piątek, 30 czerwca 2017

Sałatka z ananasem i kurczakiem

Połączenie mięsa i owoców jak najbardziej do mnie przemawia. Komu również nie przeszkadza takie połączenie proponuję sałatkę . U mnie w rodzinie robiona jest na 2sposoby z ryżem i bez . Dziś kochani zajadamy sałatkę z Kurczaka i ananasa z curry. 😍😍😍😍😍😍😍Dla mnie bomba 

200g ryżu 
2piersi z kurczaka 
Puszka ananasa
Puszka kukurydzy 
Curry (u mnie 1łyżeczka )
Majonez (1łyżka )
Pieprz sól 

Mieso kroimy w kostkę i przesmażyć na maśle na złoty kolor. Ryż gotujemy studzimy.Gdy mięso upieczone i wystudzone przekładamy do miski razem z ryżem. Dodajemy kukurydzę ananas przyprawy majonez mieszamy i gotowe.SMACZNEGO 


Najlepszy smak uzyskuje jak kilka godzin spędzi w lodówce. Moja mama i reszta rodziny nie dodaje ryżu ale mi ten ryż tak jakoś spasowal i tak już zostało.
Przyprawy i majonez według uznania .

czwartek, 29 czerwca 2017

Makaron z serem i cukrem

Przepis stary jak świat ale może komuś się przyda :-) . Makaron na słodko z serem .
Moja propozycja na dzisiejszy obiad.

Składniki
Opakowanie makaronu np. świderki
250g sera białego
1/2 kostki masła
Cukier według uznania

Przygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni roztopić masło i są 2 sposoby podania. Masło wymieszać z makaronem i pokruszonym serem na koniec posypać cukrem. Moimi ulubionym sposobem jest masło rozpuścić na patelni dodać ser chwilę podsmażyć polać tak przygotowaną mieszanką makaron wymieszać wyłożyć na talerz i posypać cukrem. Można na koniec posypać cynamonem. SMACZNEGO


Ratujmy klasyki

środa, 28 czerwca 2017

Pasta z jajek i bobu

Dzień dobry kochani jak się macie.
U mnie dziś na śniadanie taka oto pasta z jajek i  bobu. Gdy tylko zobaczyłam ten przepis wiedziałam że to będzie dobre . Trochę przerobione po mojemu. 
Polecam 


Składniki:
350-400g bobu
4 jajka
2-3 łyżki majonezu 
Koperek według uznania
Sól pieprz czosnkowy
Łyżka soku z cytryny



Przygotowanie:
Jajka i bób gotujemy. Następnie obieramy jajka  oraz bób . Tak przygotowane składniki wrzucamy do miksera(osobno) i miksujemy dosłownie 3-4 razy. Wszystko ma mieć raczej konsystencję większych widocznych kawałków a nie papki( ale jeśli ktoś ma ochotę na papkę to to już zależy od niego :-) ).


Dodajemy sok majonez koperek przyprawy i mieszamy(doprawiamy według uznania).
Odstawiamy do lodówki aby wszystko przeszło .
Podajemy z świeżą bułką . SMACZNEGO


Po orginalny przepis zapraszam na stronę Kuchnia Staropolskiej Gospodyni na tym przepisie się wzorowałam:-)

Majonezu kto ile lubi można i więcej niż 3 łyżki
:-)

wtorek, 27 czerwca 2017

Grillowany ser

Rolada Ustrzycka zawinięta w boczek to świetny pomysł na grilla. Polecam

Składniki:
Rolada Ustrzycka (250g)
Opakowanie boczku (100g)

Przygotowanie:
Ser wyjmujemy z opakowania i kroimy na plastry około 0.5 cm.
Każdy jeden kawałek owijamy w boczek.
Tak przygotowane krążki serowe pieczemy na grillu z dwóch stron na złoto brązowy kolor.
SMACZNEGO



poniedziałek, 26 czerwca 2017

Kofty z indyka czyli szaszłyki z grillowanego mięsa

Ulubione danie z grilla mojego męża.
Kotleciki na patyku podane w towarzystwie chrupiącej grilowanej bułki z ketchupem  lub sosem czosnkowym oraz sałatką i pomidorem.
Polecam .


Składniki:
600g Uda z indyka 
Majeranek
Papryka czerwona słodka
Pieprz czosnkowy
Czosnek
Sól
Ilość przypraw według uznania
U mnie po łyżeczce przypraw oraz ząbek czosnku.


Przygotowanie:
Z mięsa usuwamy kość oraz chrząstki.
Mielimy razem z skórą oraz czosnkiem.
Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie formujemy wałki i nabijamy je na patyczek od szaszłyków.
Pieczemy na grillu do uzyskania ładnego koloru.
SMACZNEGO

Kapusta pod beszamelem

Witam kochani nie wiem jak wy ale ja ostatnio mam jakoś wstręt do mięsa coraz rzadziej po nie sięgam. 
Częściej z mężem jemy warzywa to akurat dobrze :-). 
Dziś dodatkiem do obiadu była kapusta zrobiona inaczej. 
Kapusta biała pod beszamelem zapiekana z serem i tymiankiem :-). 

Składniki:
Główka kapusty
1 łyżka - masła
2 łyżki - mąki
2 szklanki - mleka
1 szczypta - gałki muszkatołowej
1 szczpta - kurkumy
sól
pieprz
150 g - sera żółtego
Tymianek

 Przygotowanie:
Kapustę obieramy z górnych liści i tniemy na ćwiartki. Następnie spinamy ją wykałaczkami lub patyczkiem do szaszłyków aby się nie rozleciały. Wkładamy do gorącej osolonej wody i gotujemy na pół miękko. W międzyczasie robimy beszamelem.Masło roztopić w garnku . Dodać mąkę wymieszać i gdy tylko połączy się z masłem dodać  mleko. Mieszamy energicznie  trzepaczką by nie zrobiły się grudki. Gotować  chwilę aby sos zgęstniał.Doprawić sól pieprz kurkumą i  gałką muszkatołową do smaku (nie wolno z nią przesadzić bo sos będzie nie dobry .) Gdy kapusta jest gotowa odstawiamy do odcedzenia. Do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego układamy kapustę i usuwamy z niej wykałaczki polewamy sosem posypujemy serem (u mnie dość sporo bo uwielbiamy) tymiankiem i zapiekamy w 180st około 20-30min. Najlepiej pilnować na bieżąco stopień zrumienienia i twardość kapusty bo piekarniki są różne. Proste prawda .SMACZNEGO

Ja do sosu dodałam jeszcze ząbek czosnku.

niedziela, 25 czerwca 2017

Jajka faszerowane pistacjami

Na temat tych jajek powiem tylko tyle
PYCHA.
Polecam serdecznie naprawdę warto.

Składniki:
2Jajka 
10-14szt obranych pistacji
Łyżka Śmietany 30% 
Jajko surowe
Tarta bułka
Sól pieprz

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo obieramy tniemy na pół wyciągamy żółtka. Przekładamy do miseczki dodajemy pistacje oraz śmietanę doprawiamy(konsystencja ma być jak przy jajkach faszerowanych). Napełniamy dziurę masą. Obtaczamy w jajku i tartej bułce. Smażymy z dwóch stron na złoto w głębokim oleju. SMACZNEGO

Dla mnie pierwsza klasa. 
Takie proste a takie pyszne :-)

piątek, 23 czerwca 2017

Ciasto pianka

Ciasto Pianka

Składniki na spód:
350 g ciastek czekoladowych
120 g masła roztopionego
Ciastka i masło umieścić w blenderze i zmiksować do momentu aż otrzymamy masę o konsystencji mokrego piasku.

Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masą  wylepiamy dno i boki formy. Schłodzić przez minimum 20 minut w lodówce.

Składniki na masę:
ok 500ml śmietany 30%
2 białka
szczypta soli
50g cukru pudru
10g żelatyny
pół szklanki wrzątku

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do napęcznienia na ok 5 min. W między czasie ubijamy śmietanę z cukrem oraz białka z solą na puszyste masy. Wszystko delikatnie łączymy. Dodajemy żelatynę chwilę miksujemy i wylewamy na kruchy spód. Odstawiamy do lodówki na około 2-4 godziny najlepiej na noc.
Na wierzchu możemy wylać galaretkę lub podsmażyć truskawkami z cukrem i gdy wystygna polac wierzch.
Ilość cukru kto jak lubi
U mnie jak najmniej
Wierzch ciasta można też udekorować zmiksowanymi owocami robiąc taki mus.
SMACZNEGO

Szybki deserek

Kolejny szybki i pyszny deser.
Można użyć dowolne owoce maliny truskawki jagody borówki itd.
U mnie wersja z jeżynami tym razem

Mały kubek śmietany 30% 
Jedno białko
Cukier według uznania (1 łyżka u mnie) 
2 opakowania jeżyn po 125g


Śmietanę ubijamy na sztywno .
To samo robimy z białkiem pod koniec ubijania dodajemy cukier. Delikatnie mieszamy jedno z drugim na dnie szklanki lub pucharka układamy po kilka jeżyn(3-4) przykrywamy warstwą śmietany znowu kilka owoców i smietana.
Resztę owoców włożyłam do miski i za pomocą blendera zrobiłam mus. Układamy na górze naszego deseru i odkładamy do lodówki aby schłodzić. SMACZNEGO

Z tej ilości wychodzą 2 takie szklanki.
Do musu też można dodać cukier u mnie jak najmniej.:-)

środa, 21 czerwca 2017

Kawa mrożona

Przy takim upale najlepsze co może być aby się schłodzić.
Mrożona kawa :-) Polecam


Składniki
Na 2 duże szklanki:

250 ml mocnej kawy
Cukier brązowy lub zwykły według uznania
Mleko
Lody waniliowe
Opcjonalnie bita śmietana


Przygotowanie:

Zaparzyć kawę posłodzić i dokładnie wymieszać. 
Następnie ostudzić (można włożyć do garnka z zimną wodą a potem dodatkowo na chwilę do lodówki).
Kawę wlewamy do wysokich szklanek dodajemy lody waniliowe( można też dodać zwykłe kostki lodu jak do drinków).
Wlewamy mleko tak aby zapełnić szklankę (ale nie do pełna jeśli zdecydujemy się na śmietanę no u mnie obowiązkowo :-)). Dodajemy bitą śmietanę posypujemy wierzch kawa i gotowe. SMACZNEGO

wtorek, 20 czerwca 2017

Zupa z buraka na zimno

Zupa buraczana na zimno :-) 

2 średnie buraki
1 Pietruszka
1 Marchewka
Mały kubek śmietany 18%
Jajko
2-3 łyżki oliwy
Pół pęczka koperku
Smak natury lub vegeta lub sól kto co woli
Pieprz czosnkowy
Pieprz czarny 
Jajko

Buraki obieramy kroimy na pół plastry. 
To samo robimy z reszta warzyw i kroimy w kostkę.
Do garnka wlewamy oliwe dodajemy marchew i pietruszkę smażymy kilka minut.
Teraz czas na buraki mieszamy i pieczemy 3-4 minuty często mieszając.
Wszystko zalewamy 4 szklankami wody doprawiamy do smaku. Gotujemy do miękkości (u mnie tak pół na pół). Na koniec dodajemy posiekany koperek mieszamy i studzimy. 
Gdy zupa jest zimna dodajemy śmietanę według uznania. Doprawiamy pieprzem czarnym świeżo mielonym.
Podajemy na zimno w towarzystwie jajka. SMACZNEGO

U mnie koniecznie dużo pieprzu ponieważ lubie takie zupy pikantne :-) 

Placki ziemniaczane z pieczarkami

Moje ulubione placki ziemniaczane tym razem wzbogacone o pieczarki. Polecam


Składniki:
600 g ziemniaków
Średnia cebula
1 duże jajo
70 gr mąki
200 g śmietany
150 g smażonych pieczarek
 Olej 
 Sól i pieprz czosnkowy


Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce razem z cebulą.
Do tartych ziemniaków i cebuli dodajemy łyżkę śmietany. Dzięki śmietanie placki nie będą takie tłuste. Następnie dodajemy mąkę przyprawy jajko i mieszamy. 


Pieczarki myjemy obieramy ścieramy również na tarce i smażymy aż woda wyparuje. 
Przestudzone pieczarki dodajemy do ziemniaków i ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i partiami smażymy niewielkie placki na złoto brązowy kolor. Najlepiej smakują w towarzystwie gęstej kwaśnej śmietany :-) SMACZNEGO


poniedziałek, 19 czerwca 2017

Sałatka z kapusty na zimę

Najlepsza na świecie sałatka do słoika 😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍😍


Główka kapusty białej (dość duża)
3czerwone papryki
0.5kg ogórków gruntowych
2-3łyżeczki soli
5-7łyżek cukru (ja wolę bardziej na słodko wiec 7)
Szklanka octu
Szklanka oleju


Kapuste i paprykę kroimy w piórka. Ogórki myjemy i w talarki lub pół talarki jak kto lubi . Ocet sól cukier oliwa  wymieszać ze soba i  przykryć . Odstawić na 2 godziny by puściły soki  po tym czasie nakładać do słoików razem z sokiem i pasteryzować 15 minut . Wyłączyć palnik zdjąć z ognia  i pozostawić do wystygnięcia . Ostudzone wynieść do komórki piwnicy lub na strych. Dzień przed podaniem chłodzimy w lodówce .SMACZNEGO



Można dodać tez marchew seler cebulę zieloną paprykę fasole szparagową itd aby urozmaicić sobie sałatkę.


niedziela, 18 czerwca 2017

Roladki z kurczaka inaczej czyli Skórki drobiowe nadziewane mięsem mielonym w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami

Pomysł na to danie zrodził się kilka lat temu gdy robiłam kiełbasę drobiowa i za bardzo nie wiedziałam co zrobić z skórą.
To danie jest bardzo proste w przygotowaniu a swoim smakiem samo się broni.
Kiedyś bardzo często gościło na moim stole jako przekąska.
Tym razem podane inaczej bo w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami.

Składniki:
Uda z kurczaka
(nie ćwiartki dowolna ilość u mnie 8szt.)
Sól pieprz czosnkowy majeranek
Mały kubek śmietany 30%
Łyżeczka mąki
Kilka suszonych pomidorów
(5-6 szt.)



Przygotowanie:
Z udek usuwamy kości i skóry.
Skórki odkładamy na bok.
Mięso mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkami.
Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i mieszamy.
Następnie na rozłożone skórki drobiowe układamy partię mięsa według uznania.
Zawijamy i spinamy wykałaczką.
Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy dodatkowo solą oraz pieprzem.


Pieczemy w piekarniku na lekko złoto brązowy kolor w 180st.


Nadmiar tłuszczu odlewamy do miseczki zostawiamy tylko tyle o ile.
Pomidory suszone kroimy na paseczki i mieszamy z śmietaną oraz mąką.
Wlewamy do naczynia mieszamy i pieczemy do momentu aż sos zgęstnieje.


Podajemy z ulubionymi dodatkami.
U mnie tym razem z makaronem oczywiście swojskim.


SMACZNEGO.

Dokładnego czasu pieczenia nie pamiętam ponieważ w międzyczasie robiłam jeszcze inne rzeczy i tylko danie w piekarniku dogladalam .
To danie można też zrobić normalnie na patelni.
Jeśli mamy czas tak jest szybciej.
Ja niestety tego czasu nie miałam i zrobiłam w piekarniku.




Wiśnie w spyrytusie

Na to cudo trzeba trochę poczekać no ale warto
A kusi ten słoik :-)
:-) Wiśnie w spyrytusie :-)

Składniki:
1kg świeżych wiśni
1kg cukru
1szkl wody
0.5l spirytusu

Przygotowanie:
Umyte i wydrylowane wiśnie przełożyć do słoika wlać spirytus i wodę a następnie wsypać cukier. Kilka razy potrząsnąć i odstawić w ciemne miejsce. Tak przygotowany słoik musi leżeć około 4 tygodnie.Codziennie potrząsać słojem aż do rozpuszczenia cukru. SMACZNEGO


Jeśli nie mamy drylownicy można to zrobić za pomocą butelki po piwie i patyczka do chińszczyzny.
Wiśnie układamy na butelce a patyczkiem od strony ogonka przeciskamy pestke do butelki.
Ogonek oczywiście wcześniej usuwamy.


Owoce pod kruszonką

Dawno nie było już żadnego deseru wiec czas to nadrobić :-).
Ochota na słodkości jest ale chęci brak.
W takiej sytuacji najlepiej sprawdzają się owoce pod kruszonką.
Roboty z tym prawie wcale a smak pycha :-)


Składniki:
Użyłam owoców sezonowych takich jak:
250-300g truskawek
100g wiśni
+Jabłko
Budyń waniliowy
3-4 łyżki cukru kto jak tam lubi
Na kruszonkę:
2 łyżki masła 
3 łyżki cukru
4 łyżki mąki
Opcjonalnie orzechy pekan lub włoskie
Śmietaną 30%


Przygotowanie:
Owoce myjemy osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Wiśni oczywiście wydrylować.
Do miski z owocami dodajemy cukier oraz budyń.
Mieszamy bardzo dokładnie .
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przełożyć do niego owoce. 
Następnie do miski dodajemy zimne masło cukier mąkę i robimy kruszonkę.

Jeśli mamy orzechy mieszamy je z kruszonką i posypujemy nasze owoce.
Pieczemy w 180 st. na złoto brązowy kolor około 25-35 minut. Podajemy na ciepło lub zimno . SMACZNEGO

Bardzo fajnie smakuje z bitą śmietaną. Polecam

Ratujmy klasyki

sobota, 17 czerwca 2017

Ogórki z chilli

 
Ogórki z chilli to nie tylko pyszny dodatek do obiadu 
ale również świetna zagryzka do kielicha :-) POLECAM

Składniki:
1 kg ogórków
3/4 szklanki octu 10%
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
4 łyżki oleju rzepakowego
1 główka czosnku
1 -2 łyżeczeki chili
( u mnie do1,5 plaskiej łyżeczki )
Jeśli używam świeża ok 1-2 chili to wtedy w proszku tylko tyle co na czubku łyżki lub wcale. Wszystko zależy od naszych kubków smakowych​.


Przygotowanie:
Ogórki myjemy i kroimy na ćwiartki. Można też je obrać ze skóry jak kto lubi.
Ogórki wkładamy do miski zasypujemy solą chili i olejem mieszamy. Zostawiamy na 30 minut.
Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek.
Do garnka wlewamy ocet dodajemy cukier jak się zagotuje przelewamy gorące do ogórków.
Wszystko jeszcze raz mieszamy i przekładamy do słoików które napełniamy po brzegi ogórkami i na koniec zalewamy zalewą z miski. Dla uciechy oka zawsze dodaję pokrojoną świeżą chili.😜
Słoiki zamykamy i pasteryzujemy maksymalnie 5 minut


Ja pasteryzując ogórki  wkładam słoiki do gorącej wody ok do 3/4 wysokości słoików i gotuję  ok  3-5 minut odliczając od momentu kiedy woda zaczyna się gotować SMACZNEGO

Ziemniaki z piekarnika

Ziemniaki z piekarnika to świetny dodatek do obiadu.
Idealnie pasuje do ryby panierowanych skrzydełek a nawet kotleta.

Składniki:
3 dość duże ziemniaki
Po łyżeczce papryki słodkiej i tymianku oraz pół łyżeczki curry
Sól pieprz
2 łyżki oleju


Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy osuszamy i kroimy na plastry 
( grubość zależy od was u mnie gdzieś 0.5cm).
Następnie wkładamy do miski dodajemy resztę składników i mieszamy do momentu aż ziemniaki będą pokryte całkowicie przyprawami.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku jakieś 20 min w 180st. SMACZNEGO


Ziemniaki nie obierałam ponieważ miałam nowe jeśli będziemy użyć starych to obieramy.
Czas pieczenia zależy od grubości tak że jeżeli zdecydujemy się na grubsze trzeba ten czas kontrolować.