Pyszny dodatek do obiadu.
Składniki
1/2 małej główki kapusty czerwonej
1 średnie jabłko
1 mała cebula czerwona
Oliwa truflowa (około 2 łyżki)
Średniej wielkości marchewka
Sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
Pietruszka zielona według uznania
Przygotowanie:
Zagotuj wodę w garnku.
Posiekaj drobno kapustę.
Wrzuć kapustę do gotującej się wody razem z sokiem z połowy cytryny oraz łyżeczką soli.
Gotuj około 7-10 minut.
Po tym czasie odlej wodę z kapusty i umieść ją na sitku.
Obierz marchewkę, jabłko i cebulę.
Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, cebulę oraz jabłko pokrój w kostkę.
Zieloną pietruszkę posiekaj.
Wszystkie składniki umieść w misce.
Na koniec dodajemy olej, doprawiamy solą, pieprzem i opcjonalnie sokiem z cytryny.
Smacznego.
Gotową surówkę odkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Oliwę można zamienić na olej lniany,rzepakowy lub zwykłą oliwę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz