czwartek, 31 sierpnia 2017

Kalafior w cieście piwnym

Mała przekąska dla smakoszy piwa.☺
Kalafior w cieście piwnym.

Składniki:
1 kalafior
400 ml piwa
2 jajka
1 szklanka mąki
1 l oleju do smażenia
Papryka czerwona ostra lub słodka kto jak lubi
sól
pieprz


Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie przez kilka minut ( al dente). Odcedzamy i osuszamy.
Mąkę przesiać dodać jajka piwo przyprawy i całość mieszamy do uzyskania gęstości ciasta naleśnikowego.
W garnku rozgrzewamy olej. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy do uzyskania złoto brązowego koloru. Usmażone kawałki kalafiora odkładamy na papierowy ręcznik.
Podajemy na ciepło SMACZNEGO

Ja do zrobienia tej potrawy użyłam piwa 
BUDWEISER BUDVAR DARK ponieważ takie miałam i kolor wyszedł ciemnym nie jasny.
W oryginalnym przepisie użyto piwa jasnego.
Przepis zaciągnięty z kuchni lidla

Kluski z brzoskwiniami

Kluski ze śliwkami to jedno z moich ulubionych dań. Przy okazji na prośbę męża powstało też kilka klusek z brzoskwinią. Wyszło całkiem smacznie. Polecam.
Robione są trochę inaczej niż tradycyjne knedle. Moja mama też tak robiła u nas to chyba rodzinne ze robione tradycyjnie zostają w garnku😉 po prostu nie wychodzą.

1.5kg ziemniaków
Około 2-3 brzoskwinie
Mąka ziemniaczana
2-3 łyżki cukru

Ziemniaki obieramy gotujemy i przez praskę
Następnie dodajemy cukier mieszamy i czekamy aż trochę ostygną. W garnku dzielimy ziemniaki na 4części.
Jedną część wyjmujemy i na jej miejsce sypiemy mąki ziemniaczanej. Zagniatamy ciasto. Brzoskwinie obieramy wyjmujemy pestkę i kroimy w kostkę około 1 cm.  Z ciasta formujemy na dłoni placek dodajemy owoce i zamykamy formując kluskę. Gotujemy na małym ogniu. Podajemy z roztopionym masłem i posypane cukrem SMACZNEGO

Jeśli ktoś lubi mniej słodkie cukru do środka nie dodajemy.
Cukier można również zamiast dodać do ciasta posypać go do środka każdej kluski na brzoskwinie. Czynność obrania owoców można pominąć. Z podanej ilości składników wychodzi 20szt

środa, 30 sierpnia 2017

Kalmary panierowane


Kalmary panierowane

Składniki:
10 szt. Krążków kalmara
2 łyżki mąki
Łyżka tartej bułki luksusowej schulstad
Przyprawy do smaku:
Odrobinę papryki czerwonej sól
Jajko
Olej do smażenia



Przygotowanie:
Mąkę tartą bułkę oraz przyprawy mieszamy razem.
Świeże krążki kalmara płuczemy i osuszamy.




Następnie obtaczamy w mieszance z maki i tartej bułki jajku i znowu w mieszance.
Smażymy na złoty kolor z 2 stron po około 3 minut na stronę.
Można podać z sosem słodko pikantnym.
SMACZNEGO

środa, 23 sierpnia 2017

Rolada mięsna z jajkiem w cieście drożdżowym .

Witam wszystkich bardzo serdecznie 
Dziś danie które gdzieś tam w gazecie wyczytał mój mąż trochę przerobione. Proste do przygotowania a przede wszystkim bardzo smaczne. 😍
Rolada miesna z jajkiem w cieście drożdżowym .

Składniki:
600g mięsa mielonego
 ( u mnie karkówka) 
Opakowanie ciasta na pizzę 
(chyba że ma się czas to zrobić  samemu )
5-6jajek ugotowanych na twardo 
Gratino ser tarty
(można pominąć)
Sól pieprz czosnkowy papryka czerwona
Ząbek czosnku
1/2 średniej cebuli
Sezam 
Jajko do posmarowania rolady


Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Mięso mielimy dodajemy czosnek cebulę sól pieprz paprykę mieszamy odstawiamy na ok 1godz. do lodówki. 
Ciasto na pizzę wyjmujemy z opakowania.
Kładziemy mięso na spodzie do pizzy i rozsmarować na całej powierzchni 
( zostawiając ok 1cm na sklejenie rolady ). Na brzegu kładziemy ugotowane jajka jedno przy drugim i zwijamy do środka. 


Sklejamy brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem posypujemy papryką pieprzem czarnym grubo mielonym sezamem i serem.


 Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180st i pieczemy na złoty kolor wbijając patyczek do szaszłyków sprawdzam czy środek nie jest surowy
  ( około 30-40min. Zależy od piekarnika). 
SMACZNEGO

Roladę możemy podać w towarzystwie np.salatki z rukoli i pomidora.

Takie danie to świetny pomysł na obiaj jak i kolację.
Smakuje dobrze na ciepło i zimno .
Polecam

niedziela, 20 sierpnia 2017

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym i sosem grzybowo-śmietanowym .

Dzisiejsze danie jest u mnie robione jak to sie mówi od święta.
 Nie dlatego że jest wyszukane i drogie bo nie jest tylko dlatego ze jest strasznie pracochłonne.
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym i sosem grzybowo-śmietanowym .

Składniki:
500g mięsa wołowego
1/2cebuli
 marchew pietruszka seler por 
Łyżeczka papryki słodkiej
Sól pieprz czosnkowy
Majeranek


Na początek kroimy drobno w kostkę cebule. 
Mięso mielimy a następnie dodajemy cebulę razem z solą pieprzem i resztą przypraw. 
Wszystko razem mieszamy i formujemy wałeczki okolo 10cm (jeśli mięso jest za mokre dodaje łyżkę tartej bulki ). 
Do garnka dodajemy jarzyny mięso przyprawy do smaku i gotujemy. 
Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy.
Przepis na placki:


Placki juz usmażone mięso ugotowane więc czas na finał. 
Na środku placka umieszczam mięso zwijam w rulon lub przykrywam drugą częścią placka i polewamy wszystko sosem. 



 SMACZNEGO 


Placki można posypać serem i zapiekać w piekarniku około 10min.

PYSZNE POLECAM.




Warzywa psiankowate 2017

Biszkoptowe babeczki

Szybkie ciacho na niedzielne popołudnie.

Składniki:
Opakowanie babeczek biszkoptowych(6szt)
Opakowanie ulubionej galaretki (pomarańczowa)
Ulubione owoce ( mandarynka)
350ml wody


Przygotowanie:
Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu tylko zamiast 500ml dajemy 350ml wody. 
Studzimy.
Babeczki wyjmujemy z opakowania .
Na każdym ciastku układamy owoce i zalewamy je tężejącą galaretką. Gotowe babeczki wkładamy do lodówki na kilka godzin . SMACZNEGO

Jeśli zostanie nam galaretki wlewamy ją do salaterki i możemy podać  w towarzystwie owoców i bitej śmietany

Jeśli gotowe babeczki będą zbyt suche po wyjęciu z opakowania można je przed zalaniem galaretki i dodaniem owoców polać łyżka soku np. pomarańczowego


Zupa Tajska Kao Tom

Kochani ostatnio na stół wjechała pyszna zupa z ryżem.
Oczywiście podana po mojemu :-)
Zupa Tajska  Kao Tom

Składniki:
100 g ugotowanego ryżu
1,2 l bulionu drobiowego
3 łyżki sosu rybnego
świeżo zmielony pieprz do smaku
3 zabki czosnku
Szczypiorek
2cm korzenia imbiru

Przygotowanie:
W garnku umieszczamy bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać sos rybny i doprawiamy pieprzem. Gotujemy około 5 minut. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i smażyć czosnek pokrojony w plastry do momentu aż lekko się zrumieni i będzie chrupiący . Przekładamy czosnek na ręcznik papierowy i odsączamy go  z nadmiaru tłuszczu . Ugotowany ryż jesli jest zimny przelać wrzątkiem i odcedzić. Zupę rozlewamy  do miseczek wypełnionych ryżem . Na koniec posypujemy czosnkiem pokrojonym imbirem w cieniutkie paseczki szczypiorkiem oraz ostra papryką( mi brakło ale paprykę zamieniłam na mięsko z kurczaka ).
SMACZNEGO


środa, 9 sierpnia 2017

Żeberka z szybkowaru

Żeberka z szybkowaru

Składniki:
Kg żeberka extra miesne lub jakie tam mamy
2-3 łyżki masła i oleju
Przyprawy:
Sól pieprz czosnkowy przyprawa do mięsa duszonego czerwona papryka słodka przyprawy według uznania
Łyżka mąki

Przygotowanie:
Żeberka myjemy osuszamy kroimy na odpowiedniej wielkości kawałki.
W szybkowarze lub garnku rozgrzać tłuszcz obsmażyć żeberka z każdej strony na złoto.


 Następnie dodać przyprawy i szklankę wody zamknąć szybkowar lub przykryć garnek pokrywka i gotować do miękkości . Mi to zajęło 20 minut żeberka po prostu rozpływają sie w ustach. Po tym czasie odparować garnek. Następnie zagęszczamy mąką w razie potrzeby doprawić i gotowe.
SMACZNEGO

Żeberka podajemy w towarzystwie ziemniaków buraków lub ciapkapusty.

poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Ciastka z skwarkami

 Pamiętam jak babcia je robiła i trzymała w metalowej puszce .
Oj szybko znikały jak tylko sie dowiedziałam gdzie stoi puszka 😜
Zapraszam na Ciastka z skwarkami .

Składniki:
200 g zmielonych skwarek (+ 50 g masła)
500 g mąki
100 g cukru pudru
cukier waniliowy (opcjonalnie) 
1 żółtko

Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z cukrem i wymieszać z pozostałymi składnikami. 
Jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać kawałek masła lub margaryny.
 Ciasto zawinąć w folie i schować do lodówki na co najmniej 1 h. 
Po tym czasie wykladamy na stolnicę posypujemy maka i po kawałku odrywamy tworząc kulki o wielkości orzecha wloskiego.
 Następnie delikatnie je splaszczam i końcówką z maszynki do ciasteczek tworzę fajny wzór. 
Można tez wziąść widelec i odbić go na ciastku'efekt tez ciekawy .
Ciastka piekłam  w 180 st  na złoto
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem SMACZNEGO

Szare kluski z boczkiem i serem

Propozycja na obiad a może szare kluchy z boczkiem i białym serem. Robiłam niedawno no i przypadły mi do gustu polecam. :-)

Składniki:
Około 1 kg ziemniaków
2 jajka
Około szklanka mąki
Sól
150g boczku wędzonego
Cebula
Kwałek tłustego kwaśnego twarogu 

Przygotowanie:
Na początek należy obrać ziemniaki dokładnie je umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach .
Następnie za pomocą bawełnianej ścierki trzeba je odcisnąć a sok odstawić na kilka minut. Po paru minutach wylewamy delikatnie  sok z góry a skrobię która zostala na dnie dodajemy razem z jajkami mąkę oraz sola do ziemniaków. Całość mieszamy i ewentualnie dodajemy jeszcze mąkę masa musi być dosyć zwartą. W garnku zagotować wody z czubatą łyżką soli.Kiedy woda się gotuje łyżką zbieramy nieduże kluski i wkładamy je do gara.
Gotujemy około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Podajemy od razu po ugotowaniu. 
Boczek razem z cebulą pokroić w kostkę i przesmażyć. 
Polewamy raczej dużą porcją tłuszczu z skwarkami oraz sporą garścią tłustego, koniecznie zimnego twarogu z szczyptą soli i szczypiorku. SMACZNEGO

sobota, 5 sierpnia 2017

Kogel-mogel

Kogiel mogiel lub kogel mogiel to prosty deser z surowych żółtek utartych z cukrem na puszystą masę.Deser pojawił się  w Polsce w XVII wieku i jego receptura jest prawdopodobnie pochodzenia żydowskiego. Stał się bardzo popularny w okresie międzywojennym i w latach PRL-u gdy na półkach sklepowych słodycze nie były łatwo dostępne. Dziś już raczej zapomniany ale warto ten przepis przypomnieć. W moim rodzinnym domu kogel-mogel był obowiązkowo robiony w każdą niedzielę. Oczywiście ręcznie ucierany przez mojego ojca :-).  


żółtka
 cukier (dwie łyżeczki na każde żółtko)

Żółtka utrzeć energicznie z cukrem do uzyskania gładkiej jednolitej masy bez kryształków cukru.
Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera.
Kogel-mogel podzielić na 2część i do jednej z nich dodać kakao.
(Na 2 żółtka 1 łyżka)
Układamy w kieliszkach na spód wersja kakaowa na górę biała.
Wierzch można udekorować kawą.
Taką wersję lubimy najbardziej.
Za pomocą patyczka do szaszłyków lub widelca można też zrobić wzorek.
SMACZNEGO

Kakao gorzkie dodałam

czwartek, 3 sierpnia 2017

Dorsz pod chrupiącą kruszonką

Dziś piątek mamy więc rybę zajadamy :-). Nie masz pomysłu na obiad a może dorsz pod chrupiącą kruszonką. 


Składniki:
4 filety z dorsza (lub inna ulubiona ryba)
50 g bułki tartej
25 g masła
2 ząbki czosnku( według upodobań mniej lub więcej)
1/3 papryczki chili
sól, pieprz
Cytryna
olej


Przygotowanie:
Czosnek obieramy a papryczkę chili pozbawiamy nasion i wszystko siekamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Dorsza skrapiamy sokiem z cytryny doprawiamy z obu stron solą i białym pieprzem układam w naczyniu wkładam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Na patelni roztopić masło dodać bułkę tartą mieszam i ściągamy z palnika. Dodajemy czosnek chili i mieszamy. Po 10 minutach wyciągamy dorsza układam na nim kruszonkę posypujemy ziołami prowansalskimi i wkładam do piekarnika jeszcze na około 5 -7minut. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie sałatka z pomidora i kiełek z pora oraz ziemniaki w mundurkach z żółtym serem i ziołami. SMACZNEGO

Do ryby jako dodatek można też zrobić sos z awokado. A do panierki dodać np. posiekaną pietruszkę

Chłodnik szczawiowo-ogórkowy

Wczoraj w ręce wpadł mi bardzo fajny pomysł na szczaw.
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała coś od siebie :-).
Polecam wyszło naprawdę całkiem całkiem.
Chłodnik szczawiowo-ogórkowy.

Składniki:
Pęczek szczawiu
600ml bulionu warzywnego
1/2 dużego ogórka zielonego
400g jogurtu naturalnego
Pół pęczka koperku
Pieprz


Przygotowanie:
Szczaw myjemy i kroimy same liście bez ogonków.
Bulion warzywny zagotować dodać szczaw i gotujemy przez 5 minut.
Następnie ściągamy z ognia studzimy.
Ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Gdy zupa jest już zimna dodajemy jogurt ogórek koperek i pieprz wszystko dokładnie mieszamy.
Zupę wkładamy do lodówki na kilka godzin najlepiej na noc aby ją schłodzić.
SMACZNEGO



Ja swój chłodnik przygotowałam wczoraj i dziś jest jeszcze lepszy.
Wyraźnie czuć smak kwaśnego szczawiu ogórkowy i koperku.
No dla nas bomba.
Tak przygotowaną zupę można podać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Oczywiście ilości podane wyżej są sugerowane.
Koperku i ogórka ile kto chce i lubi .
Ja jogurt naturalny zastąpiłam greckim.
Pół dużego ogórka to około 12-15cm.


Po orginalny przepis chłodnika z szczawiu zapraszam na moniapieczeigotuje :-)

środa, 2 sierpnia 2017

Sałatka z bobem i boczkiem

Nadeszła fala upałów wiec raczej nie ma mowy na długie stanie przy garach :-) 
Na szczęście latem mamy tyle dobroci wokół że każdy wybierze coś dla siebie.
Dla mnie oto taki dzisiaj obiadek.
Zapraszam na letnia sałatkę z bobem .

Składniki:
Bób pół opakowania
4-5 jajek zależność od wielkości
150 g boczku w plastrach
1 łyżka majonezu
Sól pieprz



Przygotowanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Następnie przelewamy zimną wodą i obieramy.
Boczek kroimy na mniejsze kawałki i na patelni zwykłej grillowej lub grillu elektrycznym wytapiamy tłuszcz. 
Przekładamy na ręcznik papierowy.
Jajka gotujemy na twardo studzimy obieramy i kroimy w kostkę.
Do miski z bobem dodajemy jajka majonez sól pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. 
Sałatkę wykładamy na talerz a wierzch ozdabiamy chipsami z boczku.
Jeśli jest potrzeba doprawiamy solą oraz pieprzem.



Majonez według uznania.
Boczek może być wędzony lub parzony.
U nas parzony :-) 

SMACZNEGO

Zupa krem pieczarkowo-paprykowy

Dzień dobry dla tych co już nie śpią mam propozycję na dzisiejsze pierwsze danie.
 Krem z pieczarek i czerwonej papryki.
Nasza rodzina oszalała na jej punkcie.


Składniki:

700g pieczarek
0,7 l bulionu drobiowego
Duża cebula
4 łyżki masła
Papryka czerwona
100 g śmietany z kartonika np.12%
Sól pieprz
Pietruszka zielona


Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy obojętnie jak bo zupa i tak będzie zmiksowana. Cebulę  siekamy a paprykę myjemy usuwamy gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
W rondlu roztapiam masło dodaję pieczarki paprykę i cebulę dusić pod przykryciem 10 minut.
Dodajemy wywar pietruszkę gotujemy 15 minut.
 Następnie dodajemy śmietankę i miksujemy zupę blenderem na gładką masę.
Zupę podajemy z grzankami i drobno pokrojoną papryką. SMACZNEGO

Do zupy można dodać 2łyżki mąki przed zalaniem ich bulionem (bulion wtedy musi być goracy ). Ja tego nie robię .
Dziś wersja bez śmietany za dużo ostatnio jej używam :-)