piątek, 31 marca 2023

Polędwica z indyka duszona z pieczarkami i kukurydzą.


Indyk duszony z pieczarkami i kukurydzą.

Składniki na 1 porcję:
Polędwica z indyka 150g
Pieczarki 120g
Ryż brązowy 100g
Kukurydza konserwowa 75g
Olej 10g
Rosół lub wywar warzywny około 200g
Czosnek 1 ząbek
Curry 2g
Sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:
Czosnek siekamy.
Pieczarki kroimy w plasterki.
Mięso kroimy w dość dużą kostkę.
Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy czosnek,pieczarki i chwilę smażymy.
Następnie dodajemy mięso, sól oraz pieprz, mieszamy.
Chwilę podsmażyć.
Teraz stopniowo wlewamy bulion warzywny.
Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje a mięso będzie miękkie.
Dodajemy kukurydzę, mieszamy.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie mieszamy z curry i przekładamy na talerz.
Na górę układamy porcję duszonego mięsa.
Posypujemy koperkiem.
Smacznego.

Sos jeśli ktoś ma ochotę może zagęścić mąka.


czwartek, 30 marca 2023

Ryba duszona z bazylią i koperkiem.


Dorsz duszony z bazylią i koperkiem.
Podany w towarzystwie ryżu brązowego,to świetny pomysł na lekki i pyszny obiad 
Polecam.

Składniki na 1 porcję:
Filet z dorsza 200g
Ryż brązowy 100g
Oliwa z oliwek 10g
Koperek 8g
Bazylia 3-4g

Przygotowanie:
Rybę doprawić solą, pieprzem i bazylią.
Polać oliwą i dusić na patelni pod przykryciem kilka minut.
Dodać koperek, ewentualnie doprawić według uznania.
Podawać z ugotowanym ryże z odrobiną masła i przypraw.
Smacznego.

Jeśli mamy rybę mrożoną, wcześniej należy ją rozmrozić.

środa, 29 marca 2023

Serek wiejski z truskawkami.


 Serek wiejski z truskawkami i orzechami nerkowca.

Świetny pomysł na pyszne śniadanko, sprawdzi się również jako małe co nieco 😉.


Składniki:

Serek wiejski light 150-200g

Truskawki 150g

Orzechy nerkowca 10g

Cynamon 2-3g według uznania

Opcjonalnie bułka lub jakieś inne pieczywo


Przygotowanie:

Serek mieszamy z cynamonem, przekładamy na talerz.

Truskawki myjemy, odcinamy zielone końcówki, kroimy na pół i układamy na serku.

Orzechy siekamy i posypujemy górę naszego serka.

Smacznego 


poniedziałek, 27 marca 2023

Sałatka z serem feta i kiełkami rzodkiewki.

Sałatka z serem feta i kiełkami rzodkiewki.

Podana w towarzystwie kurczaka pieczonego w oregano i 🍋.


 Składniki na sałatkę:

Pomidor 120g

Sałatka masłowa 120g

Ser feta 100g

Kiełki rzodkiewki według uznania

Bazylia, majeranek sól i pieprz do smaku

Oliwa z oliwek 1 łyżka


Przygotowanie:

Warzywa myjemy, osuszamy i pomidora kroimy w ósemki a sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.

Ser feta kroimy w kostkę.

Przyprawy mieszamy z oliwą.

Na talerzu układamy porcję sałaty, następnie dodajemy pomidor,ser,kiełki i wszystko polewamy sosem.

Smacznego.



Udka kurczaka pieczone w piekarniku z oregano i 🍋.

Składniki:

Mięso z uda kurczaka 2szt. (380g)

Oliwa z oliwek 1-2 łyżki

Sok z cytryny 1-2 łyżki

Sól pieprz do smaku 

Oregano około 3-4 g


Przygotowanie:

Przyprawy mieszamy z oliwą i sokiem z cytryny.

Następnie taką marynatą nacieramy nasze mięsko.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 40-45minut.


Smacznego.



czwartek, 23 marca 2023

Grzanki z serem gorgonzola i orzechami


 Idealne śniadanko na niedzielę lub pyszna przekąska w ciągu dnia 🥰.

Grzanki z serem gorgonzola i orzechami.

Kto chętny?


Składniki:

1 bagietka

Ser gorgonzola

Kilka orzechów włoskich

Masło


Przygotowanie:

Bagietkę kroimy na kromki, smarujemy delikatnie masłem i smażymy na patelni.

Orzechy uprażyć na suchej patelni.

Gdy pieczywo ładnie się zarumieni, odkładamy na bok i na jeszcze ciepła grzankę,układamy porcję sera oraz orzechów.

Podajemy zaraz po przyrządzeniu.

Smacznego.


niedziela, 19 marca 2023

Makaron z sosem pomidorowym, boczkiem i mozzarellą.


Makaron z sosem pomidorowym, boczkiem i mozzarellą.

Składniki na sos:

2 łyżki oliwy


1/2 małej cebuli


1-2 ząbeki czosnku


1 puszka (400 g) krojonych pomidorów


1/2 łyżeczki cukru


Sól i świeżo mielony pieprz do smaku 


1 łyżeczka suszonego oregano


1 łyżka masła


1/4 szklanki wina (białego lub czerwonego)


Dodatkowo:

Makaron tagliatelle


150g boczku wędzonego


Ser mozzarella


Świeże listki bazylii 


Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ser wyjmujemy z zalewy, kroimy w plasterki i rwiemy na mniejsze kawałki.

W garnku, rondlu lub na patelnię wlewamy oliwę i podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek.

Następnie dodajemy pomidory, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, oregano, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Teraz należy dodać masło oraz wino i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut,od czasu do czasu mieszając.

Na koniec wszystko dokładnie należy zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę.

Boczek wędzony kroimy w cienkie plasterki i za pomocą grilla elektrycznego lub patelni przygotowujemy chipsy.

Teraz wystarczy makaron połączyć z sosem,na górze ułożyć kilka chipsów z boczku,ser oraz kilka liści świeżej bazylii.

Smacznego.


Przepis na domowy boczek ⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

https://kasiapichci.blogspot.com/2023/02/boczek-wedzony.html?m=1

Omlet marchewkowy z jabłkiem, serem gorgonzola i orzechami.


 Omlet marchewkowy z jabłkiem, serem gorgonzola i orzechami.

Takie śniadanko zagościło dzisiaj na stole🥰.

Bardzo prosty do przygotowania,smaczny i lekki jak chmurka.

Dodatki oczywiście można zmienić.


Składniki na omlet:


2 jajka

100g marchewki starej na tarce o małych oczkach 

Łyżka jogurtu naturalnego

Sól pieprz do smaku

0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki mąki (z brązowego ryżu)


Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka wymieszać z marchewką, jogurtem, solą, pieprzem, mąka i proszkiem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli.

Następnie wszystko dokładnie razem wymieszać.

Omlet smażyć z obu stron po kilka minut.

Po usmażeniu omletu na górę dodałam,kilka liści sałaty masłowej, około 35g sera gorgonzola,20g uprażonych włoskich orzechów i około 100g jabłka pokrojonego w pół plasterki.

Smacznego.

wtorek, 14 marca 2023

Sałatka z wędzoną makrelą.


Sałatka z wędzoną makrelą, kiszonym ogórkiem i jajkiem.

Składniki na jedną porcję:

100g sałaty masłowej 

100g ogórka kiszonego

100g makreli wędzonej 

2 jajka 

Sól,pieprz ziołowy,sok z cytryny do smakui

Ewentualnie olwa z oliwek 


Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy,obieramy i kroimy na ćwiartki.

Ogórek kroimy na pół i w grubsze plasterki.

Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki.

Makrelę obieramy z ości i dzielimy na mniejsze kawałki.

Na talerzu układamy porcję sałaty, dodajemy ogórki, rybę i jajka.

Wszystko doprawiamy według uznania i skrapiamy oliwą oraz cytryną.

Smacznego.





poniedziałek, 13 marca 2023

Steki wołowe z grilla


Steki wołowe z grilla to jedno z moich ulubionych dań nie tylko podczas majówki.

Tym razem przygotowane w domu na patelni grillowej.

Wyszło pysznie 😍


Składniki :

Mięso na stek Rozbef- Antrykot - Polędwica- Ligawa.

Oliwa

Sól pieprz do smaku 


Przygotowanie :

Godzinę lub najmniej 30 minut przed smażeniem mięso należy wyjąć z lodówki by nabrało temperatury pokojowej.

Wybrany kawałek mięsa kroimy na steki o grubości 3-4 cm.

Wołowinę nacieramy oliwą czarnym świeżo mielonym pieprzem i solą .

Steki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej 2-4 minuty w zależności od tego jaki stopień wysmażenia chcemy osiągnąć.

Do obracania mięsa używamy łopatki lub szczypców a nie widelca.

Mięsa nie można nakłuwamy. 

Po usmażeniu mięso odkładamy na bok aby  odpoczęło (ok. 3-5 min ).

W tym czasie soki rozłożą się równomiernie w steku.

Podajemy z ulubionymi dodatkami (kasza z warzywami)😍

SMACZNEGO.

Sałatka z wędzonym boczkiem i jajkiem sadzonym.

 



Sałatka z wędzonym boczkiem i jajkiem sadzonym.


Składniki:

Sałata masłowa według uznania (60g)

Papryka czerwona według uznania (45g)

Ogórek zielona według uznania (40g)

Boczek wędzony według uznania (52g po wytopieniu)

Jajko

Sól, pieprz do smaku

Ewentualnie oliwa z oliwek 

Masło 


Przygotowanie:

Jajko smażymy na maśle,do momentu aż ładnie się zetnie, doprawiamy solą i pieprzem .

Sałatę, paprykę oraz ogórek myjemy, osuszamy i kroimy według uznania, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki.

Boczek układamy na patelni grillowej (u mnie grill elektryczny) i smażymy do momentu aż boczek będzie chrupiący.

Na talerzu układamy porcję sałaty, następnie ogórka,papryki, wszystko doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie można dodać jeszcze oliwę).

Na górę układamy boczek i jajko sadzone.

Smacznego.


poniedziałek, 6 marca 2023

Humus z awokado

Humus z awokado.


Składniki:

Puszka ciecierzycy 

1 większe lub 2 mniejsze awokado

1-2 ząbki czosnku kto jak lubi

Sok z limonki lub cytryny według uznania 

1 garść świeżej kolendry lub pietruszki 

Sól i pieprz do smaku 

Oliwa z oliwek

Zimna wody

Kilka łyżek tahini lub prażonego sezamu


Przygotowanie:


Cieciorkę odsączamy z wody.

W misie robota umieszczamy cieciorkę,obrane awokado,tahini,kolendrę, czosnek,wodę  oraz sok z limonki.

Wszystkie składniki dokładnie miksujemy na gładką pastę.

Jeśli pasta okażę się zbyt gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę wody.

Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Chwilę mieszamy i gotowe.

Podajemy z świeżym chlebem lub grzankami.

Smacznego.


#humus #humuszawokado #pastadochleba

#pasta #smarowidlo #awokado

#zfrowapasta #cosnachleb #sniadanie