niedziela, 16 stycznia 2022

Jajka po turecku


Coś z serii dziwne ale dobre😂😂😉.

Jajka po turecku.

Taka trochę moja wersja 😉.



Składniki:

3/4 jajka

250g jogurtu greckiego

50g masła

2 ząbki czosnku

1/2 cytryny

2 łyżki oliwy

Pietruszka, koperek według uznania 

2 łyżki octu

Kilka kromek chleba lub bagietki 

Chilli

Czosnek

Sól i pieprz do smaku 


Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowanie jogurtu greckiego. 

Jogurt grecki mieszamy z dwoma ząbkami czosnku(małe) przeciśniętego przez praskę, sokiem oraz skórką z 1/2 cytryny, szczyptą soli oraz pieprz do smaku. 

Dodajemy również drobno posiekane zioła.

W oryginalnym przepisie został użyty szczypiorek. 

Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki. 

Teraz czas na pieczywo.

Pieczywo skrapiamy oliwą i podpiekamy z dwóch strony na patelni, gdy uzyskamy złoto brązowego kolor pieczywo jest gotowe. 

W niewielkim garnku zagotowujemy wodę.

Następnie wlewamy około 2 łyżki octu.

Jajka wbijamy do miseczki. 

Przy pomocy łyżki wytwarzamy w garnku wir i wlewamy jajka.

Gotujemy jajka na małym ogniu przez około 3 minuty.

Po tym czasie jajko powinno być ścięte a żółtko płynne w środku.

Jajka zostawiamy chwilę na sicie. 

Kolejny etap to przygotowanie masła. 

Masło przekładamy do rondelka, dodajemy chilli,czosnek, oliwę i sól.

Podgrzewamy na małym ogniu do momentu uzyskania brązowego koloru. 

Jogurt grecki wykładamy na talerz, następnie układamy na nim jajka w koszulce i polewamy wszystko palonym masłem.

Na koniec posypujemy ziołami i oprószamy odrobiną płatków chilli.

Serwujemy z chrupiącym pieczywem. 


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...