Kapsalon pyszny sposób na mięso z kurczaka.
Polecam
Składniki:
Na mięso.
500-600g Piersi z kurczaka lub uda bez kości
1 łyżka cytryny
1/4 szklanki oleju
6g soli
3 ząbki czosnku
0.5 łyżki kminu
0'5 łyżeczki kardamonu
0.5 łyżeczki cynamonu
0.5 łyżeczki kolendry
0.5 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka pieprzu czosnkowego
Sałatka:
U mnie to mix sałat z rukolą 50g
4 pomidorki koktajlowe
8 plastrów ogórka
Opcjonalnie czerwona cebula
Sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany
2 zabki czosnku
U mnie dodatkowo jeszcze sól i pół łyżeczki pieprzu czosnkowego do smaku
Reszta:
400g frytek
Przyprawa do ziemniaków według uznania
100g sera żółtego
Przygotowanie:
Składniki sosu mieszamy razem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Mięso pokroić w paski według uznania. Włożyć do miski i wymieszać z przyprawami oraz olejem.
Odstawić na noc do lodówki.
Ja dodatkowo do mięsa dodałam pół papryczki chilli.
Tak przygotowane mięso smażymy na patelni do uzyskania złoto brązowego koloru.
Przekładamy do foremek w których będziemy podawać kebaba (20na9cm).
Frytki smażymy na głębokim oleju do złotego koloru.
Frytki muszą być chrupiące na zewnątrz.
Układamy na mięsie.
Ser ścieramy na tarce i posypujemy nim nasze frytki z mięsem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy 5 minut do momentu rozpuszczenia się sera.
Tak przygotowanego kebaba wyjmujemy z piekarnika i polewamy wszystko sosem.
Na wierzchu układamy sałatę pomidory i ogórek.
Można znowu dodać sosu jeśli mamy ochotę.
SMACZNEGO
Z podanej ilości wyszły mi 2 foremki.
Sosu kto ile lubi.
Zamiast mixu sałat którego u mnie nigdy nie brakuje można dodać kapustę pekińską czerwoną czy co tam chcemy.
▼
wtorek, 30 kwietnia 2019
wtorek, 23 kwietnia 2019
Krem z brokuła
Zupa krem z brokuła.
Składniki:
1 brokuł około 500g
1 średnia marchewka
1 cebula
1L bulionu warzywnego
Śmietana 30%
Prażony słonecznik
Łyżka masła
Sól pieprz czosnkowy gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
Marchew obieramy i kroimy w kostkę.
Brokuł rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Masło rozpuścić w garnku dodać cebulę marchewkę i chwilę podsmażyć.
Następnie dodajemy brokuła jeszcze chwilę smażymy i zalewamy wszystko bulionem.
Doprowadzić do wrzenia i gotujemy do miękkości.
Zupę ściągamy z ognia i miksujemy na gładki krem.
Doprawiamy do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Wlewamy zupę do miski dodajemy śmietanę oraz prażony słonecznik.
Słonecznik można zastąpić np. grzankami groszkiem ptysiowym itd.
SMACZNEGO
Składniki:
1 brokuł około 500g
1 średnia marchewka
1 cebula
1L bulionu warzywnego
Śmietana 30%
Prażony słonecznik
Łyżka masła
Sól pieprz czosnkowy gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
Marchew obieramy i kroimy w kostkę.
Brokuł rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Masło rozpuścić w garnku dodać cebulę marchewkę i chwilę podsmażyć.
Następnie dodajemy brokuła jeszcze chwilę smażymy i zalewamy wszystko bulionem.
Doprowadzić do wrzenia i gotujemy do miękkości.
Zupę ściągamy z ognia i miksujemy na gładki krem.
Doprawiamy do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową.
Wlewamy zupę do miski dodajemy śmietanę oraz prażony słonecznik.
Słonecznik można zastąpić np. grzankami groszkiem ptysiowym itd.
SMACZNEGO
Domowe drożdżówki
Drożdżówki z wiśniami.
Składniki:
3 szklanki mąki
80 ml oleju (1/3 szklanki) lub oleju kokosowego
1 szklanka letniego mleka lub wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
Pół szklanki brązowego cukru
Szczypta soli
Szklanka owoców np. wiśni
Przygotowanie:
Zmieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dolać letnie mleko i olej świeże drożdże trzeba odstawić na chwilę. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto.
Zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około godzinę.
Owoce wiśni rozmrozić jeśli używamy mrożonych.
Wyrośnięte ciasto wyrobić, przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować w długi prostokąt. Rozsypać na nim warstwę owoców. Zwinąć w rulon. Kroić plastry mniej więcej grubości kciuka. Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. I znowu odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec 10-15 minut w 180°C. Po upieczeniu zimne drożdżówki posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
SMACZNEGO.
Wiśnie można zamienić na dowolny owoc.
Składniki:
3 szklanki mąki
80 ml oleju (1/3 szklanki) lub oleju kokosowego
1 szklanka letniego mleka lub wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
Pół szklanki brązowego cukru
Szczypta soli
Szklanka owoców np. wiśni
Przygotowanie:
Zmieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dolać letnie mleko i olej świeże drożdże trzeba odstawić na chwilę. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto.
Zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około godzinę.
Owoce wiśni rozmrozić jeśli używamy mrożonych.
Wyrośnięte ciasto wyrobić, przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować w długi prostokąt. Rozsypać na nim warstwę owoców. Zwinąć w rulon. Kroić plastry mniej więcej grubości kciuka. Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. I znowu odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec 10-15 minut w 180°C. Po upieczeniu zimne drożdżówki posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
SMACZNEGO.
Wiśnie można zamienić na dowolny owoc.
Kurczak w sosie sojowym
Kurczak w sosie sojowym z imbirem i czosnkiem😍.
Polecam
Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
3-4 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę
Łyżeczka imbiru
Łyżeczka papryki słodkiej (można pominąć)
Sezam
Przygotowanie:
Z kurczaka usuwamy wszystkie kości.
Przekładamy do miski dodajemy resztę składników.
Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na minimum 4 godziny(u mnie leżały w lodówce całą noc).
Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z lodówki mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z sosem.
Posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180stopni( u mnie z termoobiegiem) i pieczemy około 35-40minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO
Imbiru i czosnku według uznania.
U mnie imbiru była dość duża ta łyżeczka😉.
Imbir suszony.
Polecam
Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
3-4 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę
Łyżeczka imbiru
Łyżeczka papryki słodkiej (można pominąć)
Sezam
Przygotowanie:
Z kurczaka usuwamy wszystkie kości.
Przekładamy do miski dodajemy resztę składników.
Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na minimum 4 godziny(u mnie leżały w lodówce całą noc).
Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z lodówki mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z sosem.
Posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180stopni( u mnie z termoobiegiem) i pieczemy około 35-40minut.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO
Imbiru i czosnku według uznania.
U mnie imbiru była dość duża ta łyżeczka😉.
Imbir suszony.
Filet w panierce
Dzień dobry kochani😘
Jak się macie?
Życzę wam spokojnego i miłego dnia😘😘
No i zapraszam na pyszny filet z kurczaka .
Składniki:
100g chipsów solonych
700g fileta z kurczaka
100g mieszanki sałatkowej
Łyżeczka papryki słodkiej
Sól pieprz czosnkowy do smaku
Jajko
Przygotowanie:
Fiteta z kurczaka dzielimy na dwie części i rozbijamy jak na kotlety.
Z dwóch stron nacieramy mięso solą pieprzem czosnkowym i papryką.
Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 40minut.
Następnie chipsy kruszymy na mniejsze kawałki dodajemy mieszankę mieszamy i przekładamy do miski.
Jajko rozbełtać dodać odrobinę soli.
Przystępujemy do panierowania.
Mięso moczymy w jajku następnie obtaczamy bardzo dokładnie w panierce.
Smażymy z dwóch stron na złoto brązowy kolor.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np.
mix sałat z rukolą i frytki.
SMACZNEGO
Jeśli nie posiadamy lub nie umiemy nigdzie kupić takiej gotowej mieszanki sałatkowej to mieszamy po garści sezamu siemienia słonecznika pestek dyni i migdałów w płatkach.
Ostatnio też posypałam mięso oprócz papryki tymiankiem jeśli ktoś lubi to polecam.
Jak się macie?
Życzę wam spokojnego i miłego dnia😘😘
No i zapraszam na pyszny filet z kurczaka .
Składniki:
100g chipsów solonych
700g fileta z kurczaka
100g mieszanki sałatkowej
Łyżeczka papryki słodkiej
Sól pieprz czosnkowy do smaku
Jajko
Przygotowanie:
Fiteta z kurczaka dzielimy na dwie części i rozbijamy jak na kotlety.
Z dwóch stron nacieramy mięso solą pieprzem czosnkowym i papryką.
Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 40minut.
Następnie chipsy kruszymy na mniejsze kawałki dodajemy mieszankę mieszamy i przekładamy do miski.
Jajko rozbełtać dodać odrobinę soli.
Przystępujemy do panierowania.
Mięso moczymy w jajku następnie obtaczamy bardzo dokładnie w panierce.
Smażymy z dwóch stron na złoto brązowy kolor.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np.
mix sałat z rukolą i frytki.
SMACZNEGO
Jeśli nie posiadamy lub nie umiemy nigdzie kupić takiej gotowej mieszanki sałatkowej to mieszamy po garści sezamu siemienia słonecznika pestek dyni i migdałów w płatkach.
Ostatnio też posypałam mięso oprócz papryki tymiankiem jeśli ktoś lubi to polecam.
Domowe bułki z pieczarkami
Bułki z pieczarkami.
Polecam na pyszne śniadanie.
Składniki:
400 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Opakowanie suchych drożdży
240 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżka tymianku
Farsz:
250g pieczarek (u mnie brązowe)
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
Sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do szklanki dajemy łyżkę mąki łyżeczką cukru drożdże 50ml wody i odstawiam na około kwadrans.
Do mąki dodajemy sól drożdże resztę wody oraz oliwę i tymianek zagniatamy przez kilka minut ciasto.
Odstawiamy na 10 minut żeby ciasto odpoczęło i ponownie zagniatamy tym razem tak długo aż powstanie gładkie ciasto.
Wkładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę żeby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Obieramy cebulę czosnek kroimy w piórka i podsmażamy na średnim ogniu. Posypujemy solą dusimy 5 minut i dodajemy pieczarki pokrojone jak kto chce(u mnie pieczarka na 3 i w kostkę). Mieszamy. Wszystko dusimy do miękkości i odparowania wody. Doprawiamy po swojemu.
Gdy ciasto podwoiło nam swoją objętość przebijam je pięścią chwilę zagniatamy. Robimy długi wałek i dzielimy go na 8 części.
Z każdej formujemy bułeczkę spłaszczamy rozciagamy delikatnie tworząc placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Na tak przygotowane bułeczki układamy farsz i przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy do drugiego wyrośnięcia na 10-20 minut.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut. Gdy nabiorą złoto brązowego koloru są gotowe.
SMACZNEGO
Cukru do farszu według uznania (u mnie niepełna łyżka).
Podczas wyrabianie ciasta i formowania bułeczek delikatne podsypujemy mąka.
Ja dziś zrobiłam z podwójnej porcji wyszło mi 11 placków tak dużych jak talerz deserowy.
Zresztą widać na zdjęciu.
Polecam na pyszne śniadanie.
Składniki:
400 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Opakowanie suchych drożdży
240 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżka tymianku
Farsz:
250g pieczarek (u mnie brązowe)
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
Sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do szklanki dajemy łyżkę mąki łyżeczką cukru drożdże 50ml wody i odstawiam na około kwadrans.
Do mąki dodajemy sól drożdże resztę wody oraz oliwę i tymianek zagniatamy przez kilka minut ciasto.
Odstawiamy na 10 minut żeby ciasto odpoczęło i ponownie zagniatamy tym razem tak długo aż powstanie gładkie ciasto.
Wkładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę żeby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Obieramy cebulę czosnek kroimy w piórka i podsmażamy na średnim ogniu. Posypujemy solą dusimy 5 minut i dodajemy pieczarki pokrojone jak kto chce(u mnie pieczarka na 3 i w kostkę). Mieszamy. Wszystko dusimy do miękkości i odparowania wody. Doprawiamy po swojemu.
Gdy ciasto podwoiło nam swoją objętość przebijam je pięścią chwilę zagniatamy. Robimy długi wałek i dzielimy go na 8 części.
Z każdej formujemy bułeczkę spłaszczamy rozciagamy delikatnie tworząc placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Na tak przygotowane bułeczki układamy farsz i przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy do drugiego wyrośnięcia na 10-20 minut.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut. Gdy nabiorą złoto brązowego koloru są gotowe.
SMACZNEGO
Cukru do farszu według uznania (u mnie niepełna łyżka).
Podczas wyrabianie ciasta i formowania bułeczek delikatne podsypujemy mąka.
Ja dziś zrobiłam z podwójnej porcji wyszło mi 11 placków tak dużych jak talerz deserowy.
Zresztą widać na zdjęciu.
środa, 3 kwietnia 2019
Chleb miodowo musztardowy.
Chleb muszrardowo-miodowy.
Składniki:
600g mąki
250ml mleka
125ml wody
20g drożdży lub 7 suchych
120g musztardy
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki estragonu
4 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrabiać ciasto przez 10 minut.
Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem przez godzinę.
Zmoczyć dłonie i przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić pod przykryciem na kolejną godzinę.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO
Czas pieczenia u mnie przedłużył się do godziny.
Wierzch chleba posypałam mieszanką sezamu pestek dyni słonecznika i siemienia.
Mocno dociskając do chleba.
Piekłam go w formie o wymiarach
38*15cm.