niedziela, 14 stycznia 2018

Quesadilla

Witam kochani was bardzo serdecznie w tą dość mroźną niedzielę. Dziś na śniadanie przygotowałam Quesadille.
To danie kuchni meksykańskiej tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca lecz bywa on zastępowany również innymi rodzajami sera. Często do quesadilli dodaje się różne opcjonalne składniki  ziemniaki grzyby pokrojoną w paski paprykę jalapeno kiełbaski chorizo itd. U mnie wersja z kurczakiem i jajkiem.😍


Składniki:
Opakowanie tortilli
Opakowanie sera cheddar
Ser mozzarella
Średnia pierś z kurczaka
Papryczka chili
Opcjonalnie pietruszka zielona i brokuł około 1-2 różyczki.
Sól pieprz


Przygotowanie:
Kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w paski.
Na patelnię dodajemy odrobinę oleju i smażymy kurczaka. Po 3-4 minutach dodajemy pokrojone różyczki brokuła i papryczkę chili. Wszystko smażymy kilka minut.
Do miski wbijamy jajka dodajemy pietruszkę sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy naszego kurczaka. Mieszamy.
Gdy jajka się zetną odkładamy patelnię z ognia.
Tortille wyjmujemy z opakowania i na wierzchu układamy ser jajecznicę i znowu ser. Wszystko posypujemy pietruszką. Kto nie lubi pomija. Ja uwielbiam i dodaję praktycznie wszędzie.
Tak przygotowany placek zamykamy na pół.


Układamy na rozgrzanej patelni i smażymy po kilka minut z jednej i drugiej strony. Gdy tortilla nabierze złoto brązowy kolor a środek bedzie miękki to znak że jest gotowa.
Podajemy od razu po przygotowaniu z ulubionym sosem lub bez. 


SMACZNEGO

2 komentarze:

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...