie proste i pyszne ciasteczka do kawy.
Składniki :
4 jabłka, umyte, obrane pozbawione gniazd nasiennych
1 opakowanie ciasta francuskiego
Niewielka ilość mąki pszennej,do oprószenia ciasta
60 g cukru
6 g cynamonu
25 g masła (roztopionego)
10 g cukru pudru do posypania ślimaczków
Przygotowanie :
Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, przekładamy na sitko i odcedzamy z nadmiaru soku.
Masę z jabłek wykładamy na całą powierzchnię ciasta, zwijamy w długi rulon i chłodzimy godzinę w lodówce.
Ciasto kroimy na 15 równych części. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Wystudzone ślimaczki posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO.
Składniki :
4 jabłka, umyte, obrane pozbawione gniazd nasiennych
1 opakowanie ciasta francuskiego
Niewielka ilość mąki pszennej,do oprószenia ciasta
60 g cukru
6 g cynamonu
25 g masła (roztopionego)
10 g cukru pudru do posypania ślimaczków
Przygotowanie :
Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki, przekładamy na sitko i odcedzamy z nadmiaru soku.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, delikatnie oprószamy mąką i posypujemy ok. 2 łyżkami mieszaniny cukru i cynamonu. Dociskamy cukier do ciasta. Do jabłek dodajemy pozostałą ilość cukru i cynamonu oraz roztopione masło. Mieszamy.
Masę z jabłek wykładamy na całą powierzchnię ciasta, zwijamy w długi rulon i chłodzimy godzinę w lodówce.
Ciasto kroimy na 15 równych części. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Wystudzone ślimaczki posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO.
piątek, 17 lipca 2020
Potrawka z bobu fasolki szparagowej i kurczaka
Bób w takim wydaniu jadłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni.
Składniki :
2 łyżki oliwy
1 cebula, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
½ łyżeczki mielonego kuminu
½ łyżeczki mielonej kolendry
(u mnie ziarna utarte w moździerzu)
½ łyżeczki imbiru w proszku
½ łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżeczka pasty pomidorowej
500g pomidorów malinowych
1 łyżeczka brązowego cukru
100 g fasolki szparagowej, przeciętej na pół
250g obranego bobu
2 łyżki drobno posiekanej kolendry lub pietruszki zielonej
Papryczka chilli według uznania
(można pominąć)
Sól morska, świeżo zmielony pieprz kolorowy
150g pieczonego kurczaka pokrojonego w kostkę
Przygotowanie :
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę odrobinę soli i smażyć przez 5 minut aż zmięknie, dodać czosnek i smażyć przez minutę. Dosypać kumin, kolendrę, imbir i kurkumę, smażyć przez 30 sekund, następnie dodać pastę pomidorową i smażyć kolejne 30 sekund. Teraz dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę oraz cukier, doprawić solą i pieprzem. Dodać ½ szklanki wody i
zagotować. Teraz czas na fasolkę szparagową, wszystko przykryć pokrywką i gotować przez 15 minut.
Gdy fasola będzie miękka dodać bób kurczaka i gotować przez kolejne 5 minut.
Po tym czasie dodać świeżą kolendrę lub pietruszkę doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba i podawać.
Smacznego.
Składniki :
2 łyżki oliwy
1 cebula, pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
½ łyżeczki mielonego kuminu
½ łyżeczki mielonej kolendry
(u mnie ziarna utarte w moździerzu)
½ łyżeczki imbiru w proszku
½ łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżeczka pasty pomidorowej
500g pomidorów malinowych
1 łyżeczka brązowego cukru
100 g fasolki szparagowej, przeciętej na pół
250g obranego bobu
2 łyżki drobno posiekanej kolendry lub pietruszki zielonej
Papryczka chilli według uznania
(można pominąć)
Sól morska, świeżo zmielony pieprz kolorowy
150g pieczonego kurczaka pokrojonego w kostkę
Przygotowanie :
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w kostkę odrobinę soli i smażyć przez 5 minut aż zmięknie, dodać czosnek i smażyć przez minutę. Dosypać kumin, kolendrę, imbir i kurkumę, smażyć przez 30 sekund, następnie dodać pastę pomidorową i smażyć kolejne 30 sekund. Teraz dodać pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę oraz cukier, doprawić solą i pieprzem. Dodać ½ szklanki wody i
zagotować. Teraz czas na fasolkę szparagową, wszystko przykryć pokrywką i gotować przez 15 minut.
Gdy fasola będzie miękka dodać bób kurczaka i gotować przez kolejne 5 minut.
Po tym czasie dodać świeżą kolendrę lub pietruszkę doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba i podawać.
Smacznego.
piątek, 10 lipca 2020
Kotlety z jajek inaczej.
Kotlety jajeczna z zieloną fasolką.
Składniki :
4 jajka ugotowane na twardo
1 jajko surowe
100g zielonej fasolki szparagowej
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka majonezu (wtedy kotlety nie będą takie suche ale można pominąć )
Ząbek czosnku
Koperek
Bułka tarta
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Fasolkę gotuję w osolonej wodzie po czym drobno siekam. Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek siekamy i przekładam razem z fasolką do miski z jajkami. Do miski dodajemy również surowe jajko majonez posiekany koperek bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Formujemy nieduże kulki a następnie lekko je spłaszczamy.
Panierujemy w tartej bułce.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoto brązowy kolor.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Tartej bułki dodajemy tyle aby nasze kotlety ładnie się skleiły i nie rozpadały podczas smażenia (1-2 łyżki
Składniki :
4 jajka ugotowane na twardo
1 jajko surowe
100g zielonej fasolki szparagowej
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka majonezu (wtedy kotlety nie będą takie suche ale można pominąć )
Ząbek czosnku
Koperek
Bułka tarta
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Fasolkę gotuję w osolonej wodzie po czym drobno siekam. Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek siekamy i przekładam razem z fasolką do miski z jajkami. Do miski dodajemy również surowe jajko majonez posiekany koperek bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Formujemy nieduże kulki a następnie lekko je spłaszczamy.
Panierujemy w tartej bułce.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoto brązowy kolor.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Tartej bułki dodajemy tyle aby nasze kotlety ładnie się skleiły i nie rozpadały podczas smażenia (1-2 łyżki