sobota, 5 lutego 2022

Puree ziemniak seler z oliwą truflową i orzechami.


 Puree ziemniak, seler, oliwa truflowa i orzechy.


Składniki:

1 średni seler

Około 500g obranych ziemniaków 

1 łyżka masła 

Gałka muszkatołowa szczypta

Oliwa truflowa  

Sól i pieprz do smaku 

Kilka uprażonych orzechów włoskich 


Przygotowanie :

Seler oraz ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, zalać wrzątkiem.

Posolić i gotować do miękkości.

Następnie wszystko zmiksować, dodać masło i gałkę muszkatołową, wymieszać.

Przed podaniem górę ziemniaków skropić oliwą truflową i posypać prażonymi orzechami. Podajemy zaraz po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Takie puree świetnie smakuje z mięsem, rybą a nawet stekiem z kalafiora.

Smacznego.

2 komentarze:

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...