sobota, 6 stycznia 2018

Zupa ziemniaczana z chrzanem

Zupa ziemniaczana na żeberkach wędzonych z chrzanem.

Składniki:
400g żeberek wędzonych
1 marchewka
1 pietruszka
4-5 średnich ziemniaków
Koperek
3-4 łyżki Śmietany 18%
Chrzan tarty lub z słoiczka według uznania (u mnie 4 konkretne łyżeczki )
1.25 -1.5 l wody
Liść laurowy 4 ziela angielskie 
vegeta lub sól pieprz

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę dodajemy żeberka liść ziele doprawiamy do smaku i gotujemy około godziny na małym ogniu. 
Marchew pietruszkę obieramy i kroimy dowolnie(u mnie marchew w talarki pietruszka ćwierć talarki ). 
Na patelni rozgrzać​ masło dodać warzywa i przesmażyć chwilę. 
Gdy mięsko jest już miękkie dodajemy warzywa i gotujemy 10-15min. 
Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut. 
Do miseczki dodajemy 1 lub 2 kelnie zupy chrzan oraz śmietanę. 
Wszystko mieszamy dokładnie przelewamy do gara z zupa i czekamy aż się zagotuje dodajemy koperek i gotowe. 
Jeśli jest potrzeba to doprawiamy. SMACZNEGO 

Podajemy z kawałkiem gotowanego żeberka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...