piątek, 1 maja 2020

Danie z gara czyli boczek ziemniaki i pieczarki.

Boczek z ziemniakami i pieczarkami .

Składniki :
500g boczku surowego
250g pieczarek
6-7 średniej wielkości ziemniaków
Pietruszka zielona
Sól pieprz papryka czerwona słodka majeranek według uznania
2 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie :
Boczek pokroić w większą kostkę dodać sól pieprz 2 ząbki czosnku odrobinę oleju wymieszać i odłoży na noc do lodówki.
Na rozgrzaną patelnię dodać pokrojoną w pół plastry cebulę resztę czosnku odrobinę soli i dusić parę minut.
Teraz dodajemy czerwoną słodką paprykę w proszku i chwilę podgrzewamy.
Czas na boczek wszystko razem mieszamy i dusimy kilka minut.
W międzyczasie myjemy i kroimy w ćwiartki pieczątki.
Wrzucamy je do gara z mięsem i dalej dusimy.
Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w plastry.
Gdy mięso i pieczarki są już prawie gotowe dodajemy ziemniaki doprawiamy według uznania mieszamy i dusimy do miękkości.
Na koniec wrzucamy posiekaną zieloną pietruszkę mieszamy i przekładamy na talerz.
Ja to danie podałam z swojską kiszoną kapustą 🥰🥰🥰🥰🥰🥰
Jeśli jest taka potrzeba podlewamy wszystko co jakiś czas wodą.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...