Domowe paluszki.
Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa które ma postać wąskich paluszków.
Pieczywo wyrabia się z drożdżowego ciasta. Jest bardzo smaczne i można podawać je jako mała przekąskę z sosem np. czosnkowy lub innymi dodatkami. Polecam
Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa które ma postać wąskich paluszków.
Pieczywo wyrabia się z drożdżowego ciasta. Jest bardzo smaczne i można podawać je jako mała przekąskę z sosem np. czosnkowy lub innymi dodatkami. Polecam
Składniki:
12 g drożdży
1/3 szklanki ciepłej wody
200 g mąki pszennej
2 i 1/2 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
łyżka maku sezamu papryki lub tego na co mamy ochotę do posypania
12 g drożdży
1/3 szklanki ciepłej wody
200 g mąki pszennej
2 i 1/2 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
łyżka maku sezamu papryki lub tego na co mamy ochotę do posypania
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Zostawiam w ciepłym miejscu na 15 min.
Kiedy drożdże zaczną pracować dodajemy przesianą mąkę, resztę składników i wyrabiamy ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz.
Po tym czasie ciasto szybko wyrabiamy i za pomocą wałka wałkujemy na prostokąt o grubości 3-5 mm. Następnie tniemy na paski o szerokości około 2 cm. Wszystko smarujemy oliwą i posypujemy makiem sezamem i papryką .
Każdy pasek skręcamy i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.10 min w temp.180 stopni. Paluchy powinny się lekko zrumienić, zbyt mocno przypieczone będą gorzkawe. Uważajmy bo szybko się przypalają.
Drożdże i cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Zostawiam w ciepłym miejscu na 15 min.
Kiedy drożdże zaczną pracować dodajemy przesianą mąkę, resztę składników i wyrabiamy ciasto.
Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz.
Po tym czasie ciasto szybko wyrabiamy i za pomocą wałka wałkujemy na prostokąt o grubości 3-5 mm. Następnie tniemy na paski o szerokości około 2 cm. Wszystko smarujemy oliwą i posypujemy makiem sezamem i papryką .
Każdy pasek skręcamy i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.10 min w temp.180 stopni. Paluchy powinny się lekko zrumienić, zbyt mocno przypieczone będą gorzkawe. Uważajmy bo szybko się przypalają.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz