środa, 31 maja 2017

Sznycel po Bawarsku

Kochani dziś wariacja na temat kotleta.
Niby tradycyjnie a inaczej .
Bardzo lubię przygotowywać ten
Sznycel po Bawarsku😍
Polecam

Składniki:
Schab
Musztarda
Chrzan
Sól pieprz
Jajka
Mąka
Tarta bułka
Masło

Przygotowanie:
Mięso myjemy osuszamy kroimy na plastry i traktujemy tłuczkiem (u mnie 3 kotlety ).
Do miseczki dodajemy musztardę oraz chrzan ( według uznania u mnie po 1 łyżeczce)  sól pieprz i kotlety. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15min.
Do miski rozbijamy jajka i mieszamy widelcem.
Następnie kotlety obtaczamy w mące
jajku oraz tartej bułce.
Na patelni rozpuścić masło i usmażyć na złoto brązowy kolor z obu stron. SMACZNEGO.


Ja do smaku dodałam jeszcze świeży tymianek. Pycha
Kotlety czy tam sznycle można też usmażyć na oleju.

wtorek, 30 maja 2017

Paprykarz z marchewki


Ostatnio dostałam zadanie bojowe od męża. 
Niestety ale przy takim upale kanapki z szynką przestały mi smakować( stwierdził ktoś kto by tylko jadł mięso :-)). 
Więc moim zadaniem było zrobienie coś fajnego lekkiego no i oczywiście smacznego.
Szukając inspiracji w Internecie trafiłam na kilka ciekawych past z ciecierzycy soczewicy itd. 
Jednak to do końca nie było to czego szukałam. Pośród tysiąca przepisów jest znalazłam coś co urzekło moje kubki smakowe. 
Produkty fajne ciekawe wiec postanowiłam spróbować i wiecie co wiedziałam że to będzie strzał w 10 :-) .
Paprykarz marchewkowy dla mnie bomba.

Składniki:
6 dużych marchewek
Pół szklanki surowego ryżu 
1 papryka
Średnia cebula
Pół łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka papryki słodkiej
Odrobina lubczyku suszonego lub jedna gałązka świeżego
Według uznania pieprzu ziołowego 
Pieprz czosnkowy
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe 
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
Oliwa
Sól 
Opcjonalnie sezamem


Przygotowanie:
Ryż zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy do miękkości aż wchłonie całą wodę.
Następnie obieramy marchew i kroimy na mniejsze części.


 Teraz mamy do wyboru zetrzeć je na tarce ( dużo pracy i bałagan :-))zmiksować je w blenderze lub zmielić w maszynce do mięsa. 
Ja użyłam maszynki poszło dość sprawnie.


Kolejna czynność to do garnka (najlepiej z podwójnym dnem) dodajemy oliwy dość sporo ale bez przesady i wrzucamy marchewkę oraz ziele angielskie liście laurowe mieszamy i wszystko przykrywamy.
W międzyczasie kroimy cebulę paprykę w drobną kostkę i dodajemy do marchewki(na tym etapie dodałam też lubczyk jedną gałązkę pod koniec wyjmujemy). 


Wszystkiego dusimy ok. 20 minut mieszając co jakiś czas. Gdy już mamy wszystko gotowe i miękkie dodajemy resztę przypraw koncentrat pomidorowy i mieszamy. 
Teraz czas na ryż. Jeżeli nasza papka jest dość sucha można podlać ją odrobiną oliwy lub wody ( ja niczego nie dodawałam wyszło idealnie). Całość dusimy na małym ogniu jeszcze przez  chwilę. Odstawiamy do ostygnięcia.



Gdy nasz paprykarz jest już zimny podajemy na świeżej bułce i posypujemy sezamem lub czarnuszką.
SMACZNEGO



Powiem tak na początku średnio mi to smakowało i ciągle czegoś brakowało ale jak smaki się przegryzły no bomba :-) 
Użyłam Ryż Parboiled 
Przepis zaciągnięty z strony bananowe pole trochę zrobiony po mojemu

poniedziałek, 29 maja 2017

Pyszna przekąska z cebuli

Ostatnio częściej gotuje dania z kuchni Indyjskiej . Tym razem fajna przekąska pod nazwą Onion bhaji czyli cebula w cieście. Fajnie doprawiona bardzo ciekawa w smaku. Polecam

Składniki:
2duże cebule
3łyżki mąki z ciecierzycy
1jajko
2łyżeczki mielonego chilli
2łyżeczki mielonej kolendry
2łyżeczki curry
Świeża kolendra
Sól pieprz olej


Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie ringi. Każdy jeden kawałek oddzielamy od siebie(mają być pojedyńcze kółka). Do miski z cebulą dodajemy resztę składników i mieszamy do momentu wymieszania się składników. W głębokim garnku rozgrzewamy olej.
W rękach formujemy nieduże kulki i wrzucamy do garnka. Smażymy z dwóch stron na złoto( olej nie może być za gorący ponieważ wierzch się spali a środek będzie surowy). Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z jogurtem naturalnym. 


SMACZNEGO.

U mnie jogurt naturalny zastąpiłam greckim. Przypraw też dodałam według własnego gustu.

niedziela, 28 maja 2017

Gnocchi z kiełbasą

Kochani za oknem piękna pogoda więc szkoda stania przy garach.
Ostatnio u mnie dania na szybko.
Dziś na śniadanie Gnocchi z kiełbasą i czosnkiem.
W parę chwil mamy pyszne danie i dalej możemy cieszy się piękna pogodą. Miłego dnia :-)

Składniki:
Opakowanie gnocchi
Pół krążka kiełbasy dobrej jakość ( najlepiej swojska :-))
Cebula
Czosnek według uznania (2ząbki)
Pietruszka zielona
Sól pieprz
Masło


Przygotowanie:
Kluski gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotowane kluski przecedzić i przepłukać.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i smażymy cebulę pokrojoną w piórka razem z czosnkiem.
Gdy cebula nabrała ładnego koloru dodajemy kiełbasę i jeszcze chwilę smażymy.
Do kiełbasy dodajemy masło (2 łyżki) i mieszamy gnocchi z  pietruszką oraz  kiełbasą doprawiamy chwilę smażymy i gotowe.


 SMACZNEGO.

piątek, 26 maja 2017

Paluszki rybne w panierce z kaszy kuskus

Piątek dziś mamy wiec rybę zajadamy :-) hihi 
Jakiś czas temu robiłam takie oto danie.
Paluszki rybne w panierce z kuskusu. Powiem wam ze wyszło dość ciekawie.
Sam kuskus przygotowany w ten sposób jest bomba.

Składniki:
1/2 filiżanki kuskusu
1/2 filiżanki wrzącego bulionu
10 g masła
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
300 g filetu z ryby (u mnie morszczuk)
Mąka jajko olej roślinny

Przygotowanie:
Kuskus przełożyć do  miski zalać gorącym bulionem przykryć i odczekać 10 minut. Dodać masło i wymieszać widelcem. Następnie doprawiamy natkę skórką i sokiem z cytryny dodajemy sól oraz pieprz wymieszać.
Rybę kroimy na mniejsze kawałki obtaczamy w mące następnie w jajku a na końcu w mieszance z kuskusu. Rozgrzewamy olej i na średnim ogniu  smażymy paluszki na lekko złoty kolor. SMACZNEGO.

Podajemy z surówką lub ulubioną sałatką w towarzystwie frytek lub ziemniaków
Pamiętajmy o tym aby za bardzo nie przypalić panierki ponieważ staje się twarda :-)

środa, 24 maja 2017

Shake truskawkowy

Ostatnio coś mnie wzięło na Shake Truskawkowy :-)
Polecam

Składniki:
200-250g truskawek
300-350 ml. mleka
3 duże gałki lodów śmietankowych
Cukier według uznania

Przygotowanie:
Truskawki myjemy obieramy i miksujemy razem z cukrem za pomocą blendera. Następnie dodajemy mleko lody i dalej miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Wierzch pysznego napoju możemy udekorować owocami lub bitą śmietaną . SMACZNEGO

Lody śmietankowe można zamienić na np. waniliowe lub truskawkowe.

Siedemnasta Truskawka

Kukurydza z szybkowaru

Ostatnio moim ulubionym naczyniem stał się szybkowar. 
Gotowanie w nim jest lekkie i przyjemne.
Oszczedzam czas i pieniądze ponieważ dużo mniej gazu zużywam na przygotowywanie różnych potraw. 
Poza tym moim zdaniem potrawy przygotowane w tym garnku są dużo smaczniejsze niż przygotowane tradycyjnie. 
Dziś moja ulubiona kukurydza .
Nareszcie pojawiła się na straganach :-) 

Składniki:
2 kolby kukurydzy
Sól
1/2 łyżeczki cukru


Przygotowanie:
Kukurydzę na początek obieramy z liści i czyścimy. 



Następnie wkładamy do garnka zalewamy wodą.
Wody musi być tyle aby kukurydza oderwała się od dna garnka na wysokość 
2-4 cm.
Dodajemy sól cukier i zamykamy szybkowar.
Od momentu gdy zawór podniesie sie do góry gotujemy 7-10 minut.
Wypuścić ciśnienie otwieramy garnek wyciągamy kukurydzę.
Podajemy z solą najlepiej w towarzystwie masła. 
SMACZNEGO

Berliner boller

To nic innego jak Norweskie mini pączki.
Są bardzo fajne w smaku i akurat na 2gryzy :-) Polecam

Składniki:
500g mąki pszennej
1 szklanka mleka
10 dag masła
2 opakowania suchych drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
5 łyżki cukru brązowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
1/2 łyżeczki kardamonu
olej lub smalec do smażenia

Przygotowanie:
Mleko oraz masło rozpuścić w rondelku. Pilnujemy aby mleko się nie zagotowało.
Następnie mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
 Dodaj drożdże pastę cukier i kardamon dokładnie mieszamy.
 Do miski z suchymi składnikami wlewamy mleko z masłem i dodajemy resztę składników.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy a następnie zagniatamy ciasto.
Przykrywamy miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Kiedy ciasto urośnie wykładamy je na stolnicę oprószoną mąką bierzemy papier do pieczenia wykładamy kawalek ciasta przykrywamy kolejnym kawałkiem papieru i wałkujemy na grubość około 1 cm.
Ściągamy papier do pieczenia i wycinamy kółka kieliszkiem (mają wtedy równy kształt).
Wszystko zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 35 minut.
 Po tym czasie rozgrzanym olej do temperatury 170 stopni i smażymy z 2stron na złoto. Gdy wszystko wystygnie posypujemy cukrem pudrem SMACZNEGO.

Ja pastę zamieniłam na ekstrakt waniliowy.

wtorek, 23 maja 2017

Na dzień dobry :-)

Dla zdrowia i urody oraz dobrego samopoczucia na dobry początek dnia Koktajl z mango i pomarańczy. :-)
Coś naprawdę pysznego.

Składniki:
1mango
1pomarańcza

Przygotowanie:
Mango obrać pokroić na mniejsze kawałki. Z pomarańczy wycisnąć sok  i dodać do mango. Wszystko razem zmiksować blenderem . I juz gotowe SMACZNEGO

Miłego dnia kochani

Szybka przekąska

Chipsy z topinamburu :-)
Idealne jako mała przekąska lub tak jak w moim przypadku dodatek do zupy krem. Polecam

Składniki:
Topinambur dowolna ilość
Olej

Przygotowanie:
Topinambur obrać umyć pokroić na cienkie plasterki najlepiej na maszynce do krojenia. Olej rozgrzać i małymi partiami smażyć na głębokim oleju często mieszając . Przekładamy na ręcznik papierowy aby wchłoneły nadmiar tłuszczu .
SMACZNEGO

Ogórki w śmietanie

Mizeria jest jednym z moich ulubionych dodatków do obiadu.
Robię ją do schabowych czy mięs pieczonych w sosie. 
Moja mama oraz babcia też ją bardzo często przygotowywały. 
Jest w swojej prostocie po prostu pyszna. 
Przepis wyniesiony z domu to podstawa czyli: 
Ogórki śmietana sól pieprz ewentualnie koperek.
Czasami też robiło się na kwaśno ale bez śmietany.
Jednak rozmawiając ostatnio z koleżanką totalnie mnie zaskoczyła. 
No nie dawało mi to spokoju i musiałam zrobić jej sposobem.
O dziwo bardzo mi smakowała.
Nigdy nie robiłam na kwaśno w ten sposób ale to się chyba zmieni :-)

Składniki:
Ogórki dowolna ilość 
Śmietana np.18%
Do smaku
Sól pieprz ocet cukier


Przygotowanie:
Ogórki kroimy w cienkie plastry
(ja najczęściej używam do tego maszynki do krojenia).
Pokrojone ogórki przekładamy do miski dodajemy śmietanę sól pieprz oraz cukier i ocet do smaku. 
Wszystko razem mieszamy do połączenia składników.
Podajemy w towarzystwie mięs pieczonych np. schabowy oraz młode ziemniaki z koperkiem. 
SMACZNEGO

poniedziałek, 22 maja 2017

Karczochy nadziewane

Od jakiegoś czasu przygotowywałam się do zrobienia tego dania.
Przepisów na karczochy jest mnóstwo na stronach polskich jak i zagranicznych.
Z jajkiem mielonym serem tartą bułką wymieniać by można długo. 
Ja zrobiłam nadzienie z tego co było w lodówce czyli wszystkiego po trochu. 
Mimo tego że za dużo nie ma co tam zjeść :-) w smaku serce karczocha jest bardzo dobre.


Składniki:
2 karczochy
1 jajko ugotowane na twardo
Kawałek kiełbasy
(z beczki)
Ser mozarella tarta
Pietruszka
Szczypiorek
Sok z jednej cytryny
Sól pieprz czosnkowy



Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy 
miskę z wodą i cytryną . Będziemy do niej wkładać karczochy aby po obróbce nie ściemniały.
Karczochy obrać usuwając boczne liście odcinamy dolną część czyli łodygę (tak by karczochy stały) i 1/3 od góry karczocha.


Włożyć go do zakwaszonej wody.
Następnie umieścić w osolonej wodzie z dodatkiem plastra cytryny i gotować około 30 minut.
 Po tym czasie ostudzić i ostrożnie rozchylić boczne liście.
Delikatnie usuwamy włóknisty środek.
Wszystkie pozostałe składniki pokroić w kostkę dodać posiekaną pietruszkę lub szczypiorek doprawić. 


Tak przygotowaną mieszanką nadziewamy karczochy i wstawiamy do nagrzanego na 180 st. piekarnika .
 Pieczemy około 30 minut.


SMACZNEGO.

Ja górę dodatkowo posypałam jeszcze tartą bułką. Jak widzicie misz masz z każdego przepisu coś wzięłam i powstał jeden.
Wyszło naprawdę smacznie.




Zupa ogórkowa inaczej

Zupa ogórkowa ze szczawiem 😍
Przepyszna polecam a z dodatkiem śmietany niebo w gębie. Kto lubi szczaw i ogórki musi spróbować.

Składniki:
2 średnie ziemniaki
2 małe marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
3 ogórki kiszone
Pęczek szczawiu
Bulion drobiowy
Śmietana 12%w płynie
Łyżka masła

Przygotowanie:
Warzywa obieramy myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać ogórki i przesmażyć chwilę. Następnie wrzucamy resztę warzyw i dusimy jeszcze chwilę. Wlewamy bulion zagotować. Gdy warzywa są miękkie dodajemy szczaw mieszamy ewentualnie doprawić i zabielić śmietaną jeśli ktoś lubi bez też jest pyszna .SMACZNEGO

Można podawać z jajkiem

niedziela, 21 maja 2017

Ciasto cytrynowe

Witam serdecznie w poniedziałkowy poranek 
Jak wiecie rzadko coś piekę ale jak już zrobię to prawie sama zjem :-) 
Tak też było i w tym przypadku
Zapraszam kochani na pyszne ciasto cytrynowe 
Miłego dnia :-) 

Składniki:
1.5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki śmietany 18 % ( kwaśnej )
2 łyżki startej skórki z cytryny
1/4 szklanki soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka miękkiego masła
1i1/4 szklanki cukru
4 jajka


Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia sodą oraz solą.


W oddzielnej miseczce łączymy  śmietanę sok z cytryny oraz skórkę i ekstrakt z wanilii.


W następnej misce dodajemy masło i ubijamy razem z cukrem na jasną puszystą masę.
 Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
 Następnie wsypujemy po trochu suche składniki na przemian z mieszanką śmietany.
Wszystko ładnie łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji.


Formę do ciasta( u mnie 41x15 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
 Tak przygotowaną formę napełniamy ciastem (górę posypałam resztą orzechów które mi zostały ale możemy to pominąć)i pieczemy ok. 40-50 min. w temp. 160 st. do suchego patyczka.
 SMACZNEGO


Kochani u mnie jak zawsze mniejsze cukru około 3/4 szklanki.
Zamiast masła użyłam niepełne pół szklanki oleju. Cukier olej i jajka zmiksowałam razem.
Wierzch można polać lukrem jeśli ktoś lubi

Śledzie korzenne

Uwielbiam śledzie pod każdą postacią jednak te najbardziej podbiły moje serce. 
Przygotowuję je dość często są pyszne . 
Ale najbardziej lubię przygotowywać je ponieważ pachną obłędnie. 
Zapach ten kojarzy mi się z świętami :-) mimo tego że mamy maj :-)


Składniki:
350- 400 g śledzi a'la matias(u mnie zawsze trochę więcej około 500g)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki mielonej gałki muszkatowej
2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
4 cm korzenia imbiru
1 cebula
oliwa

Przygotowanie :
Śledzie moczymy w wodzie lub mleku około 3-4 godz. Trzeba kosztować bo śledzie są różne jedne mniej drugie bardziej słone. Następnie kroimy na mniejsze kawałki a cebulę w piórka. Do miski dodajemy śledzie cebulę starty imbir i przyprawy zalewamy olejem mieszamy. Przekładamy do słoika i odstawiamy na około 2dni . Śledzie muszą być zakryte całkowicie olejem. Gdy smaki się połączą są gotowe. Ja już następnego dnia kosztuje :-). 
SMACZNEGO

Nie mialam goździków ani ziela w proszku dlatego też  dodałam je do moździerza i pokruszyłam na miazgę. Ziela i goździków było po około 12szt. Jeśli nie lubimy zbyt korzennych można zmniejszyć składniki. Można też przygotować je z śledzi a'la matias gotowych w oleju.

Podajemy w towarzystwie ziemniaków z piekarnika.
https://kasiapichci.blogspot.com/2017/11/ziemniaki-z-piekarnika-z-masem.html?m=1

Ozorki wieprzowe gotowane w szybkowarze

Wiem że nie każdy lubi ale ja akurat uwielbiam. 
Gotowane pieczone w sosie koperkowym chrzanowym wszystkie :-) .
Dziś gotowane i pieczone w sosie własnym. 

Składniki:
3 ozory wieprzowe
Marchew pietruszka
Vegeta
(lub sól jak kto woli)
Pieprz

Dodatkowo:
Masło
Mąka

Przygotowanie:
Ozory myjemy czyścimy i wkładamy do gotującej się wody. 
Zamykamy szybkowar i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wyłączyć gaz i poczekać aż ciśnienie samo opadnie.
 Następnie języki wyjmujemy przelewamy zimną wodą i ściągamy skórę .
 Tak przygotowane mięso pokroić w plastry i wkładamy do garnka dodajemy obrane i pokrojone na pół warzywa vegete oraz wodę( tyle aby wszystko przykryć). Szybkowar zamykamy i od momentu syczenia gotujemy 20-25minut.
 Czekamy aż ciśnienie opadnie i gotowe. 
Ja natomiast dodatkowo piekłam je na maśle do momentu nabrania ładnego brązowego koloru( podlewając wywarem który został z gotowania). 
Na koniec zagościć mąką.  

Podałam z ziemniakami z koperkiem buraczkami i ogórkami w śmietanie. SMACZNEGO

Makaron inaczej

Dziś do rosołu proponuję inną formę makaronu czyli zacierki. :-)

Składniki:
4-5 łyżek mąki pszennej
1jajko
szczypta soli

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miseczki dodać szczyptą soli i jajko. Wymieszać wszystko łyżką a następnie ręką wyrobić elastyczne ciasto. Kolejną czynnością chyba najbardziej pracochłonna to  skubanie niedużych kawałków ciasta jednocześnie je wałkując. Gotowe zacierki wrzucamy na talerzyk i posypujemy niewielką ilością mąki aby się nie posklejały. Gotujemy w osolonej wodzie. Tak przygotowane zacierki świetnie nadają się nie tylko do rosołu ale również i do zupy np. mlecznej czy pomidorowej.

 SMACZNEGO

Do zrobienia tych pysznych zacierek proponuję sobie usiąść ponieważ trochę czasu nam to skubanie zejdzie :-)
Można też iść na łatwiznę i zetrzeć je na tarce . Trzeba je tylko wtedy wsadzić do zamrażarki na 15min.

sobota, 20 maja 2017

Ślimak z serem i owocami

Jeśli nie macie sił na pieczenie polecam mega szybkie i smaczne ciasto z serem i owocami. Do popołudniowej kawy jak znalazł. To ciasto dłużej się piecze niż przygotowuje😍

Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1 opakowanie sera ricotta
Dowolne owoce (u mnie 1brzoskwinia ufo 1jabłko kilka czereśni z kompotu )
Dodatkowo ale można pominąć
Garść żurawiny kokosu orzechów (ja użyłam pini ale zdecydowanie włoskie czy pekan byłyby lepsze)
Jajko
 2,5łyżki cukru

Przygotowanie:
Owoce kroimy w kostkę wrzucamy do miski, dodajemy cukier ser i resztę składników.
Ciasto wyjmujemy z opakowania rozwijamy, nakładamy porcję farszu,zwijamy ciasno w rulon,brzegi smarujemy jajkiem.Formę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasto formujac ślimaka. Na łączeniu mocno sklejamy aby podczas pieczenia farsz nie wypłynął. Smarujemy jajkiem i posypujemy wierzch cukrem. Pieczemy w 180st. do uzyskania ładnego złoto brązowego koloru około 20min. SMACZNEGO

W smaku przypomina troche kupne drożdżówki.

Szybkie Spring Rolls z Anchois

Coś dla miłośników tych małych słonych rybek. 
Bardzo szybkie w przygotowaniu chrupiące i idealne jako mała przekąska Spring Rolls. 

Składniki:

Kawałek ogórka zielonego
Kawałek marchewki
Kilka liść sałaty
2-3 filety z anchois
(Można mniej lub więcej zależy to od naszych upodobań)
Papier ryżowy


Przygotowanie:
Marchew myjemy i obieramy.
Za pomocą obieraczki tniemy w paseczki a później na pół to samo robimy z ogórkiem.
Sałatkę myjemy rwiemy na mniejsze kawałki.
Anchois kroimy na 3-4 części.
Teraz pozostało nam to tylko wszystko razem wymieszać.


Papier ryżowy robimy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na każdym jednym listku papieru ryżowego układamy porcję warzyw i zawijamy.


SMACZNEGO.


piątek, 19 maja 2017

Kurczak faszerowany na kanapki

Od bardzo dawna przygotowuję sama wedliny. 
Tak też stało się i tym razem. 
Bardzo lubię przygotowywać tego faszerowanego kurczaka.
Jest świetny na zimno do kanapek z sałatą jak również do ziemniaków i surówki jako mięsko do obiadu. Polecam

Składniki:
1kg uda z kurczaka
Opcjonalnie oliwki 
Majeranek
Czosnek według uznania 
Papryka słodka
Sól pieprz

Przygotowanie:
Uda z kurczaka myjemy osuszamy wycinamy kosci . 
Następnie z 5szt(u mnie wyszło to około 500g) ściągamy skóry a resztę mielimy w maszynce (razem z skórą wychodzi około 360g). 
Zmielone mięso doprawić sól pieprz papryka majeranek i czosnek u mnie 2 ząbki. 
Odstawiamy do lodówki na około 2-4 godziny
. Mięso obrane z skóry również doprawiamy solą pieprzem oraz czosnkiem i do lodówki. 
U mnie po 2 godzinach odpoczynku w chłodzie czas na dalsze przygotowania. 
Na spód naczynia żaroodpornego (najlepiej owalne) smarujemy olejem posypujemy delikatnie majerankiem i układamy 3 plastry mięsa następni mielone wszystko ładnie docisnąć i wyrównać.
 Włożyć gdzie nie gdzie oliwki i przykryć resztą kurczaka. 
Wierzch można posypać majerankiem i papryką dla lepszego efektu.
 U mnie tylko trochę pieprzu bo stwierdzam ze za dużo by tego było :-). 
Tak przygotowany kurczak ląduje w piekarniku w 160st. około godziny. 
Po wyjęciu z piekarnika mięso wyciągamy z naczynia i układamy je na kratce aby wytwarzający się płyn nie zastygł na mięsie(bardzo tego nie lubię). 
Prawda ze proste do przygotowania :-) SMACZNEGO

Oliwki można zastąpić np. papryką




Danie pachnące ziołami 4

czwartek, 18 maja 2017

Kotlety sojowe w zalewie octowej

Kochani czy słyszeliście o kotletach sojowych w zalewie. 
Tak przygotowane kotleciki to ulubiona przekąska mojego męża. 
Przepis dostał się w moje ręce przez przypadek  :-)
I często gości na moim stole.
 Polecam serdecznie

Składniki:
Opakowanie kotletów sojowych
1cebula
3ziela angielskie
1liść laurowy 
1litr wody
2łyżeczki Vegety 
2łyżki octu 
2łyżki cukru
Jajko 
Tarta bułka 
Mąką 


Przygotowanie:
Kotlety robimy tak jak pisze na opakowaniu. Następnie studzimy i obtaczamy w mące jajku tartej bułce i smażymy na złoto.


Do garnka wlewam wodę dodaję cebule pokrojona w piórka vegete liść ziele i gotujemy. Nastepnie dodaje ocet i cukier gotujemy jeszcze chwile .
Do lekko przestudzonej zalewy dodajemy kotlety studzimy i wkładamy do lodówki.


Kotlety są dobre następnego dnia lecz nie pytajcie mnie ile można je trzymać .
U mnie były robione wczoraj a dzisiaj ich już nie ma😞SMACZNEGO

To prawda u mnie znikają bardzo szybko są pyszne.

Zalewa jest na słodko kwaśno jesli ktoś lubi bardzo kwaśne musi dodać więcej octu.