piątek, 2 grudnia 2022

Zapiekanka makaronowa z warzywami i klopsikami z indyka w sosie śmietanowo -koperkowym.


 Zapiekanka makaronowa z warzywami sosem śmietanowo -koperkowym i klopsikami z indyka 😋.

Zapraszam na obiadek 😍.


Składniki:

500g mięsa mielonego z indyka

Opakowanie warzyw na patelnię bez ziemniaków (warzywa po włosku moje ukochane ❤️ cukinia,papryka, marchewka, brokuł, kukurydza, groszek cukrowy)

200ml śmietany 30%

Sól pieprz do smaku 

Koperek

Makaron (bez glutenu) według uznania 

Opcjonalnie mąka do zagęszczenia sosu

Cebula

2 ząbki czosnku

Ser tarty mozzarella 


Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Mięso wkładamy do miski dodajemy do smaku sól, pieprz, mieszamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jak widać na zdjęciu nic się nie rozpadło a nie ma tam jajka, wystarczy dobrze wyrobić mięso).

Na rozgrzanym oleju smażymy mięsko z dwóch stron na złoto brązowego koloru.

Po upieczeniu przekładamy na talerz a na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek.

Wszystko chwilę smażymy i dodajemy mieszankę warzyw.

Gdy warzywa są rozmrożone, dodajemy śmietanę, koperek, doprawiamy do smaku,na tym etapie dodajemy również mąkę (ziemniaczana)do zagęszczania sosu.

Sos zagotować.

Tak przygotowany sos mieszamy z makaronem, przekładamy do naczynia żaroodpornego,na górze układamy nasze klopsiki i posypujemy serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180stopni okół 12-15 minut.

Gdy ser się rozpuści i nabierze koloru zapiekana jest gotowa.

Smacznego.


Doprawiamy do smaku według swojego gustu 😉

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...