Steki wołowe z grilla to jedno z moich ulubionych dań nie tylko podczas majówki.
Tym razem przygotowane w domu na patelni grillowej.
Wyszło pysznie 😍
Składniki :
Mięso na stek Rozbef- Antrykot - Polędwica- Ligawa.
Oliwa
Sól pieprz do smaku
Przygotowanie :
Godzinę lub najmniej 30 minut przed smażeniem mięso należy wyjąć z lodówki by nabrało temperatury pokojowej.
Wybrany kawałek mięsa kroimy na steki o grubości 3-4 cm.
Wołowinę nacieramy oliwą czarnym świeżo mielonym pieprzem i solą .
Steki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej 2-4 minuty w zależności od tego jaki stopień wysmażenia chcemy osiągnąć.
Do obracania mięsa używamy łopatki lub szczypców a nie widelca.
Mięsa nie można nakłuwamy.
Po usmażeniu mięso odkładamy na bok aby odpoczęło (ok. 3-5 min ).
W tym czasie soki rozłożą się równomiernie w steku.
Podajemy z ulubionymi dodatkami (kasza z warzywami)😍
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz