Zupa ziemniaczana na żeberkach wędzonych z chrzanem.
Składniki:
400g żeberek wędzonych
1 marchewka
1 pietruszka
4-5 średnich ziemniaków
Koperek
3-4 łyżki Śmietany 18%
Chrzan tarty lub z słoiczka według uznania (u mnie 4 konkretne łyżeczki )
1.25 -1.5 l wody
Liść laurowy 4 ziela angielskie
vegeta lub sól pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę dodajemy żeberka liść ziele doprawiamy do smaku i gotujemy około godziny na małym ogniu.
Marchew pietruszkę obieramy i kroimy dowolnie(u mnie marchew w talarki pietruszka ćwierć talarki ).
Na patelni rozgrzać masło dodać warzywa i przesmażyć chwilę.
Gdy mięsko jest już miękkie dodajemy warzywa i gotujemy 10-15min.
Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy kolejne 10 minut.
Do miseczki dodajemy 1 lub 2 kelnie zupy chrzan oraz śmietanę.
Wszystko mieszamy dokładnie przelewamy do gara z zupa i czekamy aż się zagotuje dodajemy koperek i gotowe.
Jeśli jest potrzeba to doprawiamy. SMACZNEGO
Podajemy z kawałkiem gotowanego żeberka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz