W mojej kuchni dziś pachniało świętami😜 A to za sprawą Kaki w korzennym sosie.
Pyszny rozgrzewający deser idealny na jesienny podwieczorek polecam.
Składniki:
Owoc kaki
trochę masła
1-2 łyżki miodu
Sok z połówki cytryny
Szczypta czarnego pieprzu
Szczypta cynamonu
Papryczka chili według uznania
Przygotowanie:
Owoc myjemy i osuszamy.
Kroimy na grubsze plastry.
Następnie na patelni rozpuścić masło i ułożyć pokrojone owoce.
Smażymy z dwóch stron po około 2 minuty aż owoce będą miękkie.
Kaki układamy na talerzu i zabieramy się za sos.
Na patelnię wlać miód i zaraz dodać wyciśnięty sok z cytryny.Wszystko dokładnie wymieszać dodać porządną szczyptę cynamonu pieprzu i papryczkę. Sos powinien być korzenny i wyraźnie kwaskowaty. Gdy sos się zredukuje polewamy nim owoce. SMACZNEGO
Można dodać papryczki ostrej w proszku.
▼
czwartek, 23 listopada 2017
poniedziałek, 13 listopada 2017
Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie😍
SKŁADNIKI:
0.5 kg płatów śledziowych
300 g śmietany
2 małe cebule
Sok z połówki cytryny
Cukier puder do smaku
Pieprz
Ewentualnie koperek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na początek zaczynamy od namoczenia śledzi około 1-2 godziny zależy jak śledzie są słone.
Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry.
Płaty śledziowe kroimy na mniejsze kawałki. Śmietanę doprawić solą cukrem pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki razem wymieszać ze sobą. Przełożyć na talerz i posypać koperkiem. SMACZNEGO.
sobota, 11 listopada 2017
Kurczak na ryżu
Kurczak na ryżu😍
Składniki:
Szklanka ryżu najlepiej parboiled
2 szklanki wody
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
Koperek pietruszka około po 2-3 cm.
Pieprz czosnkowy sól lub vegeta
Duża łyżka majonezu
Udka lub skrzydełka z kurczaka
Papryka słodka i ostra
Sól pieprz czarny lub czosnkowy
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka mieszamy z przyprawami i odkładamy na noc do lodówki.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż.
W osobnej misce mieszamy wodę przyprawy oraz majonez. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy ryż. Na górze układamy kawałki kurczaka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na180 st. i pieczemy około 1,5godz.
Woda musi całkowicie odparować a ryż miekki.
Danie jest bardzo proste do przygotowania i nie wymaga dużo pracy przy nim. SMACZNEGO
Można też użyć gotowej przyprawy do kurczaka.
Jeśli będziemy robić z większej ilości ryżu pamiętajmy o tym aby na szklankę ryżu były 2 szklanki wody.
Pasta z sera feta
Na kanapki polecam
Pastę z sera feta.
Składniki:
Opakowanie sera feta (270g)
Kilka łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego
(2 łyżki naturalnego)
Pietruszka zielona według uznania
Czosnek według uznania (1ząbek)
Pieprz
Przygotowanie:
Z opakowania wyjmujemy ser i wkładamy go do miski.
Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przecisnąć przez praskę.
Pietruszkę siekamy i również dodajemy do miski z serem. Teraz czas na jogurt.
Jogurtu dodajemy tyle aby powstała fajna masa idealna do smarowania nie za gęsta nie za rzadka. Doprawiamy pieprzem i gotowe. SMACZNEGO
Jeśli chodzi o dodanie jogurtu to zależy od ilości sera . Ponieważ opakowania są różne 200-250-270g. Ja w nawiasach podałam ile czego u mnie było. Tak przygotowana pasta nie tylko świetnie nadaje się na kanapki ale również jako farsz.
Polecam wypróbować ten przepis:⬇⬇⬇
https://kasiapichci.blogspot.com/2017/06/czuszka-biurek.html?m=1
Polecam wypróbować ten przepis:⬇⬇⬇
https://kasiapichci.blogspot.com/2017/06/czuszka-biurek.html?m=1
czwartek, 9 listopada 2017
Sałatka z pieczarkami
Bardzo prosta i smaczna sałatka z pieczarkami.
Wystarczy tylko kilka tych prostych składników. Polecam😍
Składniki:
700g pieczarek
Puszka kukurydzy
Cebula
Opcjonalnie koperek i ząbek czosnku
Sól pieprz
Majonez
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę posiekany czosnek i posolić.
Smażymy chwilę i dodajemy pieczarki.
Pieczarki są gotowe gdy woda całkowicie odparuje. Studzimy.
Następnie dodajemy pozostałe składniki mieszamy i już.😍
Sałatkę najlepiej zrobić 3-4godziny przed podaniem. SMACZNEGO
Wystarczy tylko kilka tych prostych składników. Polecam😍
Składniki:
700g pieczarek
Puszka kukurydzy
Cebula
Opcjonalnie koperek i ząbek czosnku
Sól pieprz
Majonez
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry.
Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę posiekany czosnek i posolić.
Smażymy chwilę i dodajemy pieczarki.
Pieczarki są gotowe gdy woda całkowicie odparuje. Studzimy.
Następnie dodajemy pozostałe składniki mieszamy i już.😍
Sałatkę najlepiej zrobić 3-4godziny przed podaniem. SMACZNEGO
poniedziałek, 6 listopada 2017
Placuszki z twarożkiem ricotta łososiem i granatem
Placuszki pszenne z pastą z sera ricotty i łososia polecają się na śniadanie.
Kochani ostatnio kupiłam w sklepie taką oto pastę i za bardzo nie wiedziałam co z tym zrobić. W sumie po co ludzie kupują coś jeśli nie wiedzą co z tym zrobić😜.
Na szczęście wpadłam w końcu na pomysł jak go wykorzystać inaczej niż na kanapki.
Wyszło super 😍😍😍
Pasta jest dość ostra ale słodycz granatu świetnie to wyrównuje. Polecam
Składniki:
2 łyżki mąki pszennej
Jajko
Sól
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Twarożek ricotta z łososiem
Owoc granatu
Przygotowanie:
Do miski dodajemy mąkę jajko sól i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Ciasto ma być dość gęste. Na patelnię wlewamy olej i smażymy nasze placuszki z dwóch stron na złoto brązowy kolor.
Gdy przewróciłam placki na drugą stronę na wierzchu ułożyłam porcję naszego twarożku.
Chwilę smażymy. Kiedy placuszki są gotowe przekładamy na talerz i wierzch posypujemy pestkami granatu. SMACZNEGO
Kochani ostatnio kupiłam w sklepie taką oto pastę i za bardzo nie wiedziałam co z tym zrobić. W sumie po co ludzie kupują coś jeśli nie wiedzą co z tym zrobić😜.
Na szczęście wpadłam w końcu na pomysł jak go wykorzystać inaczej niż na kanapki.
Wyszło super 😍😍😍
Pasta jest dość ostra ale słodycz granatu świetnie to wyrównuje. Polecam
Składniki:
2 łyżki mąki pszennej
Jajko
Sól
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Twarożek ricotta z łososiem
Owoc granatu
Przygotowanie:
Do miski dodajemy mąkę jajko sól i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Ciasto ma być dość gęste. Na patelnię wlewamy olej i smażymy nasze placuszki z dwóch stron na złoto brązowy kolor.
Gdy przewróciłam placki na drugą stronę na wierzchu ułożyłam porcję naszego twarożku.
Chwilę smażymy. Kiedy placuszki są gotowe przekładamy na talerz i wierzch posypujemy pestkami granatu. SMACZNEGO
Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą 3-4 nieduże placki.
Bratkartofle
Bratkartofle :-)
Składniki:
6średnich ziemniaków
2średnie cebule
2ząbki czosnku
200g boczku
Olej
Majeranek sól pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy myjemy kroimy na talarki.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w piórka a boczek w kostkę.
Do garnka wlewamy olej wrzucam cebulę i czosnek smażymy przez chwile po czym dodajemy boczek i smażymy ok 10min do wytopienia się tłuszczu .
Nastepnie dodajemy ziemniaki doprawiamy i przykrywamy jeśli potrzeba dolewamy wody i dusimy aż wszystko zmięknie.
Najlepiej smakuje gdy podajemy razem z zupą wodzionka czyli śląska zupa z chleba. SMACZNEGO
Zamiast boczku można użyć kiełbasy.
Przeważnie bratkartofle robi się z gotowanych ziemniaków które zostały z obiadu.
Ja nie miałam wiec zrobiłam sobie tak.
Można też dodać suszoną pietruszkę.
Składniki:
6średnich ziemniaków
2średnie cebule
2ząbki czosnku
200g boczku
Olej
Majeranek sól pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy myjemy kroimy na talarki.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w piórka a boczek w kostkę.
Do garnka wlewamy olej wrzucam cebulę i czosnek smażymy przez chwile po czym dodajemy boczek i smażymy ok 10min do wytopienia się tłuszczu .
Nastepnie dodajemy ziemniaki doprawiamy i przykrywamy jeśli potrzeba dolewamy wody i dusimy aż wszystko zmięknie.
Najlepiej smakuje gdy podajemy razem z zupą wodzionka czyli śląska zupa z chleba. SMACZNEGO
Zamiast boczku można użyć kiełbasy.
Przeważnie bratkartofle robi się z gotowanych ziemniaków które zostały z obiadu.
Ja nie miałam wiec zrobiłam sobie tak.
Można też dodać suszoną pietruszkę.
Schab z pieczonymi ziemniakami
Schab pieczony z cebulą i ziemniakami.
Składniki,:
Kawałek schabu
Średnia cebula
2-3 ziemniaki
Vegeta Pieprz czosnkowy według uznania
2 ząbki czosnku
Kilka ziaren kolendry
Łyżeczka pietruszki suszonej
Na górę opcjonalnie chilli
Przygotowanie:
Kolendrę zgniatamy nożem przekładamy do miseczki dodajemy resztę przypraw mieszamy i odstawiamy.Ziemniaki dokładnie myjemy i przekładamy je do miski polewamy łyżką oleju posypujemy solą i mieszamy. U nas jeden ziemniak pokrojony został w plastry reszta w większą kostkę.
Schab myjemy osuszamy i nacinamy w taki sposób jak przy krojeniu kotletów z tą różnicą że nie docinamy go do końca. Spód mięsa powinien być w jednym kawałku i trzymać poszczególne kawałki razem.
Całe mięso nawet pomiędzy nacięciami oprószamy mieszanka przypraw posypujemy pokrojonymi plasterkami czosnku oraz chilli. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a dookoła niego umieszczamy ziemniaki. Cebulę kroimy w pół plastry i wkładamy ją pomiędzy nacięcia na przemian z ziemniakami.
Naczynie przykrywamy pokrywką a jeśli nie posiadamy to folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny. Około 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię lub pokrywę i pieczemy z termoobiegiem.SMACZNEGO
Dania wyszło bardzo smacznie :-)
Składniki,:
Kawałek schabu
Średnia cebula
2-3 ziemniaki
Vegeta Pieprz czosnkowy według uznania
2 ząbki czosnku
Kilka ziaren kolendry
Łyżeczka pietruszki suszonej
Na górę opcjonalnie chilli
Przygotowanie:
Kolendrę zgniatamy nożem przekładamy do miseczki dodajemy resztę przypraw mieszamy i odstawiamy.Ziemniaki dokładnie myjemy i przekładamy je do miski polewamy łyżką oleju posypujemy solą i mieszamy. U nas jeden ziemniak pokrojony został w plastry reszta w większą kostkę.
Schab myjemy osuszamy i nacinamy w taki sposób jak przy krojeniu kotletów z tą różnicą że nie docinamy go do końca. Spód mięsa powinien być w jednym kawałku i trzymać poszczególne kawałki razem.
Całe mięso nawet pomiędzy nacięciami oprószamy mieszanka przypraw posypujemy pokrojonymi plasterkami czosnku oraz chilli. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a dookoła niego umieszczamy ziemniaki. Cebulę kroimy w pół plastry i wkładamy ją pomiędzy nacięcia na przemian z ziemniakami.
Naczynie przykrywamy pokrywką a jeśli nie posiadamy to folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny. Około 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię lub pokrywę i pieczemy z termoobiegiem.SMACZNEGO
Dania wyszło bardzo smacznie :-)
niedziela, 5 listopada 2017
Bułki jogurtowe
Bułki jogurtowe z masłem ziołowym lub czosnkowym świetnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Polecam są naprawdę pyszne.
200 g miksu mąki bezglutenowej ja użyłam zwykłej pszennej(ale jeśli ktoś ma ochotę to robi z bezglutenowej)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju rzepakowego
250 g jogurtu naturalnego
dodatkowa oliwa lub mleko do posmarowania( ja użyłam jajka)
To taki podstawowy przepis na te bułeczki który znalazłam w Internecie. Jednak czegoś mi tam brakowało żeby nie były tylko dobre a idealne. I masło ziołowe to był to :-).
Masło
Szczypiorek
Koperek
Majeranek
Sól pieprzp
Mąkę przesiać do miski i wymieszać razem z sodą i solą. Następnie dodajemy olej jogurt i ponownie dokładnie mieszamy. Dłońmi formujemy kuleczki z ciasta i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło przekładamy do miski dodajemy szczypiorek koperek majeranek może być też i pietruszka ja akurat nie miałam doprawiamy sól pieprz i mieszamy. Zioła mogą być świeże ale też i suszone. Przed pieczeniem posmaruj bułeczki oliwą mlekiem lub tak jak ja jajkiem. Teraz robimy małe nacięcia na środku i wypełniamy je masełkiem. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180˚C aż do zarumienienia. Ja piekłam bez termoobiegu.SMACZNEGO
Dziś wersja z masłem czosnkowym.
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju rzepakowego
250 g jogurtu naturalnego
dodatkowa oliwa lub mleko do posmarowania( ja użyłam jajka)
To taki podstawowy przepis na te bułeczki który znalazłam w Internecie. Jednak czegoś mi tam brakowało żeby nie były tylko dobre a idealne. I masło ziołowe to był to :-).
Masło
Szczypiorek
Koperek
Majeranek
Sól pieprzp
Mąkę przesiać do miski i wymieszać razem z sodą i solą. Następnie dodajemy olej jogurt i ponownie dokładnie mieszamy. Dłońmi formujemy kuleczki z ciasta i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło przekładamy do miski dodajemy szczypiorek koperek majeranek może być też i pietruszka ja akurat nie miałam doprawiamy sól pieprz i mieszamy. Zioła mogą być świeże ale też i suszone. Przed pieczeniem posmaruj bułeczki oliwą mlekiem lub tak jak ja jajkiem. Teraz robimy małe nacięcia na środku i wypełniamy je masełkiem. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180˚C aż do zarumienienia. Ja piekłam bez termoobiegu.SMACZNEGO
Dziś wersja z masłem czosnkowym.
sobota, 4 listopada 2017
Ziemniaki z piekarnika z masłem czosnkowym
Ziemniaki z piekarnika z masełkiem czosnkowym😍 w towarzystwie śledzi korzennych po prostu uwielbiam.
Składniki:
12szt małych ziemniaków
100g miękkiego masła
2 ząbki czosnku
Sól pieprz
Zioła prowansalskie opcjonalnie
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć najlepiej czystą gąbką nakłuć widelcem i ułożyć na blaszce do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200st i pieczemy z termoobiegiem około 40 minut.
Czosnek siekamy i dodajemy do miękkiego masła doprawiamy solą pieprzem i ziołami.
Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy do lodówki na około 20min.
Gotowe ziemniaki nacinamy na krzyż i wyciskamy do góry.
Na górze każdego ziemniaka układamy porcję masła ewentualnie solimy i gotowego. SMACZNEGO
Podajemy z czym mamy ochotę u mnie śledzie korzenne.
https://kasiapichci.blogspot.com/2017/05/sledzie-korzenneu.html?m=1
Składniki:
12szt małych ziemniaków
100g miękkiego masła
2 ząbki czosnku
Sól pieprz
Zioła prowansalskie opcjonalnie
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyć najlepiej czystą gąbką nakłuć widelcem i ułożyć na blaszce do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200st i pieczemy z termoobiegiem około 40 minut.
Czosnek siekamy i dodajemy do miękkiego masła doprawiamy solą pieprzem i ziołami.
Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy do lodówki na około 20min.
Gotowe ziemniaki nacinamy na krzyż i wyciskamy do góry.
Na górze każdego ziemniaka układamy porcję masła ewentualnie solimy i gotowego. SMACZNEGO
Podajemy z czym mamy ochotę u mnie śledzie korzenne.
https://kasiapichci.blogspot.com/2017/05/sledzie-korzenneu.html?m=1
piątek, 3 listopada 2017
Blanszowana marchewka
Blanszowana marchewka to świetny pomysł jako dodatek do obiadu. Jest chrupiąca a z dodatkiem masła czosnku i imbiru pycha😍.
POLECAM
Średniej wielkości marchewka
Łyżka masła
1-2 ząbki czosnku
Imbir według uznania
Pietruszka zielona
Sól pieprz
Marchew obieramy myjemy i tniemy na słupki.
Do gotującej się wody dodajemy sól i wrzucamy marchew.
Gotujemy około minuty nie dłużej.
Po tym czasie wyjmujemy marchew i od razu wkładamy ją do miski z wodą i lodem lub przelewamy zimną wodą. Odcedzić.
Na patelni rozpuścić masło i dodać posiekany czosnek chwilę smażymy po czym dodajemy starty imbir oraz pietruszkę(u mnie ok.1cm ale kto jak lubi). Na patelnię wrzucamy marchew mieszamy doprawiamy i gotowe. Jeśli chcemy na ciepło to można chwilę podgrzać. Marchewka jest chrupiąca i świetnie pasuje do wielu dań. Ja ją podawałam do kurczaka.
SMACZNEGO.
środa, 1 listopada 2017
Kurczak gotowany w majonezie
Moja kolejna propozycja na kanapki to kurczak gotowany w majonezie.
1kg Mięsa z kurczaka u mnie uda
2l.wody
3łyżki majonezu
1/3szkl.soli
2łyżki Vegetta (ja użyłam domowej)
2łyżki majeranku
2 główki czosnku
Pieprz ziarnisty ile kto lubi (u mnie 6 kulek)
4 kulkiziela ang.
3małe listki laurowe
Mięso luzujemy z kości i skórek.
Skórki kładziemy na desce układamy na nich mięsko z kurczaka zawijamy tworząc coś na wzór rolady.
Roladę wsadzamy do siatki wędliniarskiej i do garnka z wodą majonezem oraz przyprawami (pamiętajmy o tym aby mięso było całe przykryte zalewą).
Gotujemy ok godzinę(u mnie 40 min).Studzimy w zalewie (około 6godzin). Gdy mięso jest zimne wyciągamy z garnka. I wieszamy na około godziny do odkapania. Po tym czasie wkładamy do lodówki.
Mięso można też osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w mieszance przypraw np. papryka wędzona i czosnek niedżwiedzi .
Ja tym razem skórek nie luzowałam tylko dałam w całości wszystko i wyszło tak .
Oprócz tego przed włożeniem do siatki dodatkowo posypałam kurczaka słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.
SMACZNEGO.
Domowa Vegeta
https://kasiapichci.blogspot.com/2017/10/domowa-vegeta.html?m=1
1kg Mięsa z kurczaka u mnie uda
2l.wody
3łyżki majonezu
1/3szkl.soli
2łyżki Vegetta (ja użyłam domowej)
2łyżki majeranku
2 główki czosnku
Pieprz ziarnisty ile kto lubi (u mnie 6 kulek)
4 kulkiziela ang.
3małe listki laurowe
Mięso luzujemy z kości i skórek.
Skórki kładziemy na desce układamy na nich mięsko z kurczaka zawijamy tworząc coś na wzór rolady.
Roladę wsadzamy do siatki wędliniarskiej i do garnka z wodą majonezem oraz przyprawami (pamiętajmy o tym aby mięso było całe przykryte zalewą).
Gotujemy ok godzinę(u mnie 40 min).Studzimy w zalewie (około 6godzin). Gdy mięso jest zimne wyciągamy z garnka. I wieszamy na około godziny do odkapania. Po tym czasie wkładamy do lodówki.
Mięso można też osuszyć ręcznikiem papierowym i obtoczyć w mieszance przypraw np. papryka wędzona i czosnek niedżwiedzi .
Ja tym razem skórek nie luzowałam tylko dałam w całości wszystko i wyszło tak .
Oprócz tego przed włożeniem do siatki dodatkowo posypałam kurczaka słodką i ostrą papryką oraz majerankiem.
SMACZNEGO.
Domowa Vegeta
https://kasiapichci.blogspot.com/2017/10/domowa-vegeta.html?m=1