1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju rzepakowego
250 g jogurtu naturalnego
dodatkowa oliwa lub mleko do posmarowania( ja użyłam jajka)
To taki podstawowy przepis na te bułeczki który znalazłam w Internecie. Jednak czegoś mi tam brakowało żeby nie były tylko dobre a idealne. I masło ziołowe to był to :-).
Masło
Szczypiorek
Koperek
Majeranek
Sól pieprzp
Mąkę przesiać do miski i wymieszać razem z sodą i solą. Następnie dodajemy olej jogurt i ponownie dokładnie mieszamy. Dłońmi formujemy kuleczki z ciasta i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło przekładamy do miski dodajemy szczypiorek koperek majeranek może być też i pietruszka ja akurat nie miałam doprawiamy sól pieprz i mieszamy. Zioła mogą być świeże ale też i suszone. Przed pieczeniem posmaruj bułeczki oliwą mlekiem lub tak jak ja jajkiem. Teraz robimy małe nacięcia na środku i wypełniamy je masełkiem. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180˚C aż do zarumienienia. Ja piekłam bez termoobiegu.SMACZNEGO
Dziś wersja z masłem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz