niedziela, 4 grudnia 2022

Kurczak na kapuście


 Niedzielny obiad bez wysiłku 😉🥰

Udka kurczaka na kapuście z grzybami i ziemniakami 😍.

Ktoś chętny? 🤔😉🥰😘


Składniki:

Około kg ćwiartek z kurczaka

700g kapusty kiszonej

6 średniej wielkości ziemniaków

100g grzybów lub pieczarek (grzyby)

Cebula

Ulubione przyprawy do kurczaka i ziemniaków

2-3 liście laurowe

5-6 kulek ziela angielskiego

Majeranek

Sól pieprz do smaku

100-150 ml wody


 

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Grzyby pokroić i usmażyć na maśle razem z cebulą.

Jeśli mamy mrożone ( tak jak u mnie )to wcześniej trzeba rozmrozić 😉


Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plastry.

Zagotować wodę, wrzucić ziemniaki do osolonej wody i gotować około 5minut.

Odcedzić.

Do ziemniaków dodać ulubione przyprawy (kurkuma, papryka czerwona) i łyżkę oleju, wymieszać.


Kapustę posiekać i wymieszać z usmażonymi grzybami, cebulą,pieprzem, liściem laurowym oraz z zielem angielskim ( można też użyć gotowej mieszanki do kapusty).

Kapustę wyłożyć na blaszkę na przemian z ziemniakami (pas kapusty,pas ziemniaków,pas kapusty) i tak do wykorzystania składników.


Do blaszki z kapustą i ziemniakami wlać wodę.

Na kapuście ułożyć ćwiartki kurczaka posypane przyprawą do kurczaka.

Wszystko dodatkowo posypałam jeszcze majerankiem.


Całość bez przykrycia wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, na około 40-60 minut ( grzanie górne i dolne).

Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.


Smacznego.


Ja swoje udka zawsze marynuje dzień wcześniej a gdy daje mięso do mrożenia to przed mrożeniem dodaję przyprawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...