Ciasto ucierane z śliwką.
Składniki:
25 dag masła
25 dag cukru
6 jaj
1 łyżka aromatu arakowego
50 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
70-80 dag śliwek
Przygotowanie:
Śliwki myjemy osuszamy i wyjmujemy pestki.
Spód tortownic wykładamy papierem do pieczenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Kiedy jest już puszyste, dodajemy po jednym żółtku.
Masło, cukier i żółtka są utarte, więc dodajemy aromat. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypuję ją do utartej masy. Wszystko dokładnie mieszamy.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą składników. Ciasto przelewamy do tortownicy układamy śliwki i pieczemy w 180 st. około 60-65 minut. Warto pod koniec sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się nie klei. Gdy ciasto wystygnie można górę posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Śliwki kroimy na połówki lub ćwiartki jak kto lubi.
Grzanie piekarnika góra dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz