niedziela, 17 lutego 2019

Nitamago

Nitamago czyli marynowane jajka w sosie sojowym.

Składniki:
0,5 kubka sosu sojowego
1 łyżka cukru
1 łyżka mirinu (słodkie wino)
1 kubek wody
1 ząbek czosnku
4 jajka

PRZYGOTOWANIE
Jajka gotujemy na pół twardo przez 6 minut. Po tym czasie jajka wyjmujemy i przekładamy do wody z lodem aby zatrzymać proces ich gotowania. Gdy całkowicie wystygną obieramy.
W garnuszku łączymy razem sos sojowy cukier mirin oraz wodę. Podgrzewamy razem aż do zagotowania i rozpuszczenia się cukru . Ściągamy z ognia. Dorzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i zostawiamy do przestygnięcia.
Kiedy marynata jest zimna przelewamy ją do pojemnika z jajkami. Tak przygotowane jajka odkładamy na około 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc).
SMACZNEGO

Do marynaty oprócz czosnku można również dodać jeszcze kawałek imbiru.

2 komentarze:

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...