Biała kiełbasa z porem i jabłkiem.
Pyszny i sprawdzony przepis nie tylko na śniadanie.
U nas często serwowana na obiad z ulubionym pieczywem.
Polecam
Składniki:
500g kiełbasy białej surowej
1-2 pory
2-3 łyżki oliwy
1 jabłko pokrojone w ósemki
1 szklanka wina białego
50ml wody
Sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kiełbasę zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 30minut.
Pory kroimy na 3-4 cm kawałki i na pół.
Na patelni rozgrzać oliwę dodać pory płaską stroną do dołu.
Smażymy 2-3 minuty dolewamy 50ml wody i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian jabłka i pory.
Na wierzchu układamy kiełbasę.
Wszystko zalewamy wiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.
Pieczemy 20 minut.
Po tym czasie włączamy termoobieg i pieczemy kiełbasę przez kolejne 15-20minut podlegające co jakiś czas naszą kiełbasą sosem z naczynia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO.
Dodatkowo na wierzchu można ułożyć kilka gałązek rozmarynu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz