Krokiety ze szpinakiem jajkiem i żółtym serem.
Składniki:
6 dużych jajek
100g spinaku
4-5 plastrów sera
Sól pieprz czosnkowy do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo studzimy i ścieramy na tarce.
Szpinak smażymy na maśle do momentu aż zmniejszy swoją objętość.
Ser kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać razem doprawić i gotowe.
Naleśniki:
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki wody
2 jajka
2 szklanki maki
Sól
3 łyżki oleju
Składniki:
Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej.
Jajka ubić z odrobiną soli. Dodać mąkę olej mleko i wodę. Dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki z dwóch stron.
Dodatkowo:
2 jajka
Tarta bułka
Na upieczone naleśniki kładziemy porcję farszu i zwijamy. Panierujemy jajko i tarta bułka .
Smażymy z dwóch stron na złoto brązowy kolor. SMACZNEGO
Zostało mi kilka naleśników więc przygotowałam też farsz z kiszonej kapusty i grzybów. Polecam
Oczywiście sera i szpinaku można dodać więcej jak kto lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz