sobota, 19 października 2019

Zupa klopsikowa

Danie jednogarnkowe to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad.
Tym razem wersja z klopsikami coś na wzór chilli con care tylko z ziemniakami.
Polecam i życzę miłego dnia.



Składniki:
500g mięsa mielonego z łopatki
Duża czerwona papryka
Cebula
2 ząbki czosnku
Puszka białej fasoli
2-3 duzr lub średnie ziemniaki
Puszka pomidorów krojonych
Przyprawa do chilli con care według uznania
Sól pieprz do smaku
Pietruszka zielona według uznania


Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodajemy sól pieprz czosnkowy i mieszamy.
Formujemy średniej wielkości kulki i odkładamy do lodówki.
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelnię wlewamy olej i smażymy naszą cebulę z czosnkiem aż się zeszkli.
Następnie dodajemy pulpety.
Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w dość widoczną kostkę.
Paprykę czyścimy z pestek myjemy i kroimy w kostkę.
Gdy mięso nabrało ładnego kolor dodajemy resztę składników oprócz fasoli doprawiamy do smaku i dusimy około 15-20 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
Fasolę wyjmujemy z puszki przekładamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą.
Warzywa po tym czasie powinny być już miękkie więc na sam koniec dodajemy naszą fasolę oraz pietruszkę.
Wszystko delikatnie ale dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze chwilę.
Przekładamy na talerz i gotowe.


SMACZNEGO.



Do mięsa nie dodałam jajka .
Jak widać klopsy nie rozpadły się podczas duszenia

1 komentarz:

  1. lubię dania jednogarnkowe, bo są sycące, smaczne, a do tego mało zmywania jest potem ;) gotując dla całej rodziny mam poczucie że produkcja warzyw byłaby łatwiejsza niż próba ich nakarmienia ;)

    OdpowiedzUsuń

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...