Zupa krem z pora i serka topionego 😍.
Składniki:
4 pory
0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
Cebula
2 łyżki masła
100 g serka topionego np. Gouda lub śmietankowego
Sól pieprz biały
Przygotowanie:
Pory obieramy z zewnętrznych liści i kroimy wzdłuż. Wszystko dokładnie płuczemy ze wszelkich zanieczyszczeń. Następnie pora kroimy byle jak (i tak będzie zmiksowany).
Cebulę siekamy i dusimy razem z porem na maśle przez 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Podlewamy podduszone warzywa wywarem zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
Jeśli jest potrzeba pod koniec doprawiamy zupę szczyptą soli i pieprzem.
Zupę miksujemy na gładki krem dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
Podajemy w towarzystwie grzanek pietruszki oraz pokrojonego świeżego pora. SMACZNEGO
Można do zupy dodać również świeży tymianek oraz kilka kropki cytryny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki na serku twarogowym
Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...

-
Uwielbiam gulasz a najbardziej z żołądków podany z plackami ziemniaczanymi. Takie danie to prawdziwa dla mnie uczta :-) A wy kochani l...
-
To regionalna potrawa kuchni Śląskiej konkretnie pochodzi ona z Wisły. Legenda głosi że żebrak który ponoć przygotował tą ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz