wtorek, 13 marca 2018

Zapiekanka mięsna

Kasia dziś wparowała do kuchni i stwierdziła że zapiekanka to szybki sposób na obiad. 
Co było pod ręką się zmieszało i takie coś powstało😂 
Mięso mielone z warzywami pod beszamelem😍. 

Składniki:
500-600g mięsa np. łopatki
450-500g mieszanki warzywnej 
Ser według uznania
Sól pieprz koperek

Beszamel:
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
1 szczypta gałki muszkatołowej
1 szczypta kurkumy
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
Mięso myjemy osuszamy i zmielić w maszynce. Przełożyć do miski dodajemy sól pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy na 1-2godziny do lodówki.
Warzywa wyjmujemy z opakowania dodajemy sól i zalewamy wrzącą wodą. Po 3-5minutach odcedzamy i odstawiamy do odkapanie.
Masło rozpuścić w rondelku. Nie czekając aż się zezłoci dodajemy mąkę mieszamy i gdy tylko połączy się z tłuszczem wlewamy mleko. Energicznie mieszamy trzepaczką by nie zrobiły się grudki. Gotujemy przez chwilę aby sos zgęstniał. 
Na koniec dodajemy sól pieprz kurkumą i świeżo zmieloną gałką muszkatołową do smaku. Do sosu dodajemy przygotowane wcześniej warzywa koperek i mieszamy.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i na spodzie układamy mięso mielone na nie warzywa i ser. Tak przygotowana zapiekanka ląduje do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut i pieczemy w temperaturze 160stopni z termoobiegiem.
SMACZNEGO

Jeśli chodzi o mieszankę warzywną to wszystko zależy od naszego smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...