sobota, 20 czerwca 2020



Pulpet z młodą kapustą i marchewką.

Składniki :
230g młodej kapusty drobno posiekanej
50g marchewki startej na tarce o dużych oczkach
500g mięsa mielonego u mnie z indyka
Jajko
Mała cebula pokrojoną w kostkę
Sól pieprz czosnkowy do smaku
Mąka do panierowania
Przecier pomidorowy w kartoniku





Przygotowanie :
Wszystkie składniki oprócz mąki mieszamy ze sobą i robimy kulki wielkość orzecha.
Odkładamy na bok i panierujemy w mące.
Na rozgrzany tłuszcz układamy nasze pulpety i smażymy na złoto brązowy kolor z dwóch stron.
Tak przygotowane mięso zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Następnie dodajemy nasz przecier i dusimy kolonie 10 minut ale już bez pokrywki .
Jeśli jest potrzeba doprawiamy do smaku i zagęszczamy sos.
U mnie takiej potrzeby nie było.
Posypujemy wszystko pietruszką.
Podajemy z ziemniakami lub makaronem.



Smacznego.


Podczas formowania klopsów najlepiej co jakiś czas zwilżać ręce woda.
Nie będą się tak kleić do rąk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...