sobota, 27 stycznia 2018

Sałatka z kapusty pekińskiej

Kapusta właściwa pekińska lub w skrócie kapusta pekińska. Pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii.
Jest uprawiana w wielu rejonach świata o umiarkowanym klimacie.
Jako warzywo rozsławiające Chiny w świecie, kapusta pekińska doczekała się pomnika w mieście Suzhou.
Dziś u mnie na talerzu jako sałatka 😍

Składniki:
Kapusta pekińska
Biała rzodkiew
Pomidor
Szczypiorek
Sos tatarski
Sól pieprz

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy.
Kapustę dość cienko kroimy w piórka.
Rzodkiew kroimy w plastry a następnie w słupki. Pomidory kroimy w kostkę.
Gdy warzywa mamy pokrojone dodajemy do miski sos tatarski przyprawy posiekany szczypiorek i mieszamy. SMACZNEGO

Ilość warzyw i majonezu lub sosu zależy od nas.


Pomnik kapusty pekińskiej w Suzhou.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz