Kasia dziś wparowała do kuchni i stwierdziła że zapiekanka to szybki sposób na obiad.
Co było pod ręką się zmieszało i takie coś powstało😂
Mięso mielone z warzywami pod beszamelem😍.
Składniki:
500-600g mięsa np. łopatki
450-500g mieszanki warzywnej
Ser według uznania
Sól pieprz koperek
Beszamel:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
1 szczypta gałki muszkatołowej
1 szczypta kurkumy
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Mięso myjemy osuszamy i zmielić w maszynce. Przełożyć do miski dodajemy sól pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy na 1-2godziny do lodówki.
Warzywa wyjmujemy z opakowania dodajemy sól i zalewamy wrzącą wodą. Po 3-5minutach odcedzamy i odstawiamy do odkapanie.
Masło rozpuścić w rondelku. Nie czekając aż się zezłoci dodajemy mąkę mieszamy i gdy tylko połączy się z tłuszczem wlewamy mleko. Energicznie mieszamy trzepaczką by nie zrobiły się grudki. Gotujemy przez chwilę aby sos zgęstniał.
Na koniec dodajemy sól pieprz kurkumą i świeżo zmieloną gałką muszkatołową do smaku. Do sosu dodajemy przygotowane wcześniej warzywa koperek i mieszamy.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i na spodzie układamy mięso mielone na nie warzywa i ser. Tak przygotowana zapiekanka ląduje do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut i pieczemy w temperaturze 160stopni z termoobiegiem.
SMACZNEGO
Jeśli chodzi o mieszankę warzywną to wszystko zależy od naszego smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz