Kolejny pyszny chlebek do kolekcji.
Czasu zajmuje tyle co wcale a smak zupełnie inny. Polecam kochani ja od jakiegoś czasu chleba już nie kupuję.
Chleb z cebulą.
Składniki:
650 g mąki pszennej
6 łyżek prażonej cebuli
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy
425 ml ciepłej wody
7 g suchych drożdży
Przygotowanie:
Do dużej miski dodajemy mąkę cebulkę sól drożdże oliwę i wodę. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką a następnie wyłożyć na stolnicę i zagnieść kilka razy.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i nadać mu owalny kształt.
Chleb układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub obsypanej delikatnie mąką. Uformowany bochenek można naciąć na górze nożyczkami posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół)
50 minut aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk gdy postuka się w jego spód.
Wystudzić na kratce.
SMACZNEGO
Moja rada jest taka.
Ponieważ robiłam ten chleb w dwóch wersjach polecam zamiast cebuli prażonej dodać cebulę smażoną(1 średnią cebulę i 1-2 ząbki czosnku pokroić w drobną kostkę i usmażyć na 2 łyżkach oleju) jak dla mnie ta wersja jest dużo lepsza i bardziej wyrazista w smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz