Zapiekanka makaronowa z warzywami sosem śmietanowo -koperkowym i klopsikami z indyka 😋.
Zapraszam na obiadek 😍.
Składniki:
500g mięsa mielonego z indyka
Opakowanie warzyw na patelnię bez ziemniaków (warzywa po włosku moje ukochane ❤️ cukinia,papryka, marchewka, brokuł, kukurydza, groszek cukrowy)
200ml śmietany 30%
Sól pieprz do smaku
Koperek
Makaron (bez glutenu) według uznania
Opcjonalnie mąka do zagęszczenia sosu
Cebula
2 ząbki czosnku
Ser tarty mozzarella
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mięso wkładamy do miski dodajemy do smaku sól, pieprz, mieszamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jak widać na zdjęciu nic się nie rozpadło a nie ma tam jajka, wystarczy dobrze wyrobić mięso).
Na rozgrzanym oleju smażymy mięsko z dwóch stron na złoto brązowego koloru.
Po upieczeniu przekładamy na talerz a na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek.
Wszystko chwilę smażymy i dodajemy mieszankę warzyw.
Gdy warzywa są rozmrożone, dodajemy śmietanę, koperek, doprawiamy do smaku,na tym etapie dodajemy również mąkę (ziemniaczana)do zagęszczania sosu.
Sos zagotować.
Tak przygotowany sos mieszamy z makaronem, przekładamy do naczynia żaroodpornego,na górze układamy nasze klopsiki i posypujemy serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180stopni okół 12-15 minut.
Gdy ser się rozpuści i nabierze koloru zapiekana jest gotowa.
Smacznego.
Doprawiamy do smaku według swojego gustu 😉
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz