Mój pomysł na obiad to kurczaka faszerowane ziemniakami.
Składniki ;
4 ćwiartki z kurczaka
4 wieksze ziemniaki
5 pieczarek
Cebula
Jajko
150 g boczku wędzonego w plasterkach
Sól pieprz tymiane
Przygotowanie :
Z nogi kurczak usuwamy kości.
Następnie dobrze nacieramy mięso z każdej strony również w środku solą pieprzem tymiankiem i oliwą.
Odkładamy na noc do lodówki.
Ziemniaki obrać opłukać pokroić na mniejsze kawałki ugotować i przecisnąć przez praskę.
Pieczarki myjemy kroimy w kostkę i razem z cebulą dusimy do miękkości.
Gdy ziemniaki i pieczarki lekko przestygły dodajemy do środka jajko (można też dodać masło i przyprawę do ziemniaków) mieszamy.
Tak przygotowany farsz przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nasze uda.
Po napełnieniu zgrabnie zwijamy nogę i owijamy ją boczkiem.
Pieczemy w 180 stopniach u mnie z termoobiegiem około 45 minut.
Oczywiście kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.
Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie sałatka colesław.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz