poniedziałek, 30 października 2017

Ciasto z gruszkami

Ciasto z gruszkami

To ciasto wyjątkowo przypadło mi do gustu.
Jest bardzo szybkie w przygotowaniu.
Nie trzeba przesiewać mąki ubijać białek .
A do tego jest bardzo smaczne i wilgotne.
Poza tym wyszła mi bardzo duża blacha 
37cm na 26cm. Polecam

4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
pół szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
2 małe łyżeczki sody oczyszczonej
2 duże czubate łyżki ciemnego kakao
1-2 gruszki
1-2 pomarańcze


Wszystkie składniki (oprócz owoców) wymienione powyżej wrzucamy do miski i miksujemy mikserem.
Owoce obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do miski mieszamy.
Blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Wlewamy ciasto na blachę.
Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach.
Oczywiście kontrolować czas pieczenia jeśli patyczek jest suchy ciasto jest gotowe.
Wyjmujemy studzimy i posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

piątek, 27 października 2017

Wołowina Vindaloo

Ostatnio przygotowałam takie o to danie.
Jest mega rozgrzewające i przepyszne ilość przypraw sprawia ze to danie jest naprawdę pyszne. A podane w towarzystwie ziemniaków z sezamem no mniam. Ale co wam będę mówić sami spróbujcie😍.
Wołowina Vindaloo

Składniki:
1 łyżka oleju roślinnego
1kg wołowiny
2 duże cebule 
Około 2-3 szklanka bulionu warzywnego

pasta Vindaloo:
2 łyżki zmielonego kminu
1 pokruszona papryczka chili
2 łyżki czarnej gorczycy
1i1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/3 szklanki białego octu winnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
2 łyżeczki zmielonej kurkumy
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżeczka rozgniecionego czarnego pieprzu
3 rozgniecione ząbki czosnku
1i1/2 łyżeczki posiekanego imbiru


Przygotowanie:
Składniki pasty vandaloo mieszamy razem i odstawiamy na pół godziny.
Mięso myjemy osuszamy i kroimy w 3cm kostkę. 
Podgrzewamy olej na dużej patelni smażymy partiami mięso aż do zrumienienia się. Przekładamy na talerz. Następnie na patelnię wrzucamy cebule pokrojoną w plastry i smażymy aż będzie miękka. 
Do cebuli dodajemy przygotowaną wcześniej pastę vandloo i smażymy mieszając aż poczujemy aromaty.Wołowinę przekładamy z talerza na patelnię i zalewamy wszystko bulionem warzywnym.
Doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć ogień i gotować od czasu do czasu mieszając około 2 h aż wołowina będzie miękka. Podczas gotowania jeśli jest potrzeba podlewamy mięso. Potrawa jest gotowa gdy bulion odparuje i zostanie fajny gęsty sos. Sosu nie zagęszczamy niczym. Podajemy z czym mamy ochotę np. z plackami pappadum chlebem bułką ryżem lub tak jak u mnie z ziemniakami z sezamem.


piątek, 20 października 2017

Pieczeń z jajkiem

Kolejna propozycja na kanapki to pieczeń z jajkiem. Pamiętam jak moja mama przygotowałam takie mielone z jajkiem .
Nie dość że świetnie pasuje na obiad do ziemniaków i mizeri to na zimno do kanapek pychota.

Składniki:
1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe
5-6 jajek
Papryka czerwona słodka
Majeranek
Czosnek granulowany
Sól pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo studzimy i obieramy.
Do miski wkładamy mięso mielone przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Połowę tak przygotowanego mięso wkładamy do foremki (spód posypałam sezamem)robimy wgłębienie układamy jajka i przykrywamy drogą częścią mięsa. Wierzch posypujemy pieprzem świeżo mielonym ostrą papryką i majerankiem.
Pieczemy w 180st. ok.45-60 min.
SMACZNEGO

Z tej ilości wyszła mi foremka o rozmiarach 31/10cm

Ziemniaki z sezamem

Ziemniaki z sezamem.
Są przepyszne świetnie smakują w towarzystwie wołowiny jak również jajka sadzonego. U mnie w domu zagościły na stałe jako dodatek do wielu dań. Polecam serdecznie.

Składniki:
Około 800g ziemniaków
sól
2 łyżeczki czarnej gorczycy
1-2 łyżeczki kminu 
2 łyżki sezamu
Szczypta pieprzu cayenne można zamienić na papryczkę chilli około 1/2szt.
Olej a najlepiej oliwę z oliwek
Sok z połowy cytryny

Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy gotujemy w łupinkach odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Najlepiej jak postoją kilka godzin.
Obieramy z łupin i kroimy w 2-3cm kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i gdy będzie ciepła wsypujemy gorczycę sezam kmin i papryczkę lub pieprz. Gdy ziarna zaczną strzelać a nastąpi to po kilkunastu sekundach  dodajemy ziemniaki sól i smażymy około 10 minut . Ziemniaki są prawie gotowe gdy nabiorą ładnego brązowego koloru wtedy dodajemy sok z cytryny i smażymy jeszcze chwilę. SMACZNEGO

Możemy też wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego.

Takie ziemniaki świetnie pasują w takim towarzystwie
https://kasiapichci.blogspot.com/2017/10/woowina-vindaloo.html?m=1

Ciasto z owocem kaki.

Jesienne ciasto z owocem kaki.

Składniki:
Jajko 3 sztuki
200 g jogurtu naturalnego( ja go zastąpiłam tym razem jogurtem jabłko rabarbar)
150-200 g cukru według uznania
1 łyżeczka cukru waniliowego
200g mąki pszennej
Suszone drożdże 10 g
Masło do posmarowania blachy
Persymona 1 szt


Przygotowanie:
Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą masę. Dodajemy jogurt i cukier waniliowy.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Przesianą mąkę z drożdżami dodajemy łyżkami do powstałej masy cały czas mieszając.
Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem.
Blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy gęste ciasto i wtykamy w nie kawałki obranego owocu kaki.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180st. wykałaczką sprawdzamy czy ciasto jest gotowe. Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

Blacha o wymiarach 40cm na15 cm

środa, 18 października 2017

Karczek pieczony w niskiej temperaturze

Karczek pieczony w niskiej temperaturze.
Uwielbiam takie mięsko na kanapki jest lepsze niż te sklepowe szynki . Polecam

1-1,5kg karczku
20gr peklo soli (na kg mięsa)
Siatka wędliniarska

Karczek myjemy osuszamy nacieramy peklo solą i wkładamy do lodówki na 4 dni.
Każdego dnia 2razy dziennie wylewamy powstały płyn i przewracamy go na 2 strone.
Po 4 dniach mięso wkładamy do siatki i pieczemy w piekarniku w 100st z termoobiegiem ok 2-3godz.( zależy od ilości mięsa).
Mięso jest gotowe gdy temperatura w środku osiągnie 72 st.(w najgrubszym miejscu).
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy mięsko jest zimne wkładamy je do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Podajemy z chrzanem na kanapeczki SMACZNEGO.

Podczas pieczenia najlepiej aby mięso wisiało a nie leżało w jakimś naczyniu.
W ten sposób robię większość mięs na kanapki.

wtorek, 17 października 2017

Zupa z brukselki

Zupa ze świeżej brukselki .

Składniki:
250g brukselki
1 marchewka
1 pietruszka
Kawałek selera
1 średni ziemniak
150g mięsa wieprzowego mielonego
Śmietana 30%
Koperek
Sól pieprz
Masło


Przygotowanie:
Mięso mielone doprawić solą i pieprzem zagnieść i formować kuleczki wielkości orzechów włoskich.


Warzywa obieramy myjemy i kroimy jak kto lubi.
W garnku rozpuścić masło dodać warzywa (marchew pietruszkę seler )i chwilę smażymy brukselkę dodajemy na końcu.
Następnie wszystko zalać wodą dodać mięso doprawić i gotować do miękkości.
Gdy warzywa są już miękkie dodajemy koperek oraz śmietanę jeśli trzeba doprawić. SMACZNEGO

niedziela, 15 października 2017

Czorne kluski

Czorne kluski (kluski polskie tarte, szare, żelazne,pyzy) – rodzaj klusek przygotowanych z surowych i gotowanych ziemniaków.
Są jedną z podstawowych potraw na Górnym Śląsku. Znane są również w innych regionach Polski stąd taka różnorodność nazw regionalnych. Najlepiej smakują w towarzystwie rolady śląskiej i modrej lub białej kapusty. Polecam

Składniki:
1/2 na 1/2 surowych i ugotowanych ziemniaków
sól
mąka ziemniaczana
Opcjonalnie jajko 


Przygotowanie:
1/2 ziemniaków obieramy i gotujemyć w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę.
Surowe ziemniaki potrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane) lub w szybszej wersji zmielić w elektrycznej maszynce.
Gdy ziemniaki są już starte odciskamy nadmiar wody za pomocą pieluchy ściereczki lub na sitku. Sok wyciśnięty z ziemniaków odstawiamy na chwilę następnie odlewamy wodę a skrobię która została na dnie dodajemy razem z surowymi ziemniakami do ziemniaków ugotowanych. Wszystko dokładnie w garnku mieszamy i dzielimy na 4 części. Jedna z części odkładamy na bok i na jej miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną( teraz też można dodać jajko). Wkładamy do garnka odłożone ziemniaki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe odrywamy po kawałku i formujemy średniej wielkości kulki. Gotowe kluski odstawiamy na bok aby ściemniały. Gotujemy w osolonej wodzie około 7-10 min. od wypłynięcia( czas gotowania zależy od wielkości i jeśli dodaliśmy jajko to kluski są twardsze i mogą się gotować trochę dłużej ja jajka nie dodaje). Po ugotowaniu kluski przelewamy zimną wodą.


 SMACZNEGO

Chleb pszenny z garnka

Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba o poranku.
A do tego ta pyszna chrupiącą skórką.
Chlebek jest naprawdę pyszny.
U mnie szybciej znika niż się piecze .
Polecam

Wieczorem wsypujemy do miski
(dość wysokiej, bo ciasto urośnie )
3/4 kg mąki (typ 650)
do tego 7g suchych drożdży
ok 1/2 litra letniej wody
łyżkę oleju
1łyżeczka soli



Wymienione wyżej składniki wkładamy do miski.
Następnie wszystko zamieszać łyżką i przykryć folią spożywczą -wstawić na noc do lodówki. Rano podsypać blat mąką  i dosłownie zagnieść dwa razy .
Odstawić do wyrośnięcia na ok 30-40min. Piekarnik razem z garnkiem i pokrywką ( byle by nie miał plastikowych rączek ) nagrzać na 220st, do gorącego garnka wrzucić wyrośnięte ciasto (można górę posypać makiem lub sezamem )i nakryć pokrywką ,wstawić z powrotem do piekarnika i piec w 200st ok 35 min, potem odkryć pokrywkę i piec jeszcze 20 min.



SMACZNEGO

Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie łosoś z koperkiem w towarzystwie sosu chrzanowego salami z orzechami oraz serem i pomidorem .




Zapiekanka z ziemniakami bakłażanem i kiełbasą

Zapiekanka z ziemniakami bakłażanem oraz kiełbasę. To świetny pomysł na obiad .
Polecam

Składniki:
4-5 szt  niedużych ziemniaków
Średniej wielkości bakłażan
2szt kiełbasy np. śląska
3-4 jajek zależy od wielkości
2-3 łyżki śmietany 18%
Pietruszka zielona
Sól pieprz kolorowy
Ser grana padano według uznania
2 ząbki czosnku





Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w plastry.
Wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy około 4-5 minut.Odcedzamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Bakłażan myjemy osuszamy kroimy w plastry solimy z obu stron i odkładamy na 30min.
Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy na niewielkiej ilości oleju lub na suchej patelni z dwóch stron. Tak przygotowany bakłażan układamy na ziemniakach.
Kiełbasę kroimy w plastry i układamy na górę zapiekanki.Czosnek siekamy i smażymy na oleju. Do miski wbijamy jajka dodajemy pokrojoną pietruszkę śmietanę czosnek sól pieprz wszystko wymieszać na jednolitą masę i zalać zapiekankę. Górę posypujemy według uznania serem i pieprzem świeżo mielonym.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy do momentu aż jajka się zetną około 25- 30 minut. Najlepiej kontrolować czas pieczenia.


SMACZNEGO

czwartek, 12 października 2017

Zupa szczawiowa z kiełbasą ziemniakami i jajkiem

Zupa Szczawiowa 😍

4 średnie ziemniaki 
2 marchewki
pietruszka 
1kiełbasa np. śląska zwyczajna
Pęczek szczawiu
Rosół drobiowy w kostkach 2szt
śmietana 30%
masło 
jajka ugotowane na twardo
sól pieprz cukier 

Marchew pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Marchew z pietruszką włożyć do garnka wlać 5 szkl wody kostki (jesli nie mamy kostek dodajemy vegete )
gotować około 15 minut.
Następnie dodać ziemniaki pokrojone w pół talarki i gotować do miękkości.
Umyty szczaw udusić na maśle z dodatkiem szczypty soli. Gdy ziemniaki są miękkie dodać szczaw pokrojoną w talarki kiełbasę śmietanę przyprawić do smaku solą pieprzem i cukrem.
Gotować na małym ogniu około 5 minut. Podawać z ugotowanymi jajkami i oczywiście pietruszką .
Smacznego


Kostki można zastąpić bulionem.

poniedziałek, 9 października 2017

Karminadle

Karminadle czyli kotlety mielone.
Są to małe najczęściej okrągłe i lekko spłaszczone kotlety przygotowywane z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego ale również szczególnie dawniej z mięsa króliczego ponieważ na Górnym Śląsku powszechna była tradycja chowu królików (dziś już mniej). Karminadle w przeszłości były daniem odświętnym obecnie stały się daniem obiadowym podawanym w tygodniu.
Pokrojone na plastry świetnie smakują na zimno jako dodatek do świeżego pieczywa. Mniam polecam

Składniki:
400g mięsa np. szynki łopatki
jajko
mała bułka
średnia cebula
pieprz i sól
olej do smażenia
Bułka tarta


PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy suszymy i mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę namoczyć w wodzie a gdy zmięknie odcisnąć. Następnie do miski wbijamy jajko dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę bułkę oraz przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie wyrobić ręką na jednolitą masę. Gdy wszystko jest gotowe formujemy okrągłe spłaszczone kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy z obu stron na mocno brązowy kolor.
SMACZNEGO


niedziela, 8 października 2017

Sałatka z mortadeli

Sałatka z mortadeli.😍

Ok 500g mortadeli
1średnia cebula
Opakowanie kukurydzy w puszce 
Ogórek kiszony lub 2małe
2-3jajka ugotowane na twardo
Majonez (według upodobań) 
Sól pieprz

Mortadele cebule ogórek i jajko kroimy w kostkę. 
Kukurydzę odsączamy z wody i dodajemy do sałatki. 
Doprawiamy solą pieprzem i majonezem mieszamy i gotowe można zajadać. 
U nas tak przygotowaną sałatke jadło się na świeżej bułce do dzisiaj tak jem😍tak smakuje mi najlepiej.SMACZNEGO

Kukurydzę można pominąć .
Ja dzisiaj nie miałam więc nie dałam i tak wyszło pysznie. Polecam

Zupa grzybowa z lanymi kluskami

Zupa grzybowa z lanymi kluskami.

1l bulionu
250 g grzybów leśnych
1 cebula
Śmietana 18 %(najlepiej w płynie)
Masło
Sól pieprz
Pietruszka zielona
Opcjonalnie kostka grzybowa

Lane kluski:
100ml wody
1 jajko (małe)
4 i 1/2 łyżki mąki pszennej


Grzyby dokładnie myjemy z piasku liści i innych zanieczyszczeń. Na ręczniku papierowym osuszam grzybki i kroimy w plastry.
W garnku rozgrzać 1 łyżkę masła wrzucić pokrojoną cebulę zeszklić a następnie dodać grzyby i smażyć do momentu aż puszczą soki.
Tak przygotowane grzyby zalewamy zimnym bulionem.
Wszystko gotujemy razem około 20 minut pod przykryciem.
Do miseczki wlewamy wodę i wbijamy jajko.
Mieszamy dokładnie trzepaczką lub widelcem i dodajemy po 1 łyżce mąki mieszając. Ciasto powinno być dosyć gęste ale lejące i bez grudek. Do gotującej się zupy wlewamy bezpośrednio łyżka lub widelcem kluseczki ( zupa cały czas musi się gotować).
Co jakiś czas mieszamy.
Jeśli jest potrzeba doprawiamy.
Zupę przelewamy na talerz dodajemy śmietanę i pietruszkę.
SMACZNEGO




Na grzyby...

sobota, 7 października 2017

Grzyby z jajkiem

To danie bardzo często gościło w moim rodzinnym domu podczas niedzielnych śniadań gdy był sezon na PYSZNE grzybki😁
Grzyby z jajkiem lub jak kto woli jajecznica z grzybami😁

Składniki:
200g grzybów
4-6 jajek
Cebula
Sól pieprz
Masło


Cebulę kroimy w kostkę.
Grzyby myjemy osuszamy i kroimy w paski.
Na patelni rozpuścić masło dodać cebulę sól i chwilę podsmażyć.
Następnie dodajemy grzyby oraz pieprz.
Smażymy aż grzyby będą miękkie i cała woda z nich wyparuje.
Gdy grzybki są gotowe ładnie podsmażone i miękkie dodajemy jajka.
Wszystko razem mieszamy aż jajka się zetną. 
Jeśli potrzeba doprawiamy.
Podajemy w towarzystwie pieczywa z masłem i pomidorem tak mi smakuje najlepiej☺.



Polecam i SMACZNEGO.


Na grzyby...

piątek, 6 października 2017

Domowa Vegeta

Większość z nas przygotowuje ją samemu w domu wiec mam i ja.
Domowa Vegeta.

Składniki:
1 kg marchwi
200 -250g pietruszki
250 g selera
2 pory (biała część)
5 dag suszonych grzybów
Parę łodyżek świeżego lubczyku
1 pęczek natki pietruszki
Łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
Kilka ziarenek ziela angielskiego
3 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
3 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie:
Warzywa korzeniowe obieramy i tniemy na drobne paseczki można to zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw. Pory rozcinamy na pół a następnie kroimy na mniejsze paski.
Z pietruszki i lubczyku odrywamy łodygi i zostawiamy tylko liście myjemy i suszymy.
Warzywa suszymy na suszarce do grzybów i warzyw lub tak jak u mnie w piekarniku.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 70 stopni i przy lekko uchylonych drzwiczkach suszymy je około 5-6 godzin. Pod koniec suszenia dodajemy pietruszkę i lubczyk.
Po zakończeniu suszenia warzywa powinny być całkowicie suche i sztywne.
Następnie wszystkie wysuszone warzywa oraz pozostałe składniki wkładamy partiami do blendera i miksujemy do uzyskania żądanej konsystencji.
Jak widać na zdjęciu u mnie nie zbyt drobno. 

SMACZNEGO.

niedziela, 1 października 2017

Rolada drożdżowa z dżemem truskawkowym i śliwkami

Na weekend upiekłam taką oto roladę.
Rolada drożdżowa z dżemem truskawkowym i śliwkami to pyszny dodatek do popołudniowej kawy.


25 dag mąki
5 dag cukru
5 dag masła
jajko
1/3 szklanki mleka
1,5 dag drożdży
szczypta soli
Środek:
20 dag marmolady(u mnie dżem truskawkowy z dużymi kawałkami owoców)
20 dag śliwek


Drożdże pokruszyć​ i wymieszać z łyżką cukru i mąki.
Dodać letnie mleko i wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski dodać pozostałą mąkę cukier sól.
Dodać rozczyn i rozpuszczone przestudzone masło.
Wszystko wymieszać i zagnieć gładkie dość gęste ciasto. 
Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość wyłożyć na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać trochę mąki.
Ciasto rozwałkować na prostokątny placek.
Następnie posmarować marmoladą lub dżemem. Na cieście układamy rzędami plastry śliwek.
Całość zwiń w roladę.
Teraz przełożyć wszystko do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO


Górę ciasta można posypać cukrem pudrem. Świeże drożdże zastąpiłam suszonymi.
Uważajmy aby w cieście nie powstały dziury.
Jak dla mnie ciasto wyszło super.
Przepis zaczerpnięty od Weronika Kwaśniak z polki.pl

Urnebes

Na śniadanie był dziś bałagan czyli Urnebes. 
Jest to sałatka Serbska.
W gruncie rzeczy jest to po prostu mieszanina chili oraz białego sera z dodatkiem śmietany.
Zwykle używana jako dodatek do grillowanego mięsa.
U mnie jako dodatek do pieczywa.

Składniki:
Twarożek
Śmietana lub jogurtu naturalny
Czerwone chili w strąkach i w proszku
Oliwa
Czosnek (opcjonalnie)
Sól

Przygotowanie:
Posiekane chili mieszamy z serem dodajemy odrobinę śmietany i sproszkowaną papryką najlepiej Alevą( ja takiej nie miałam więc dodałam zwykłą paprykę słodką oraz pieprz cayenne) ilość papryki zależy od tego czy sałatka ma być bardziej czy mniej ostra. Na koniec trochę oliwy soli i ewentualnie drobno posiekany czosnek (u mnie obowiązkowo).
Dla zmacerowania się smaków Urnebes warto zrobić co najmniej godzinę przed podaniem.
SMACZNEGO



Ilość śmietany zależy od tego do czego ma być użyty bałagan. Jako dodatek do grillowanych mięs czy jako pasta na kanapki. Kuchnia krajów słowiańskich 2017