poniedziałek, 4 kwietnia 2022

Jajka marynowane w zakwasie buraczanym


 Kolorowe jajka faszerowane kabanosem i koperkiem 🥰.

Ktoś chętny?

Miłego popołudnia kochani 😘.


Składniki:

2 jajka gotowane na twardo

250 ml zakwasu buraczanego

http://kasiapichci.blogspot.com/2022/04/zakwas-buraczany.html?m=1

1 kabanos

Koperek według uznania

Majonez

Sól pieprz do smaku


Przygotowanie:

Jajka obieramy i wkładamy do wąskiego długiego naczynia (słoik po majonezie kieleckimi).

Zalewamy zakwasem, zamykamy słoik i odkładamy na 4-8godzin (u mnie jajka w zakwasie leżakowały 7godzin).

Po tym czasie jajka wyjmujemy,kroimy na pół i wyjmujemy żółtka.

Żółtka przekładamy do miseczki, dodajemy drobno pokrojony kabanos i koperek oraz majonezie.

Mieszany w razie potrzeby można doprawić.

Tak przygotowanym farszem nadziewamy białka.

Smacznego.


Kabanos można zamienić na szynkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...