piątek, 1 kwietnia 2022

Zakwas buraczany


 Zakwas buraczany jest dobry nie tylko na zrobienie barszczu ale również do picia.  Wzmacnia krew i odporność posiada witaminę C kwas mlekowy kwas foliowy witaminy z grupy B. Do tego żelazo wapń magnez i potas.:-) Więc warto go pić 


1 kg buraków 

2 litry wody

4-5 ząbków czosnku

Skórka z kromki chleba na zakwasie.

1/2 cebuli przeciętnej na pół

1-2 czubate łyżki soli

Czarny pieprz mielony

2 listki laurowych

10-15 ziaren ziela angielskiego


Buraki obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek i cebulę wkładamy do metalowego garnka (może też być słoik a najlepiej kamionka). Zalewamy wodą dodajemy  skórkę z chleba a następnie ziele listki laurowe sól i mieszamy(żaden burak nie powinien pływać na powierzchni ponieważ będzie pleśniał). Przykrywamy garnek ściereczką i odstawiam na 5 dni. Gdy jest zimniej nawet na 10 dni.Gotowy zakwas buraczany zlewamy do słoików lub butelek( świetnie sprawdzają sie butelki po piwie Grolsch )szczelnie zakręcamy słoiki i przechowujemy w lodówce.

SMACZNEGO.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...