Dziś zajadamy Śląski galert z nóżek wieprzowych 😍
Składniki:
3 średnie golonka
Noga wieprzowa 1 lub 2
Marcher cebula sól pieprz
Liść laurowy ziele angielskie
Przygotowanie:
Do garnka wkładam golonka nogi i kości dodaję przyprawy sól pieprz do smaku i gotujemy na średnim ogniu do miękkośći.
Nastepnie wyciągam mięso studzę obieram i kroimy lub mielimy w maszynce do miesa. Przez maszynkę przypuszczam tez marchew i cebulę. Wywar z gara przecedzić przez sito dodać mięso liść ziele i pieprz. Gotujemy okolo 20-30minut ściągamy z gazu lekko studzimy i przelewamy do miseczek . Po całkowitym wystudzeniu wkładamy do lodówki aby galareta stężała. Podajemy w towarzystwie octu lub cytryny SMACZNEGO
Moja mama robiła właśnie taki z maszynki .
Ja zamiast soli dodałam vegety.
Moja mama robiła właśnie taki z maszynki .
Ja zamiast soli dodałam vegety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz