Surówka marchew i biała rzodkiew.
Biała rzodkiew nie jest tak popularna jak rzodkiewka ale może czas to zmienić? Okazuje się że kryje się w niej duże bogactwo witamin. Co więcej białą rzodkiew można kupić tak jak marchewkę właściwie o każdej porze roku. Jednak szczególnie warto włączyć ją do swojej diety jesienią i zimą gdy łatwo o przeziębienia powinna pomóc szybciej uporać się z chorobą.
Białą rzodkiew warto jeść ponieważ :
Wspomaga trawienie wzmacnia odporność pomaga dbać o cerę.
Jest niskokaloryczna i sycąca 100g to tylko 16 kcal.Co więcej biała rzodkiew pozwala też usunąć toksyny z organizmu i oczyszcza krew.
Więc jest świetna przy odchudzaniu. Można nią zastąpić np.chipsy. Zjedzenie rzodkwi pozwala również zniwelować brzyki zapach z ust. Więc same plusy.
Składniki:
1 nieduża biała rzodkiew
2 małe marchewki
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżeczka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól pieprz
Przygotowanie:
Rzodkiew i marchew obieramy myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dodajemy majonez jogurt doprawiamy i mieszamy. Górę surówki posypujemy szczypiorkiem. SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz