Pierwszy raz jadłam je kilka lat temu na urodzinach mojej cioci Basi z kukurydzą .
Tym razem z czosnkiem pietruszką i szafranem😍😍😍😍😍.
Składniki:
500g piersi z kurczaka
1 średniej wielkości ząbek czosnku
2 łyżeczki pieprzu czosnkowego (kto ile chce)
Odrobina szafranu można pominąć lub dodać curry
Łyżeczka majeranku
Pietruszka zielona około 1/2pęczka
Sól
2 jajka
Kopiasta łyżka mąki
Duża łyżka majonezu
Mięso myjemy osuszamy i kroimy w kostkę.
Dodajemy przyprawy pietruszkę majonez mieszamy i odkładamy na minimum 2 godziny do lodówki( u mnie mięso marynowało się 6 godzin). Po tym czasie dodajemy jajka mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy średniej wielkości kotleciki z dwóch stron na złoto brązowy kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. frytki z piekarnika i oliwki zielone z papryką😍.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz