niedziela, 6 listopada 2022

Królik w sosie śmietanowo -koperkowym.


 Królik w sosie śmietanowo -koperkowym 🥰.


Składniki:

100-150 ml śmietany 30%

Kropla oleju rzepakowego

4 łyżki masła

Sól i pieprz do smaku 

Pęczek koperku

150 ml białego wina (Portada)

350 ml wywaru warzywnego

Cebula średniej wielkości 

1 sztuka królika

Mąka do zagęszczanie sosu


Przygotowanie

Królika myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki.

Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wcieramy przyprawy w mięso.

W brytfance lub na patelni, rozgrzewam masło z odrobiną oleju.

Wkładam kawałki królika i rumienię je z każdej strony na mocnym ogniu.

Skórka powinna być brązowa.

Cały proces zajmie nam ok. 7 minut z każdej strony. Następnie wlewam wino, gdy odparuje (około 5minut) dodajemy posiekaną w kostkę cebulę.

Zalewamy wszystko wywarem warzywnym. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy około ok. 1,5 godziny.

Sprawdzamy raz na jakiś czas, czy jest wystarczająco dużo płynu, jeśli nie to trzeba w trakcie dolać odrobinę wywaru i zmniejszyć ogień.

Kiedy królik jest już miękki, wyjmujemy go z brytfanki, dodajemy koperek i chwilę gotujemy.

Do śmietany dodajemy mąkę, mieszamy i wlewamy do sosu.

To jest ten moment kiedy można doprawić sos do smaku.

Wkładamy ponownie królika i przykrywam na ok. 5 minut.

Mięsko gotowe.

Królika podałam w towarzystwie klusek śląskich i rukoli z dodatkiem buraków oraz pestek słonecznika.

Smacznego 🥰.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...