Kurczak w sosie sojowym z dodatkiem czosnku imbiru pieprzu i sosu rybnego.
Polecam
Składniki:
Kurczak o wadze około 1.6kg
około 50ml sosu sojowego
2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę
Łyżeczka imbiru
Pieprz cayenne według uznania
Łyżka sosu rybnego
Po łyżeczce słonecznika pestek dyni orzechów nerkowca i płatków migdałowych.
Przygotowanie:
Z kurczaka odcinamy skrzydełka piersi a udka dodatkowo jeszcze dzielimy na pół.
Korpus który zostanie można użyć do zupy.
Przekładamy do miski dodajemy resztę składników(oprócz ziaren).
Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na całą noc.
Po tym czasie kurczaka wyjmujemy z lodówki mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Posypujemy posiekaną wcześniej mieszanką ziaren orzechów i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180stopni. Pieczemy na ładny brązowy kolor około 40-50minut.
Ja 10minut przed końcem pieczenia włączyłam termoobieg.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Świetnie pasuje do tego sałatka z ziemniaków i pietruszki.
https://www.facebook.com/1584074175245572/posts/2529943883991925/
SMACZNEGO
sobota, 15 lutego 2020
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki na serku twarogowym
Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...
-
Uwielbiam gulasz a najbardziej z żołądków podany z plackami ziemniaczanymi. Takie danie to prawdziwa dla mnie uczta :-) A wy kochani l...
-
Żeberka z szybkowaru Składniki: Kg żeberka extra miesne lub jakie tam mamy 2-3 łyżki masła i oleju Przyprawy: Sól pieprz czos...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz