sobota, 21 listopada 2020

Muffinki leśny mech


 Muffinki leśny mech.


Składniki ;

400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego

2/3 szklanki oleju roślinnego 

1 szklanka cukru

3 jajka 

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem;

300ml śmietany 30%

Fix do śmietany

Ewentualnie cukier puder 


Przygotowanie ;

Szpinak rozmrozić, odcisnąć (ale nie za bardzo). 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę.

Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej.

Teraz czas na dodanie szpinaku.

Wszystko zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników. Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Mąkę przełożyć do ubitych jajek i znowu zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników.

Masę wyłożyć do 12 papilotek umieszczonych w formie na muffiny.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.

Do misy miksera włożyć schłodzoną  śmietankę, chwilę ubijać a następnie dodać fix do śmietany.

Postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.

Odciąć 1/3 wierzchnią część babeczki.

Odciętą część pokruszyć.

Na dolną część wyłożyć krem posypać pokruszonym ciastem.

Udekorować dowolnie u mnie dekorację tworzą pestki granatu i ciasteczka grzybki.

Smacznego. 

Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...