Coś z serii dziwne ale dobre😂😂😉.
Jajka po turecku.
Taka trochę moja wersja 😉.
Składniki:
3/4 jajka
250g jogurtu greckiego
50g masła
2 ząbki czosnku
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
Pietruszka, koperek według uznania
2 łyżki octu
Kilka kromek chleba lub bagietki
Chilli
Czosnek
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowanie jogurtu greckiego.
Jogurt grecki mieszamy z dwoma ząbkami czosnku(małe) przeciśniętego przez praskę, sokiem oraz skórką z 1/2 cytryny, szczyptą soli oraz pieprz do smaku.
Dodajemy również drobno posiekane zioła.
W oryginalnym przepisie został użyty szczypiorek.
Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki.
Teraz czas na pieczywo.
Pieczywo skrapiamy oliwą i podpiekamy z dwóch strony na patelni, gdy uzyskamy złoto brązowego kolor pieczywo jest gotowe.
W niewielkim garnku zagotowujemy wodę.
Następnie wlewamy około 2 łyżki octu.
Jajka wbijamy do miseczki.
Przy pomocy łyżki wytwarzamy w garnku wir i wlewamy jajka.
Gotujemy jajka na małym ogniu przez około 3 minuty.
Po tym czasie jajko powinno być ścięte a żółtko płynne w środku.
Jajka zostawiamy chwilę na sicie.
Kolejny etap to przygotowanie masła.
Masło przekładamy do rondelka, dodajemy chilli,czosnek, oliwę i sól.
Podgrzewamy na małym ogniu do momentu uzyskania brązowego koloru.
Jogurt grecki wykładamy na talerz, następnie układamy na nim jajka w koszulce i polewamy wszystko palonym masłem.
Na koniec posypujemy ziołami i oprószamy odrobiną płatków chilli.
Serwujemy z chrupiącym pieczywem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz