sobota, 24 października 2020
Kurczak w sosie sojowy
Kurczak faszerowany ziemniakami
Mój pomysł na obiad to kurczaka faszerowane ziemniakami.
Składniki ;
4 ćwiartki z kurczaka
4 wieksze ziemniaki
5 pieczarek
Cebula
Jajko
150 g boczku wędzonego w plasterkach
Sól pieprz tymiane
Przygotowanie :
Z nogi kurczak usuwamy kości.
Następnie dobrze nacieramy mięso z każdej strony również w środku solą pieprzem tymiankiem i oliwą.
Odkładamy na noc do lodówki.
Ziemniaki obrać opłukać pokroić na mniejsze kawałki ugotować i przecisnąć przez praskę.
Pieczarki myjemy kroimy w kostkę i razem z cebulą dusimy do miękkości.
Gdy ziemniaki i pieczarki lekko przestygły dodajemy do środka jajko (można też dodać masło i przyprawę do ziemniaków) mieszamy.
Tak przygotowany farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nasze uda.
Po napełnieniu zgrabnie zwijamy nogę i owijamy ją boczkiem.
Pieczemy w 180 stopniach u mnie z termoobiegiem około 45 minut.
Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.
Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie sałatka colesław.
Smacznego
poniedziałek, 19 października 2020
Kurczak w sosie śmietanowym z pomidorem i koperkiem.
Kurczak w sosie śmietanowym z pomidorem i koperkiem.
Składniki ;
4 uda z kurczaka
Średniej wielkości cebula
1 ząbek czosnku
1 duży lub 2 mniejsze pomidory
Pół małego opakowania śmietany 30%
Pietruszka zielona i koperek według uznania
Sól pieprz czosnek granulowany majeranek do smaku
Około 1 szklanka bulionu warzywnego
Przygotowanie :
Kurczaka natrzeć solą pieprzem majerankiem i czosnkiem.
Dodać odrobinę oleju rzepakowego lub oliwy wymieszać i na noc do lodówki.
Następnie na rozgrzanej patelni zrumienić z dwóch stron.
Dodać cebulę pokrojoną w kostkę ząbek czosnku( można pominąć) pokrojony pomidor i bulion warzywny .
Dusić pod przykryciem około 15-20 minut.
Na koniec dodać koperek posiekany z pietruszką.
W miseczce wymieszać śmietanę 30% z mąką wlać do garnka zagotować.
Dusić jeszcze jakieś 5 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie makaron.
Smacznego.
niedziela, 4 października 2020
Surówka colesław
Szybko tanio i pysznie🥰
sobota, 3 października 2020
Sezamki
Dzień dobry 😘😘😘😘😘
Za oknem zrobiło się zimniej i Kaśka więcej czasu spędza w kuchni 🤣🤣😉
Na weekend zamiast ciasta bo jak wiecie nie przepadam za pieczeniem zrobiłam sezamki.
Ten smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa kiedy robiła je mama.
Ja robiłam je bardzo bardzo dawno temu 😔
Życzę wam miłego ciepłego i spokojnego dnia 😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘
Składniki :
200 g cukru
200 g sezamu
Przygotowanie :
Na suchą patelnię wysypujemy sezam.
Stawiamy na małym ogniu i prażymy około 15 minut co chwila mieszając. Gdy sezam się zrumieni wyłączamy palnik i odstaw na bok.
W międzyczasie przygotuj sobie dwa kawałki pergaminu i połóż jeden na desce do krojenia. Drugim będziemy przykrywać masę sezonową.
Do wysokiego rondelka wsypujemy cukier. Włączam my mały palnik i czekam aż cukier zacznie się rozpuszczać ale nie palić(ja często mieszałam). Jeśli powstaną grudki bo za wcześnie zamieszamy cukier nic nie szkodzi końcem łyżki rozbijamy grudki i mieszamy. W ciągu kilku minut cukier całkowicie się skarmelizuje.
Wyłączamy palnik wsypujemy sezam i bardzo energicznie i szybko mieszamy nie dłużej niż kilka sekund. Całość wykładamy na przygotowany wcześniej pergamin. Przykrywamy drugim papierem i wałkujemy masę na grubość jaką chcemy i lubimy u mnie dość cienkie te sezamki :-)
Wałkowanie tej masy wcale nie jest takie łatwe.
Zdejmujemy papier z góry i niemal od razu kroimy placek na mniejsze kawałki. Sezamki bardzo szybko robią się twarde.SMACZNEGO