niedziela, 5 kwietnia 2020

Ciasto francuskie z jajkiem

Ciasto francuskie z jajkiem i dodatkami.

Składniki ;
Opakowanie ciasta francuskiego
Pół brokuła
5 pomidorów koktajlowych
100g piersi z kurczaka
Mała cebula
Kilka plasterków papryki czerwonej
2 jajka
Sól pieprz majeranek do smaku
Opcjonalnie olej z bazylią

Przygotowanie ;
Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i przecinamy na pół.
Robimy rant na około.


Pierś z kurczaka kroimy w plastry dodajemy sól pieprz czosnkowy majeranek i mieszamy.
Na patelni rozgrzać tłuszcz dodać pokrojoną w plastry cebulę chwilę smażyć a następnie dodać kurczaka.
Smażymy wszytko na złoto brązowy kolor.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy kilka minut do miękkości.
Kurczaka i brokuły studzimy.
Na ciasto układamy brokuł kurczaka z cebulą paprykę pomidorki przekrojone na pół a na koniec wbijamy jajko.


Wszystko posypujemy solą i kolorowym pieprzem.
Ja jeszcze wszystko skropiłam delikatni olejem rzepakowym z dodatkiem bazyli.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika.
Pieczemy około 20-30 minut.
Grzałka góra dół.
Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.


SMACZNEGO.

Można podać w towarzystwie sosu czosnkowego.
Świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno.
Jajek można dodać więcej jeśli mamy na to ochotę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...