Składniki na sos:
2 łyżki oliwy
1/2 małej cebuli
1-2 ząbeki czosnku
1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
1/2 łyżeczki cukru
Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka masła
1/4 szklanki wina (białego lub czerwonego)
Dodatkowo:
Makaron tagliatelle
150g boczku wędzonego
Ser mozzarella
Świeże listki bazylii
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ser wyjmujemy z zalewy, kroimy w plasterki i rwiemy na mniejsze kawałki.
W garnku, rondlu lub na patelnię wlewamy oliwę i podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek.
Następnie dodajemy pomidory, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, oregano, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Teraz należy dodać masło oraz wino i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut,od czasu do czasu mieszając.
Na koniec wszystko dokładnie należy zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę.
Boczek wędzony kroimy w cienkie plasterki i za pomocą grilla elektrycznego lub patelni przygotowujemy chipsy.
Teraz wystarczy makaron połączyć z sosem,na górze ułożyć kilka chipsów z boczku,ser oraz kilka liści świeżej bazylii.
Smacznego.
Przepis na domowy boczek ⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
https://kasiapichci.blogspot.com/2023/02/boczek-wedzony.html?m=1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz