wtorek, 24 kwietnia 2018

Pstrąg z piekarnika

Pstrąg pieczony w piekarniku😍


Składniki:
4 średnie pstrągi
4 plastry cytryny na górę
Masło
8 łyżek oliwy
sok z cytryny
10 łyżek wody
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
Pietruszka oraz koperek według uznania


Przygotowanie:
Ryby oczyścić i dokładnie umyć.
Następnie przygotować zalewę.
Do miski wlewamy 4 łyżki oliwy sok z cytryny 10 łyżek wody 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę pietruszkę koperek sól i pieprz do smaku.
Ryby wkładamy do przygotowanej zalewy i odkładamy na 5-6 godzin do lodówki (co jakiś  czas kilkakrotnie je obrócić).
Wyjęte z zalewy pstrągi układamy w naczyniu żaroodpornym  które wcześniej zostało wysmarowane masłem. Na górę układamy po plasterku cytryny. Całość można dodatkowo posypać czosnkiem w kostce tak jak u mnie.
Pieczemy około 30-40 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200 stopni polewając kilkakrotnie płynem z naczynia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.


SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...