środa, 7 lutego 2018

Zupa krem z pora i serka topionego

Zupa krem z pora i serka topionego 😍.

Składniki:
4 pory
0,7 l wywaru warzywnego lub drobiowego
Cebula
2 łyżki masła
100 g serka topionego np. Gouda lub śmietankowego
Sól pieprz biały

Przygotowanie:
Pory obieramy z zewnętrznych liści i kroimy wzdłuż. Wszystko dokładnie płuczemy ze wszelkich zanieczyszczeń. Następnie pora  kroimy byle jak (i tak będzie zmiksowany).
Cebulę siekamy i dusimy razem z porem na maśle przez 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Podlewamy podduszone warzywa wywarem zagotowujemy i gotujemy 15 minut.
Jeśli jest potrzeba pod koniec doprawiamy zupę szczyptą soli i pieprzem.
Zupę miksujemy na gładki krem dodajemy serek topiony i ponownie miksujemy.
Podajemy w towarzystwie grzanek pietruszki oraz pokrojonego świeżego pora. SMACZNEGO



Można do zupy dodać również świeży tymianek oraz kilka kropki cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...