piątek, 18 stycznia 2019

Krupnik z śmietaną

Ostatnio kuchnia Kasi wydała jedną z naszych ulubionych zup trochę w innym wydaniu. Krupnik z żołądkami w szybkowarze.
Polecam.

Składniki:
400g żołądków
1 średnia marchewka
1 średnie pietruszka
1 średni ziemniak
2-3 pełne łyżki kaszy jęczmiennej
Śmietana
Pietruszka lub szczypiorkiem
Wywar warzywny około 1-1,2 l
Pieprz czosnkowy
1liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego

Przygotowanie:
Warzywny oczyszczamy myjemy i kroimy w kostkę. Żołądki myjemy jeśli jest potrzeba czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Kaszę płuczemy wylewamy wodę .
Wszystkie wcześniej wymienione składniki przekładamy do garnka wlewamy bulion dodajemy ziele liść pieprz (u mnie dość sporo) i zamykamy szybkowar.
Gotujemy 15 minut od momentu osiągnięcia maksymalnego ciśnienia. Po tym czasie otwieramy szybkowar. Śmietanę przelewamy do miski mieszamy z szczyptą soli i wlewamy do środka naszą zupę.
Mieszany dokładnie i przelewamy da gara.
Wykładamy na talerz posypujemy zielenią i gotowe. SMACZNEGO

Ja użyłam śmietany bez laktozy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz