Pstrąg pieczony w piekarniku😍
Składniki:
4 średnie pstrągi
4 plastry cytryny na górę
Masło
8 łyżek oliwy
sok z cytryny
10 łyżek wody
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
Pietruszka oraz koperek według uznania
Przygotowanie:
Ryby oczyścić i dokładnie umyć.
Następnie przygotować zalewę.
Do miski wlewamy 4 łyżki oliwy sok z cytryny 10 łyżek wody 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę pietruszkę koperek sól i pieprz do smaku.
Ryby wkładamy do przygotowanej zalewy i odkładamy na 5-6 godzin do lodówki (co jakiś czas kilkakrotnie je obrócić).
Wyjęte z zalewy pstrągi układamy w naczyniu żaroodpornym które wcześniej zostało wysmarowane masłem. Na górę układamy po plasterku cytryny. Całość można dodatkowo posypać czosnkiem w kostce tak jak u mnie.
Pieczemy około 30-40 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200 stopni polewając kilkakrotnie płynem z naczynia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO.
wtorek, 24 kwietnia 2018
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki na serku twarogowym
Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...

-
Uwielbiam gulasz a najbardziej z żołądków podany z plackami ziemniaczanymi. Takie danie to prawdziwa dla mnie uczta :-) A wy kochani l...
-
To regionalna potrawa kuchni Śląskiej konkretnie pochodzi ona z Wisły. Legenda głosi że żebrak który ponoć przygotował tą ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz