poniedziałek, 21 października 2019

Gofry na słono

Gofry nie tylko można zajadać na słodko jako deser z bitą śmietaną dżemem lub owocami.
Świetnie też sprawdzą się na słono z jajkiem sadzonym i innymi dodatkami na śniadanie.

Składniki:
1.5  szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
Sól według uznania 
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka zmiksować z solą i przyprawami ,miksując dodajemy mleko, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia. W osobnej misce ubijamy białka, przekładamy do masy delikatnie mieszając najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto na gofry odstawiamy  aby odpoczęło na około 15 min ( ale nie jest to konieczne).
Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy porcję ciasta ( ja to robię zawsze przy pomocy chochelki do sosu).
Gofry pieczemy około 5-6 min ( w zależności od rodzaju i mocy gofrownicy u mnie 1000W).
Upieczone gofry mają mieć złoto brązowy kolor, muszą być chrupiące z zewnątrz a miękkie i puszyste w środku.
Na wierzch naszych gofrów układamy porcję mixu sałat z rukolą i sadzone jajko.
Wierz posypujemy pietruszką.
SMACZNEGO



Ciepłe gofry studzimy na kratce.
Mleko można zamienić na wodę.
Zamieniając sól na cukier a przyprawy na cukier waniliowy otrzymamy gofry na słodko.


sobota, 19 października 2019

Zupa klopsikowa

Danie jednogarnkowe to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad.
Tym razem wersja z klopsikami coś na wzór chilli con care tylko z ziemniakami.
Polecam i życzę miłego dnia.



Składniki:
500g mięsa mielonego z łopatki
Duża czerwona papryka
Cebula
2 ząbki czosnku
Puszka białej fasoli
2-3 duzr lub średnie ziemniaki
Puszka pomidorów krojonych
Przyprawa do chilli con care według uznania
Sól pieprz do smaku
Pietruszka zielona według uznania


Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodajemy sól pieprz czosnkowy i mieszamy.
Formujemy średniej wielkości kulki i odkładamy do lodówki.
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelnię wlewamy olej i smażymy naszą cebulę z czosnkiem aż się zeszkli.
Następnie dodajemy pulpety.
Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w dość widoczną kostkę.
Paprykę czyścimy z pestek myjemy i kroimy w kostkę.
Gdy mięso nabrało ładnego kolor dodajemy resztę składników oprócz fasoli doprawiamy do smaku i dusimy około 15-20 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
Fasolę wyjmujemy z puszki przekładamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą.
Warzywa po tym czasie powinny być już miękkie więc na sam koniec dodajemy naszą fasolę oraz pietruszkę.
Wszystko delikatnie ale dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze chwilę.
Przekładamy na talerz i gotowe.


SMACZNEGO.



Do mięsa nie dodałam jajka .
Jak widać klopsy nie rozpadły się podczas duszenia

czwartek, 17 października 2019

Omlet z grzankami i pomidorem

Gdy byłam mała moja ukochana babcia Anna przygotowywała mi na śniadanie jajecznicę z bułką .
Co to był za smak.
Do dziś bardzo miło wspominam tamten czas i śniadania.
Idąc tymi smakami u mnie dzisiaj bardzo podobne śniadanie tylko w formie omletu z dodatkami.
Polecam

Składniki:
5 dużych jajek
1 mała bułka np. kajzerka
Cebula
Mały lub pół dużego pomidora malinowego
Kilka plastrów papryki
Sól pieprz do smaku
Zielona pietruszka


Przygotowanie:
Bułkę kroimy w plastry a następnie w kostkę.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i dodajemy bułkę.
Smażymy chwilę aż bułka zrobi się lekko chrupiąca.
Ściągamy z ognia i odkładamy na ręcznik papierowy.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do momentu aż się zeszkli.
Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i jeszcze chwilę smażymy.
Do miski wbijamy jajka dodajemy sól i mieszamy.
Teraz czas na dodanie pomidora pokrojonego w plastry.
Znowu chwilę smażymy i dodajemy grzanki oraz wlewamy nasze jajka.
Posypujemy wszystko grubo mielonym pieprzem.
Smażymy na małym ogniu około 10-12minut pod przykryciem.
Gdy jajka się ładnie zetną ściągamy z ognia.
Oczywiście co jakiś czas sprawdzamy czy nasz omlet nie pali się od spodu.
Przekładamy na talerz posypujemy pietruszką lub szczypiorkiem i gotowe.
SMACZNEGO.



Do środka można dodać również boczek salami lub jakąś szynkę.

środa, 16 października 2019

Gofry

Witam i zapraszam na pyszne gofry.
Z podanej ilości składników wychodzi około 8-10szt.
Gofry są mało słodkie ale bardzo chrupiące.
Podane z powidłami śliwkowych smakują idealnie.
Polecam.


Składniki:

1.5  szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
2.5 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego można pominąć
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka zmiksować z cukrami, miksując dodajemy mleko, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia. W osobnej misce ubijamy białka, przekładamy do masy delikatnie mieszając najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto na gofry odstawiamy  aby odpoczęło na około 15 min ( ale nie jest to konieczne).
Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy porcję ciasta ( ja to robię zawsze przy pomocy chochelki do sosu).
Gofry pieczemy około 5-6 min ( w zależności od rodzaju i mocy gofrownicy u mnie 1000W).
Upieczone gofry mają mieć złoto brązowy kolor, muszą być chrupiące z zewnątrz a miękkie i puszyste w środku.


Ciepłe gofry studzimy na kratce.
Podajemy z bitą śmietaną, dżemem, owocami posypane cukrem pudrem lub tak jak u mnie powidłami śliwkowymi.
Rodzaj dodatków zależy od tego na co mamy ochotę.



SMACZNEGO.

Ja tym razem pominęłam mleko i całość zrobiłam na wodzie mineralnej.
Można dodać więcej cukru jeśli ktoś lubi.

wtorek, 15 października 2019

Prażona cebula

Prażona cebula to świetny dodatek do wielu dań nie tylko hod dogów.
Polecam zrobić samemu ją w domu .

Składniki:
Ilość dowolna tylko pamiętajcie o tym że na jedną cebulę idzie jedna łyżka mąki.

Cebula
1 łyżka mąki pszennej
Olej rzepakowy do smażenia
Sól


Przygotowanie:
Cebule obieramy i niezbyt drobno kroimy w kostkę. Rozdzielamy warstwy. Wrzucamy do woreczka lub miski wsypujemy tyle łyżek mąki ile wykorzystaliśmy cebuli,.
Dokładnie mieszamy aż wszystkie kawałki cebulki będą pokryte mąką. Jeśli daliśmy za dużo mąki, możemy pozbyć się jej na sicie.



Ja do swojej cebuli dodałam dodatkowo majeranek i kurkumę do smaku.
Na tym etapie nie dodajemy soli ponieważ puści soki podczas smażenia.

W szeroki rondlu rozgrzewamy olej (cebulka ma pływać podczas smażenia) i partiami smażymy do uzyskania złoto brązowego kolor co jakiś czas mieszając. Wyjmujemy uprażoną cebulkę łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gdy przestygnie delikatnie solimy i przesypujemy do szczelnie zamykanego pojemnika, najlepiej szklanego. Taką domową prażoną cebulkę można przechowywać nawet kilka tygodni.
U mnie znika dość szybko.


SMACZNEGO.


niedziela, 13 października 2019

Jajka sadzone inaczej


Jajka sadzone na chlebie to świetny pomysł na pyszne śniadanie.
Polecam.

Składniki:
3-4 kromki chleba
1 mała papryka czerwona
1 mała cebula
Garść posiekanej kapusty białej
5 jajek
Sól pieprz do smaku
Koperek według uznania

Kapustę można pominąć lub zamienić na jakąś wedline.

Przygotowanie:
Paprykę cebulę oraz kapustę kroimy w paski.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy wcześniej pokrojone warzywa i smażymy przez chwile według uznania.
(my lubimy takie bardziej twarde ).
Pod koniec dodajemy koperek i ściągamy z patelni.
Tak przygotowane warzywa odkładamy na talerzyk.
Na tą samą patelnię dodajemy odrobinę oleju i na spód układamy kromki chleba następnie dodajemy wcześniej przygotowane warzyw i wbijamy jajka.
Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.



SMACZNEGO.


piątek, 6 września 2019

Bułeczki cynamonowe z powidłami.


Bułeczki cynamonowe z powidłami.

Składniki na ciasto:

ok. 600g mąki pszennej typ 650
250ml mleka
2 jajka
80g masła
100g białego cukru
8g suszonych drożdży instant
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

50g cukru
1 łyżka cynamonu
2 łyżki masła rozpuszczone w rondelku
Ok. 200ml słoiczek powideł śliwkowych lub ulubionego dżemu

Lukier sernikowy:

70g serka smietankowego
25g masła w temperaturze pokojowej
60g cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Szczypta soli

Opcjonalnie garść orzechów do posypania góry naszych bułeczek.

Przygotowanie:
W rondelku mieszamy masło z mlekiem i cukrem. Mieszanka powinna mieć temperaturę ok. 40 stopni.


Do mieszanki dodajemy drożdże i mieszamy raz jeszcze. Odstawiamy garnek na ok. 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie zawartość rondelka przelewamy stopniowo do miski z mąką miksując cały czas na wolnych obrotach miksera. Teraz wbijamy jajka po jednym na raz i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Teraz zaczynamy dosypywać mąkę cały czas pracując mikserem tym razem na większej mocy urządzenia. Wyrabiamy ciasto aż będzie miało jednolitą delikatnie lepką i błyszczącą konsystencję. Masę przenosimy do wysmarowanej olejem miski.
Zawijamy miskę folią spożywczą i odstawiamy ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z naczynia wykładamy na posypany mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości jednego centymetra.

Rozwałkowany arkusz ciasta smarujemy roztopionym masłem przy użyciu pędzelka. Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem i rozprowadzamy go równomiernie po cieście. Na samym wierzchu rozsmarowujemy powidła.

Arkusz ciasta zwijamy w rulon i dzielimy go na 12 części(u mnie trochę więcej).
Każdą z nich umieszczamy w prostokątnej formie na ciasto, wysmarowanej wcześniej masłem. Formę zawijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.


Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy nasze bułeczki cynamonowe przez ok. 20-25 minut aż będą rumiane z wierzchu.


Kiedy już wyjmiemy bułeczki z pieca możemy przygotować lukier. W tym celu mieszamy ze sobą wszystkie jego składniki aż masa będzie lekka i puszysta.
Następnie za pomocą pędzelka smarujemy lukrem wierzch naszych bułeczek.



SMACZNEGO.

Ja dodatkowo wierzch ciasta posmarowałam rozbełtanym jajkiem.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Kotlety schabowe z serem i gruszką

Szybkie proste i pyszne.
Kotlety schabowe zapiekane z serem pleśniowym i gruszką.
Polecam.

Składniki:
4 plastry schabu
50g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
(U mnie ser pleśniowy Gold)
1 duża gruszka
Garść orzechów nerkowca
Sól pieprz
Olej

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Gruszkę myjemy osuszamy i przecinamy na pół wycinamy gniazdo i kroimy w plastry.
Schab oprósz delikatne solą i pieprzem.
Obsmaż z obu stron na średnim ogniu
(ok 4 minuty).

Kotleciki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na każdym kotleciku układamy po kawałku gruszki posypujemy serem i orzechami.


Tak przygotowany schab wkładamy do piekarnika na 10-15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pietruszką.

SMACZNEGO.

Danie świetnie smakuje w towarzystwie puree z ziemniaka i selera.
Czas pieczenia zależy od grubości kotletów.
Ja swoje kotlety przed smażeniem delikatnie robiłam dłonią.

wtorek, 3 września 2019

Żurek z kapustą

Żurek z kapustą.
Na ten przepis natknęłam się zupełnie przypadkiem.
Zaskoczyło mnie takie połączenie smaków i koniecznie musiałam go wypróbować.
Smak podobny do kapuśniaku.
Nam osobiście bardzo smakowało.
Przepis nieco zmieniony.
Polecam.

Składniki:
1 litr wywaru z boczku wędzonego lub żeberek
1 szklanka zakwasu na żurek
20 dag kapusty białej
Liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
Mała cebula
Sól pieprz i majeranek do smaku
1 średniej wielkości ziemniak
15 dag kiełbasy podwawelskiej




Przygotowanie:
Kapustę kroimy w wąskie paski
(u mnie skrojone na maszynce do wędlin).
Zagotuj wywar dodaj liść laurowy ziele angielskie pokrojony w kostkę ziemniak i kapustę.
Cebulę razem z kiełbasą kroimy w kostkę smażymy na złoty kolor i przekładamy do zupy.
Gdy warzywa będą miękkie zalewamy wszystko zakwasem na żur.
Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do  wrzenia.
Gotować kilka minut.
Doprawiamy do smaku solą pieprzem i majerankiem.
Ja swój żurek podałam z chipsami z kiełbasy.

SMACZNEGO.


Oryginalny przepis:
3szklanki zakwasu na żurek
1,5l wywaru
30 dag kapusty
Liść laurowy ziele angielskie sól pieprz i majeranek
Cebula 
Łyżka mąki
1/2 szklanki śmietany

Wszystko robimy jak powyżej z tym że śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do zupy.

niedziela, 1 września 2019

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym.
Dla mnie pycha.
Polecam.

Składniki:
Opakowanie mix sałat z rukolą i szpinakiem
Pół dużej lub 1 mała gruszka
50g sera pleśniowego (u mnie złoty)
Garść mix orzechów i migdałów
Łyżka musztardy miodowej
Łyżka oliwy
Odrobinę wody


Przygotowanie:
Gruszki myjemy osuszamy kroimy na pół a następnie w plastry.
Orzechy posiekać.
Z musztardy i oliwy robimy sos.
Jeśli jest za gęsty dodajemy odrobinę wody.
Na talerz wykładamy porcję sałaty.
Następnie układamy gruszki i pokruszony ser.
Wszystko polewamy sosem i posypujemy orzechami.
Na górę jeszcze szczypta soli i gotowe.
SMACZNEGO.

Można dodać obojętnie jaki rodzaj musztardy.
Jeśli to będzie serabska lub inna warto dodać odrobinę cukru lub miodu.

poniedziałek, 12 sierpnia 2019



Ogórki w kurkumie i sałatka z kapusty to jedne z moich ulubionych.
Natomiast ogórki w musztardzie świetnie nadają się do rolad.
Polecam


Ogórki w kurkumie:
https://kasiapichci.blogspot.com/2017/06/ogorki-z-kurkuma.html?m=1


Ogórki z chilli:
https://kasiapichci.blogspot.com/2017/06/ogorki-z-chilli.html?m=1


Sałatka z kapusty na zimę:
https://kasiapichci.blogspot.com/2017/06/saatka-z-kapusty-na-zime.html?m=1


Ogórki w musztardzie:
https://kasiapichci.blogspot.com/2017/07/ogorki-w-musztardzie.html?m=1


Ogórki w curry:
https://kasiapichci.blogspot.com/2017/07/ogorki-w-curry.html?m=1


sobota, 10 sierpnia 2019

Kurczak na patyku z boczkiem

Filet z kurczaka na patyku to moja kolejna propozycja na grilla i nie tylko.
Kurczak przygotowany w ten sposób jest soczysty i ma fajną chrupiącą skórę.
Polecam.

Składniki:
2 filety z kurczaka (około 500g)
Opakowanie boczku wędzonego w plastrach
Sól pieprz do smaku
0.5 łyżeczki curry
2 ząbki czosnku
Łyżeczka rozmarynu
Łyżka soku z cytryny opcjonalnie
Papryka ostra według uznania
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

Przygotowania:
Czosnek posiekać.
Filet z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w 2-3 cm paski.
Przekładamy do miski dodajemy resztę składników ( oprócz boczku) mieszamy i odstawiamy na 30minut.
Po tym czasie nabijamy naszego kurczaka na patyk do szaszłyków i owijamy go boczkiem.


Tak przygotowane szaszłyki smażymy na grillu lub patelni po kilka minut z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Najlepiej takie szaszłyki smakują w towarzystwie sałaty z pomidorem i pestkami dyni oraz sosem czosnkowym lub amerykańskim.


SMACZNEGO.